Tom Kha Ghai

A thai konyha egyik méltán híres  receptje a Tom Kha Ghai leves, karakteres ízét a kókusztejszínen kívül a galanga gyökérnek és a citromnádnak köszönheti.

650 kCal / adag
80 perc
Hozzávalók
  • 2 ek Floriol POWER étolaj
  • 3 db citromnád
  • 2 ujjnyi galangagyökér
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 közepes salottahagyma
  • 1 ek barna cukor
  • 4-5 db csirkecomb filé
  • 400 g gomba (csiperke, shimejii)
  • 400 ml kókusztej
  • 10 db kaffir lime levél
  • 2 db pak choi
  • 3-4 ek halszósz
  • 3-4 db kimagozott thai chili
  • friss koriander
  • 2-3 db lime

Elkészítés

  1. Magas falú, nagy fazékban hevítsétek fel a kevés Floriol POWER étolajat. Ha már elég forró, adjátok hozzá a megpucolt, majd apróra darabolt galangagyökeret és gyömbért, valamint a vékony karikákra szelt citromnádat is. Ha már felszáll az aromájuk, adjátok hozzá az apróra vágott salottát és fokhagymát, majd hintsétek meg a barna cukorral.
  2. Öntsétek fel a kókusztejjel, és adjatok hozzá 1,6 liternyi vizet vagy húsalaplevet. Adjátok hozzá a megtisztított, kedvetek szerint darabolt gombát, a kaffir lime leveleket és a csirkecombfiléket. Sózzátok finoman, majd forraljátok 20-25 percig.
  3. Ízesítsétek néhány kanálnyi halszósszal.
  4. Mossátok meg a pak choit, daraboljátok fel, majd adjátok a leveshez, ahogyan a kierezett, kimagozott, apróra szelt chilit is.
  5. Facsarjátok a leveshez egy lime levét, majd főzzétek készre további 5-10 perc alatt. Ha szükséges, adjatok hozzá még halszószt!
  6. Szedjétek ki a levesből a csirkecombfiléket, majd vágjátok vékony szeletekre.
  7. Tálaljátok a forró levest csirkehússal, friss korianderrel és chilivel.

Tippek

  • Ne főzzétek túl a csirkét, akkor jó, ha még nem szárad ki miközben készül. Célszerű csontos csirkét választani, kifilézni, majd a leeső részekből és a csontból gyors alaplevet főzni.
  • Csirkehús helyett tofuval is kipróbálhatjátok, ekkor érdemes zöldségalaplével főzni.
  • Óvatosan sózzátok a levest, a halszósz alapból igen sós.

Allergének

  • hal
Hasonló receptek
Kovászos uborkakrémleves
Leves
Kovászos uborkakrémleves
Kurkumás-almás sárgarépakrémleves
Leves
Kurkumás-almás sárgarépakrémleves
A
Leves
A "legzöldebb" tavaszi krémleves pirított napraforgóval
Link a vágólapra másolva
Sütibeállításokkal kapcsolatos információk

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet.

Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.