Tökfőzelék cukkini ropogóssal
Tökfőzelék cukkini ropogóssal
Hozzávalók

A tökfőzelékhez


2 ek Floriol POWER étolaj
1 db főzőtök (1,5-2 kg hámozatlanul, gyalulatlanul)
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
60 g kapor
100 g tejföl (+ 100 g a tálaláshoz)
só, bors

A ropogóshoz

2-3 cukkini (600 g)
1 tojás
80 g liszt
só, bors
2-4 ek Floriol POWER étolaj

Tökfőzelék cukkini ropogóssal

Nincs jobb a nagy kánikulában, mint egy friss tökből készült főzelék, amit most a cukkiniből készült ropogós feltét koronáz meg.

Elkészítés

1. Hámozzátok meg a tököt, távolítsátok el a közepéből a magokat, majd reszeljétek le.
2. Magas falú fazékban, kevés Floriol POWER étolajon futtassátok meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Mielőtt színt kapnának, adjátok hozzá a reszelt tököt is. Sózzátok ízlés szerint, majd közepes lángon, fedő alatt főzzétek puhára 35-40 perc alatt.
3. Mossátok meg a cukkinit, majd szintén reszeljétek le. Finoman sózzátok be, azután hagyjátok pihenni 10 percig, majd nyomkodjátok ki a levét egy szűrő felett.
4. Nagyobb keverőedényben forgassátok össze a lereszelt cukkinit a liszttel és a tojással, hogy darabos tésztát kapjatok belőle.
5. Hevítsetek közepes lángon, nagy serpenyőben kevés Floriol POWER étolajat. Ha elég forró, szedjetek bele 1-1 kanálnyit a cukkinis tésztából, de egyszerre csak annyit, hogy majd kilapítva is kényelmesen elférjenek egymás mellett sütés közben. Pár perc sütés után forgassátok meg a cukkinis halmokat, lapítsátok ki, és süssétek át a másik oldalát is 3-4 perc alatt. Ha még nem ropogós, fordítsatok rajtuk újra és ismételjetek addig az oldatlankénti sütést, amíg aranybarna nem lesz mindkét oldala. A kész tócsnikat tegyétek papírtörlőre addig, amíg az összes tésztát kisütitek.
6. Ha megpuhult a tök, szedjétek ki a felét a fazékból. A maradékhoz adjátok hozzá a felaprított kapor nagy részét és a tejfölt, majd botmixerrel peresítsétek. Tegyétek vissza a korábban kiszedett tököt a főzelékbe, és forraljátok fel újra pár perc alatt.
7. Tálaljátok a tökfőzeléket a cukkini ropogóssal, krémesre kevert tejföllel és kevés kaporral!

Tippek

  • Hidegen is nagyon finom!
  • Mirelit tökből is elkészíthetitek.
  • Ha sűrűbbre szeretnétek a főzeléket, keverjetek egy evőkanálnyi lisztet a tejfölbe pürésítés előtt.

 Allergének

  • laktóz
  • glutén
  • tojás
További receptjeink
Angol reggeli
Pestós görögjoghurt öntet
Epres spenótsaláta fetával
Zöldfűszeres sajtkrémmel töltött pulykamell céklás tojássalátával
Teriyaki lazac rizstésztával
Tapenád kovászos bagettel
Pestos-zöldborsós tésztasaláta
Tavaszi hosszan sült csirke posírozott tojással
Olívás mangó pop
Thai tök curry köményes rizzsel
Forró sajtmártás
Sárgabarackos batátakrémleves
Nyári bableves bulgurral
Friss edamame saláta steakfalatokkal
Rusztikus zöldségleves parmezánnal
Fehérbab saláta ricottával és céklasteakkel
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.