Pho leves - Vietnámi húsleves
Hozzávalók
8 főre
- ujjnyi darab gyömbér
- 4-5 db csillagánizs
- 4-5 cm rúd fahéj
- 3-4 db kardamom
- 3-4 db szegfűszeg
- 1,2 kg húsos csont
- 7-8 liter víz
- 3-4 ek Floriol Omega 3&6 étolaj
- 60 dkg marha hátszín vagy bélszín
- 2 közepes fej hagyma héjastól
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 4-5 ek halszósz/osztrigaszósz
- friss, kierezett, kimagozott chilipaprika
- 2 lime
- 100 g mungóbabcsíra
- 300 g rizstészta
- friss koriander
- só
Pho leves - Vietnámi húsleves
Mindenki kedvenc vietnámi levese mostantól otthon is elkészíthető.
Elkészítés
Elő és elkészítési idő: 4 óra
- Magas falú nagy levesesfazékban tegyük fel főzni a húsos csontot. Ahogy felforrt, húzzuk le a tűzről, öblítsük le a habot a csontról, majd tiszta vízzel tegyük fel újra.
- Teflonserpenyőben zsiradék nélkül pirítsuk le a félbevágott hagymát héjastól és a félbevágott gyömbért, amíg szét sötétbarna árnyalatot kapnak és karamellizálódnak. Tegyük a levesbe.
- Pirítsuk le a kardamomot, a szegfűszeget, a fahéjat és a csillagánizst is 3-4 percig, amíg felszáll az illatuk, majd tegyük ezeket is a készülő leveshez. Tegyük bele a fokhagymagerezdeket egészben, majd alacsony lángon főzzük 4 órán keresztül. A keletkező habot szedjük le kanállal!
- Ha elkészült az alaplé, szedjük ki a csontot, majd szűrjük le a fűszereket. A tiszta levet tegyük vissza a tűzre, és pár kanál halszósszal ízesítsük készre.
- Hevítsünk Floriol étolajat nagy teflonserpenyőben. Vágjuk félbe hosszában a bélszínt vagy hátszínt, majd mintha steaket sütnénk, egyenletesen pirítsuk körbe 4-5 perc alatt, hogy egységes kéreg keletkezzen rajta. Tegyük vágódeszkára pihenni 8-10 percre, majd szeljük fel 2-3 mm vastag szeletekre. Nem baj, ha kicsit véres még a közepe, a forró leves megfőzi majd a tányérban!
- Áztassuk forrásban lévő vízbe a rizstésztát, majd ha megpuhult, szűrjük le és szedjük tányérokba. Tegyünk rá a mungóbabcsírát, ízlés szerint kevés friss chilit és koriandert, majd a hússzeleteket is. Merjük rá a tűzforró levest, és már tálalhatjuk is lime gerezdekkel.
Tippek
- Főzés előtt 190 fokosra előmelegített sütőben süssük elő a húsos marhacsontot 20-25 percig, amíg megpirul. Szép mélybarna lesz tőle a leves!
- Akármilyen csírát használhatunk a leveshez.
- A levesbetétnek szánt hús körbesütésénél legyen minél forróbb a serpenyő, úgy keletkezik rajta szép kéreg!
Allergének
- szója