Tökfőzelék cukkini ropogóssal
Tökfőzelék cukkini ropogóssal
Hozzávalók

A tökfőzelékhez


2 ek Floriol POWER étolaj
1 db főzőtök (1,5-2 kg hámozatlanul, gyalulatlanul)
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
60 g kapor
100 g tejföl (+ 100 g a tálaláshoz)
só, bors

A ropogóshoz

2-3 cukkini (600 g)
1 tojás
80 g liszt
só, bors
2-4 ek Floriol POWER étolaj

Tökfőzelék cukkini ropogóssal

Nincs jobb a nagy kánikulában, mint egy friss tökből készült főzelék, amit most a cukkiniből készült ropogós feltét koronáz meg.

Elkészítés

1. Hámozzátok meg a tököt, távolítsátok el a közepéből a magokat, majd reszeljétek le.
2. Magas falú fazékban, kevés Floriol POWER étolajon futtassátok meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Mielőtt színt kapnának, adjátok hozzá a reszelt tököt is. Sózzátok ízlés szerint, majd közepes lángon, fedő alatt főzzétek puhára 35-40 perc alatt.
3. Mossátok meg a cukkinit, majd szintén reszeljétek le. Finoman sózzátok be, azután hagyjátok pihenni 10 percig, majd nyomkodjátok ki a levét egy szűrő felett.
4. Nagyobb keverőedényben forgassátok össze a lereszelt cukkinit a liszttel és a tojással, hogy darabos tésztát kapjatok belőle.
5. Hevítsetek közepes lángon, nagy serpenyőben kevés Floriol POWER étolajat. Ha elég forró, szedjetek bele 1-1 kanálnyit a cukkinis tésztából, de egyszerre csak annyit, hogy majd kilapítva is kényelmesen elférjenek egymás mellett sütés közben. Pár perc sütés után forgassátok meg a cukkinis halmokat, lapítsátok ki, és süssétek át a másik oldalát is 3-4 perc alatt. Ha még nem ropogós, fordítsatok rajtuk újra és ismételjetek addig az oldatlankénti sütést, amíg aranybarna nem lesz mindkét oldala. A kész tócsnikat tegyétek papírtörlőre addig, amíg az összes tésztát kisütitek.
6. Ha megpuhult a tök, szedjétek ki a felét a fazékból. A maradékhoz adjátok hozzá a felaprított kapor nagy részét és a tejfölt, majd botmixerrel peresítsétek. Tegyétek vissza a korábban kiszedett tököt a főzelékbe, és forraljátok fel újra pár perc alatt.
7. Tálaljátok a tökfőzeléket a cukkini ropogóssal, krémesre kevert tejföllel és kevés kaporral!

Tippek

  • Hidegen is nagyon finom!
  • Mirelit tökből is elkészíthetitek.
  • Ha sűrűbbre szeretnétek a főzeléket, keverjetek egy evőkanálnyi lisztet a tejfölbe pürésítés előtt.

 Allergének

  • laktóz
  • glutén
  • tojás
További receptjeink
Csirkés paella
Fokhagymás szardínia mángoldos krumplisalátával
Mákos barchesz
Kávés-mandulás muffin
Málnás piskótatorta
Lencsés epersaláta bivalymozzarellával
Gombás lasagne
Új!
Áfonyás-ricottás tepsis süti
Kolokithokeftedes tzatzikivel
Csirkemell pirított mandulával és sült zöldségekkel
Currys halleves
Csőben sült padlizsános csirke
Csőben sült sütőtök fűszeres darált hússal töltve
Káposztás fasírtgolyók
Olajban fagyasztott fűszerek
Tejfölös nyúlraguleves
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.