Pho leves - Vietnámi húsleves
Pho leves - Vietnámi húsleves
Hozzávalók

8 főre

  • ujjnyi darab gyömbér
  • 4-5 db csillagánizs
  • 4-5 cm rúd fahéj
  • 3-4 db kardamom
  • 3-4 db szegfűszeg
  • 1,2 kg húsos csont
  • 7-8 liter víz
  • 3-4 ek Floriol Omega 3&6 étolaj
  • 60 dkg marha hátszín vagy bélszín
  • 2 közepes fej hagyma héjastól
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4-5 ek halszósz/osztrigaszósz
  • friss, kierezett, kimagozott chilipaprika
  • 2 lime
  • 100 g mungóbabcsíra
  • 300 g rizstészta
  • friss koriander

Pho leves - Vietnámi húsleves

Mindenki kedvenc vietnámi levese mostantól otthon is elkészíthető.

Elkészítés

Elő és elkészítési idő: 4 óra

  1. Magas falú nagy levesesfazékban tegyük fel főzni a húsos csontot. Ahogy felforrt, húzzuk le a tűzről, öblítsük le a habot a csontról, majd tiszta vízzel tegyük fel újra.
  2. Teflonserpenyőben zsiradék nélkül pirítsuk le a félbevágott hagymát héjastól és a félbevágott gyömbért, amíg szét sötétbarna árnyalatot kapnak és karamellizálódnak. Tegyük a levesbe.
  3. Pirítsuk le a kardamomot, a szegfűszeget, a fahéjat és a csillagánizst is 3-4 percig, amíg felszáll az illatuk, majd tegyük ezeket is a készülő leveshez. Tegyük bele a fokhagymagerezdeket egészben, majd alacsony lángon főzzük 4 órán keresztül. A keletkező habot szedjük le kanállal!
  4. Ha elkészült az alaplé, szedjük ki a csontot, majd szűrjük le a fűszereket. A tiszta levet tegyük vissza a tűzre, és pár kanál halszósszal ízesítsük készre.
  5. Hevítsünk Floriol étolajat nagy teflonserpenyőben. Vágjuk félbe hosszában a bélszínt vagy hátszínt, majd mintha steaket sütnénk, egyenletesen pirítsuk körbe 4-5 perc alatt, hogy egységes kéreg keletkezzen rajta. Tegyük vágódeszkára pihenni 8-10 percre, majd szeljük fel 2-3 mm vastag szeletekre. Nem baj, ha kicsit véres még a közepe, a forró leves megfőzi majd a tányérban!
  6. Áztassuk forrásban lévő vízbe a rizstésztát, majd ha megpuhult, szűrjük le és szedjük tányérokba. Tegyünk rá a mungóbabcsírát, ízlés szerint kevés friss chilit és koriandert, majd a hússzeleteket is. Merjük rá a tűzforró levest, és már tálalhatjuk is lime gerezdekkel.

Tippek

  • Főzés előtt 190 fokosra előmelegített sütőben süssük elő a húsos marhacsontot 20-25 percig, amíg megpirul. Szép mélybarna lesz tőle a leves!
  • Akármilyen csírát használhatunk a leveshez.
  • A levesbetétnek szánt hús körbesütésénél legyen minél forróbb a serpenyő, úgy keletkezik rajta szép kéreg!

 

Allergének

  • szója
További receptjeink
Kapros spenótkrémleves főtt tojással
Tormakrémleves sonkával és főtt tojással
Kókusztejes vajbabfőzelék
Kolokithokeftedes tzatzikivel
Mandulás narancstorta
Sült céklás almasaláta mézzel pirított kölessel
Tavaszi spárgasaláta grillezett halloumival
Mentás borsókrémleves
Gránátalmás bulgursaláta sertésszűzzel
Friss sajtos - fügés spenótsaláta
Rizstészta tofuval és gombával
Zöldfűszeres sajtkrémmel töltött pulykamell céklás tojássalátával
Rostoncsirke mangónézes gőzbuciban
Spenótos nyúlmáj krumplifőzelékkel
Gombás-fenyőmagos vadrizs saláta
Kuszkuszos töltött paprika
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.