Tökfőzelék cukkini ropogóssal
Tökfőzelék cukkini ropogóssal
Hozzávalók

A tökfőzelékhez


2 ek Floriol POWER étolaj
1 db főzőtök (1,5-2 kg hámozatlanul, gyalulatlanul)
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
60 g kapor
100 g tejföl (+ 100 g a tálaláshoz)
só, bors

A ropogóshoz

2-3 cukkini (600 g)
1 tojás
80 g liszt
só, bors
2-4 ek Floriol POWER étolaj

Tökfőzelék cukkini ropogóssal

Nincs jobb a nagy kánikulában, mint egy friss tökből készült főzelék, amit most a cukkiniből készült ropogós feltét koronáz meg.

Elkészítés

1. Hámozzátok meg a tököt, távolítsátok el a közepéből a magokat, majd reszeljétek le.
2. Magas falú fazékban, kevés Floriol POWER étolajon futtassátok meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Mielőtt színt kapnának, adjátok hozzá a reszelt tököt is. Sózzátok ízlés szerint, majd közepes lángon, fedő alatt főzzétek puhára 35-40 perc alatt.
3. Mossátok meg a cukkinit, majd szintén reszeljétek le. Finoman sózzátok be, azután hagyjátok pihenni 10 percig, majd nyomkodjátok ki a levét egy szűrő felett.
4. Nagyobb keverőedényben forgassátok össze a lereszelt cukkinit a liszttel és a tojással, hogy darabos tésztát kapjatok belőle.
5. Hevítsetek közepes lángon, nagy serpenyőben kevés Floriol POWER étolajat. Ha elég forró, szedjetek bele 1-1 kanálnyit a cukkinis tésztából, de egyszerre csak annyit, hogy majd kilapítva is kényelmesen elférjenek egymás mellett sütés közben. Pár perc sütés után forgassátok meg a cukkinis halmokat, lapítsátok ki, és süssétek át a másik oldalát is 3-4 perc alatt. Ha még nem ropogós, fordítsatok rajtuk újra és ismételjetek addig az oldatlankénti sütést, amíg aranybarna nem lesz mindkét oldala. A kész tócsnikat tegyétek papírtörlőre addig, amíg az összes tésztát kisütitek.
6. Ha megpuhult a tök, szedjétek ki a felét a fazékból. A maradékhoz adjátok hozzá a felaprított kapor nagy részét és a tejfölt, majd botmixerrel peresítsétek. Tegyétek vissza a korábban kiszedett tököt a főzelékbe, és forraljátok fel újra pár perc alatt.
7. Tálaljátok a tökfőzeléket a cukkini ropogóssal, krémesre kevert tejföllel és kevés kaporral!

Tippek

  • Hidegen is nagyon finom!
  • Mirelit tökből is elkészíthetitek.
  • Ha sűrűbbre szeretnétek a főzeléket, keverjetek egy evőkanálnyi lisztet a tejfölbe pürésítés előtt.

 Allergének

  • laktóz
  • glutén
  • tojás
További receptjeink
Gyömbéres keksz
Spenótos újkrumpli saláta makrélával
Bárány muszaka
Feketeolívás-rozmaringos focaccia
Füstölt lazacos-kaviáros mini blini
Brokkoli rizottó
Morzsázott hal citromos-kapros krumplisalátával
Currys halleves
Édesköményes tenger gyümölcsei leves
Új!
Fügelekváros muffin
Vegán töltött káposzta
Kávés-mandulás muffin
Borsófőzelék pulykafasírttal
Francia hagymaleves
Fehérbab saláta ricottával és céklasteakkel
Körtés-diós pite
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.