Tom Kha Ghai
Tom Kha Ghai
Hozzávalók
  • 2 ek Floriol POWER étolaj
  • 3 db citromnád
  • 2 ujjnyi galangagyökér
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 közepes salottahagyma
  • 1 ek barna cukor
  • 4-5 db csirkecomb filé
  • 400 g gomba (csiperke, shimejii)
  • 400 ml kókusztej
  • 10 db kaffir lime levél
  • 2 db pak choi
  • 3-4 ek halszósz
  • 3-4 db kimagozott thai chili
  • friss koriander
  • 2-3 db lime

Tom Kha Ghai

Kalória: ~ 650 kcal

A thai konyha egyik méltán híres  receptje a Tom Kha Ghai leves, karakteres ízét a kókusztejszínen kívül a galanga gyökérnek és a citromnádnak köszönheti.

Elkészítés

  1. Magas falú, nagy fazékban hevítsétek fel a kevés Floriol POWER étolajat. Ha már elég forró, adjátok hozzá a megpucolt, majd apróra darabolt galangagyökeret és gyömbért, valamint a vékony karikákra szelt citromnádat is. Ha már felszáll az aromájuk, adjátok hozzá az apróra vágott salottát és fokhagymát, majd hintsétek meg a barna cukorral.
  2. Öntsétek fel a kókusztejjel, és adjatok hozzá 1,6 liternyi vizet vagy húsalaplevet. Adjátok hozzá a megtisztított, kedvetek szerint darabolt gombát, a kaffir lime leveleket és a csirkecombfiléket. Sózzátok finoman, majd forraljátok 20-25 percig.
  3. Ízesítsétek néhány kanálnyi halszósszal.
  4. Mossátok meg a pak choit, daraboljátok fel, majd adjátok a leveshez, ahogyan a kierezett, kimagozott, apróra szelt chilit is.
  5. Facsarjátok a leveshez egy lime levét, majd főzzétek készre további 5-10 perc alatt. Ha szükséges, adjatok hozzá még halszószt!
  6. Szedjétek ki a levesből a csirkecombfiléket, majd vágjátok vékony szeletekre.
  7. Tálaljátok a forró levest csirkehússal, friss korianderrel és chilivel.

Tippek

  • Ne főzzétek túl a csirkét, akkor jó, ha még nem szárad ki miközben készül. Célszerű csontos csirkét választani, kifilézni, majd a leeső részekből és a csontból gyors alaplevet főzni.
  • Csirkehús helyett tofuval is kipróbálhatjátok, ekkor érdemes zöldségalaplével főzni.
  • Óvatosan sózzátok a levest, a halszósz alapból igen sós.

Allergének

  • hal
További receptjeink
Libacomb gyömbéres sült birsalmával
Római sali tejfölös öntettel
Pestos-zöldborsós tésztasaláta
Pestós görögjoghurt öntet
Lazacos zsemle tükörtojással és friss zöldségekkel
Pirított tavaszi tekercs rákkal
Füstölt tofu sült répával és kuszkusszal
Sült csirkemáj humusszal és kápiasalátával
Rizslisztben rántott mini sajtgolyók
Zöldhagymás-kecskesajtos frittata
Halloumi sajtos bulgursaláta dinnyével és bazsalikommal
Achar csirke curry vadrizzsel
Répás mungóbab saláta
Patatas bravas és vörösboros chorizo olívabogyóval
Diós-spenótos galette
Meggy sorbet pisztáciás keksszel
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.