Tom Kha Ghai
Tom Kha Ghai
Hozzávalók
  • 2 ek Floriol POWER étolaj
  • 3 db citromnád
  • 2 ujjnyi galangagyökér
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 közepes salottahagyma
  • 1 ek barna cukor
  • 4-5 db csirkecomb filé
  • 400 g gomba (csiperke, shimejii)
  • 400 ml kókusztej
  • 10 db kaffir lime levél
  • 2 db pak choi
  • 3-4 ek halszósz
  • 3-4 db kimagozott thai chili
  • friss koriander
  • 2-3 db lime

Tom Kha Ghai

Kalória: ~ 650 kcal

A thai konyha egyik méltán híres  receptje a Tom Kha Ghai leves, karakteres ízét a kókusztejszínen kívül a galanga gyökérnek és a citromnádnak köszönheti.

Elkészítés

  1. Magas falú, nagy fazékban hevítsétek fel a kevés Floriol POWER étolajat. Ha már elég forró, adjátok hozzá a megpucolt, majd apróra darabolt galangagyökeret és gyömbért, valamint a vékony karikákra szelt citromnádat is. Ha már felszáll az aromájuk, adjátok hozzá az apróra vágott salottát és fokhagymát, majd hintsétek meg a barna cukorral.
  2. Öntsétek fel a kókusztejjel, és adjatok hozzá 1,6 liternyi vizet vagy húsalaplevet. Adjátok hozzá a megtisztított, kedvetek szerint darabolt gombát, a kaffir lime leveleket és a csirkecombfiléket. Sózzátok finoman, majd forraljátok 20-25 percig.
  3. Ízesítsétek néhány kanálnyi halszósszal.
  4. Mossátok meg a pak choit, daraboljátok fel, majd adjátok a leveshez, ahogyan a kierezett, kimagozott, apróra szelt chilit is.
  5. Facsarjátok a leveshez egy lime levét, majd főzzétek készre további 5-10 perc alatt. Ha szükséges, adjatok hozzá még halszószt!
  6. Szedjétek ki a levesből a csirkecombfiléket, majd vágjátok vékony szeletekre.
  7. Tálaljátok a forró levest csirkehússal, friss korianderrel és chilivel.

Tippek

  • Ne főzzétek túl a csirkét, akkor jó, ha még nem szárad ki miközben készül. Célszerű csontos csirkét választani, kifilézni, majd a leeső részekből és a csontból gyors alaplevet főzni.
  • Csirkehús helyett tofuval is kipróbálhatjátok, ekkor érdemes zöldségalaplével főzni.
  • Óvatosan sózzátok a levest, a halszósz alapból igen sós.

Allergének

  • hal
További receptjeink
Lencsés epersaláta bivalymozzarellával
Steak, balzsamecetes sült kelbimbóval
Húsgolyók édeskömény salátával
Citromos fehérbableves parmezánnal
Sütőtökös-kelkáposztás farfalle
Nyári bableves bulgurral
Gomba shakshuka
Borsófőzelék pulykafasírttal
Rizsbundás szilva
Cukkinifőzelék bárányfasírttal és fügével
Spanyol omlett
Rebarbarás somlói
Padlizsános csirkepörkölt kuszkusszal
Lazacos zsemle tükörtojással és friss zöldségekkel
Sütőtökös cupcake almaszósszal
Áfonyás-ricottás tepsis süti
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.