Édesköményes tenger gyümölcsei leves
Hozzávalók
- 60-80 dkg tengeri sügér filé
- 1 kg fekete kagyló
- 40 dkg garnéla
- 3 ek Floriol Active étolaj
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 édeskömény gumó
- 150 g paradicsom
- 6-8 db szárzeller szár
- 1 tk füstölt paprika
- 1 ek édesköménymag
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 l hal alaplé (vagy zöldség alaplé)
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
Édesköményes tenger gyümölcsei leves
Kalória: ~ 440 Kcal kcal
Az édeskömény izgalmas íze, a puha hal, a rák és a kagylórák tökéletes ünnepi fogást alkot ebben a hallevesben.
Elkészítés
- Áztassátok be a kagylót, majd késsel kapargassátok le a héjáról a maradványokat. A szétnyílt kagylókat bátran dobjátok ki! Tisztítsátok meg a halat, és daraboljátok fel 2-4 cm-es csíkokra. A garnélát mossátok meg, majd szárítsátok meg.
- Magas falú, nagy fazékban hevítsünk Floriol Active étolajat. Futtassátok meg rajta a felaprított hagymát, fokhagymát. Mielőtt színt kapnának, adjátok hozzá a hagyma méretével megegyező méretűre vágott édeskömény kétharmadát is. Keverjétek hozzá a megmosott és feldarabolt a paradicsomot, szárzellert.
- Hintsétek meg az édesköménymaggal, a füstölt paprikával, majd pirítsátok 3-4 percig.
- Öntsétek fel száraz fehérborral és a hal alaplével, adjatok hozzá 1,5 liternyi vizet, sózzátok, és főzzétek nagy lángon 25-35 percig, amíg összeérnek az ízek.
- Tegyétek a garnélát, a kagylót és a halszeleteket is leveshez. Forraljátok újra, majd ekkor adjátok a leveshez a maradék felaprított édesköményt. Főzzétek készre kb. 15 perc alatt.
- Ízesítsétek a citrom levével és kevés friss petrezselyemmel. Tálaljátok forrón!
Tippek
- Ha nem konyhakész garnélát kaptatok, akkor távolítsátok el a rák vékony páncélját, majd éles késsel enyhén metsszétek be az íves hátát középen és hosszában, ekkor előbukkan a bélcsatorna, amit el kell távolítani.
- Főzzetek saját hal alaplevet tengeri hal fejéből, gerincéből, leeső húsából, rákpáncélból, zöldségekből!
- Más, fehér húsú tengeri halból is elkészíthetitek.
Allergének
- hal
- kagyló
- rák
- zeller