Édesköményes tenger gyümölcsei leves
Édesköményes tenger gyümölcsei leves
Hozzávalók
  • 60-80 dkg tengeri sügér filé
  • 1 kg fekete kagyló
  • 40 dkg garnéla
  • 3 ek Floriol Active étolaj
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 édeskömény gumó
  • 150 g paradicsom
  • 6-8 db szárzeller szár
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 ek édesköménymag
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 l hal alaplé (vagy zöldség alaplé)
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors

Édesköményes tenger gyümölcsei leves

Kalória: ~ 440 Kcal kcal

Az édeskömény izgalmas íze, a puha hal, a rák és a kagylórák tökéletes ünnepi fogást alkot ebben a hallevesben.

Elkészítés

  1. Áztassátok be a kagylót, majd késsel kapargassátok le a héjáról a maradványokat. A szétnyílt kagylókat bátran dobjátok ki! Tisztítsátok meg a halat, és daraboljátok fel 2-4 cm-es csíkokra. A garnélát mossátok meg, majd szárítsátok meg.
  2. Magas falú, nagy fazékban hevítsünk Floriol Active étolajat. Futtassátok meg rajta a felaprított hagymát, fokhagymát. Mielőtt színt kapnának, adjátok hozzá a hagyma méretével megegyező méretűre vágott édeskömény kétharmadát is. Keverjétek hozzá a megmosott és feldarabolt a paradicsomot, szárzellert.
  3. Hintsétek meg az édesköménymaggal, a füstölt paprikával, majd pirítsátok 3-4 percig.
  4. Öntsétek fel száraz fehérborral és a hal alaplével, adjatok hozzá 1,5 liternyi vizet, sózzátok, és főzzétek nagy lángon 25-35 percig, amíg összeérnek az ízek.
  5. Tegyétek a garnélát, a kagylót és a halszeleteket is leveshez. Forraljátok újra, majd ekkor adjátok a leveshez a maradék felaprított édesköményt. Főzzétek készre kb. 15 perc alatt.
  6. Ízesítsétek a citrom levével és kevés friss petrezselyemmel. Tálaljátok forrón!

 

Tippek

  • Ha nem konyhakész garnélát kaptatok, akkor távolítsátok el a rák vékony páncélját, majd éles késsel enyhén metsszétek be az íves hátát középen és hosszában, ekkor előbukkan a bélcsatorna, amit el kell távolítani.
  • Főzzetek saját hal alaplevet tengeri hal fejéből, gerincéből, leeső húsából, rákpáncélból, zöldségekből!
  • Más, fehér húsú tengeri halból is elkészíthetitek.

 

Allergének

  • hal
  • kagyló
  • rák
  • zeller
További receptjeink
Grillezett pisztráng zellersalátával
Tőkehal krémsajtos spenóttal
Borsófőzelék pulykafasírttal
Mentás borsókrémleves
Narancsos-citromfüves pulyka
Diós-zöldséges tatin kéksajttal
Lazacos zsemle tükörtojással és friss zöldségekkel
Csirke mákos bundában hajdinával és salátával
Olívás mangó pop
Tavaszi spárgasaláta grillezett halloumival
Gránátalmás bulgursaláta sertésszűzzel
Csőben sült sütőtök fűszeres darált hússal töltve
Rostoncsirke mangónézes gőzbuciban
Morzsázott hal citromos-kapros krumplisalátával
Halloumi sajtos bulgursaláta dinnyével és bazsalikommal
Tormakrémleves sonkával és főtt tojással
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.