Tom Kha Ghai
Hozzávalók
- 2 ek Floriol POWER étolaj
- 3 db citromnád
- 2 ujjnyi galangagyökér
- 1 ujjnyi gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 közepes salottahagyma
- 1 ek barna cukor
- 4-5 db csirkecomb filé
- 400 g gomba (csiperke, shimejii)
- 400 ml kókusztej
- 10 db kaffir lime levél
- 2 db pak choi
- 3-4 ek halszósz
- 3-4 db kimagozott thai chili
- só
- friss koriander
- 2-3 db lime
Tom Kha Ghai
Kalória: ~ 650 kcal
A thai konyha egyik méltán híres receptje a Tom Kha Ghai leves, karakteres ízét a kókusztejszínen kívül a galanga gyökérnek és a citromnádnak köszönheti.
Elkészítés
- Magas falú, nagy fazékban hevítsétek fel a kevés Floriol POWER étolajat. Ha már elég forró, adjátok hozzá a megpucolt, majd apróra darabolt galangagyökeret és gyömbért, valamint a vékony karikákra szelt citromnádat is. Ha már felszáll az aromájuk, adjátok hozzá az apróra vágott salottát és fokhagymát, majd hintsétek meg a barna cukorral.
- Öntsétek fel a kókusztejjel, és adjatok hozzá 1,6 liternyi vizet vagy húsalaplevet. Adjátok hozzá a megtisztított, kedvetek szerint darabolt gombát, a kaffir lime leveleket és a csirkecombfiléket. Sózzátok finoman, majd forraljátok 20-25 percig.
- Ízesítsétek néhány kanálnyi halszósszal.
- Mossátok meg a pak choit, daraboljátok fel, majd adjátok a leveshez, ahogyan a kierezett, kimagozott, apróra szelt chilit is.
- Facsarjátok a leveshez egy lime levét, majd főzzétek készre további 5-10 perc alatt. Ha szükséges, adjatok hozzá még halszószt!
- Szedjétek ki a levesből a csirkecombfiléket, majd vágjátok vékony szeletekre.
- Tálaljátok a forró levest csirkehússal, friss korianderrel és chilivel.
Tippek
- Ne főzzétek túl a csirkét, akkor jó, ha még nem szárad ki miközben készül. Célszerű csontos csirkét választani, kifilézni, majd a leeső részekből és a csontból gyors alaplevet főzni.
- Csirkehús helyett tofuval is kipróbálhatjátok, ekkor érdemes zöldségalaplével főzni.
- Óvatosan sózzátok a levest, a halszósz alapból igen sós.
Allergének
- hal