A tökfőzelékhez
2 ek Floriol POWER étolaj
1 db főzőtök (1,5-2 kg hámozatlanul, gyalulatlanul)
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
60 g kapor
100 g tejföl (+ 100 g a tálaláshoz)
só, bors
A ropogóshoz
2-3 cukkini (600 g)
1 tojás
80 g liszt
só, bors
2-4 ek Floriol POWER étolaj
Tökfőzelék cukkini ropogóssal
Nincs jobb a nagy kánikulában, mint egy friss tökből készült főzelék, amit most a cukkiniből készült ropogós feltét koronáz meg.
Elkészítés
1. Hámozzátok meg a tököt, távolítsátok el a közepéből a magokat, majd reszeljétek le.
2. Magas falú fazékban, kevés Floriol POWER étolajon futtassátok meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Mielőtt színt kapnának, adjátok hozzá a reszelt tököt is. Sózzátok ízlés szerint, majd közepes lángon, fedő alatt főzzétek puhára 35-40 perc alatt.
3. Mossátok meg a cukkinit, majd szintén reszeljétek le. Finoman sózzátok be, azután hagyjátok pihenni 10 percig, majd nyomkodjátok ki a levét egy szűrő felett.
4. Nagyobb keverőedényben forgassátok össze a lereszelt cukkinit a liszttel és a tojással, hogy darabos tésztát kapjatok belőle.
5. Hevítsetek közepes lángon, nagy serpenyőben kevés Floriol POWER étolajat. Ha elég forró, szedjetek bele 1-1 kanálnyit a cukkinis tésztából, de egyszerre csak annyit, hogy majd kilapítva is kényelmesen elférjenek egymás mellett sütés közben. Pár perc sütés után forgassátok meg a cukkinis halmokat, lapítsátok ki, és süssétek át a másik oldalát is 3-4 perc alatt. Ha még nem ropogós, fordítsatok rajtuk újra és ismételjetek addig az oldatlankénti sütést, amíg aranybarna nem lesz mindkét oldala. A kész tócsnikat tegyétek papírtörlőre addig, amíg az összes tésztát kisütitek.
6. Ha megpuhult a tök, szedjétek ki a felét a fazékból. A maradékhoz adjátok hozzá a felaprított kapor nagy részét és a tejfölt, majd botmixerrel peresítsétek. Tegyétek vissza a korábban kiszedett tököt a főzelékbe, és forraljátok fel újra pár perc alatt.
7. Tálaljátok a tökfőzeléket a cukkini ropogóssal, krémesre kevert tejföllel és kevés kaporral!
Tippek
- Hidegen is nagyon finom!
- Mirelit tökből is elkészíthetitek.
- Ha sűrűbbre szeretnétek a főzeléket, keverjetek egy evőkanálnyi lisztet a tejfölbe pürésítés előtt.
Allergének
- laktóz
- glutén
- tojás