Sütőtökös pogácsa
Hozzávalók
- 300 g liszt
- 12 g sütőpor
- 250 g sütőtök (sütve, héj nélkül)
- 1 dl tejföl
- 0,8 dl Floriol E-vitamin étolaj
- 150 g cheddar sajt
- 1 tojás
- 2 tk só
- 1 marék tökmag
Sütőtökös pogácsa
Kalória: ~ 340 kcal
Az egyik kedvenc őszi zöldség, ami mindenbe passzol, például a sajtos pogácsába is. Süssetek vele sokat addig, amíg tart a szezon!
Elkészítés
- Melegítsétek elő a sütőt 210 ºC-ra.
- Negyedeljétek el hosszában a sütőtököt, kaparjátok ki a magjait, helyezzétek sütőpapírral bélelt tepsibe, majd tegyétek az előmelegített sütőbe. Süssétek 35-40 percet, amíg rendesen megpirul. Ha elkészült, húzzátok le a héját, és hagyjátok kihűlni.
- Nagy keverőedényben forgassátok össze a lisztet a sütőporral és a sóval. Adjatok hozzá 250 g sütőtököt, a Floriol E-vitamin étolajat, a tejfölt és a lereszelt cheddar sajtot is, és gyúrjatok könnyen formázható tésztát belőle.
- Ha összeállt egyneművé a tészta, keleszteni már nem is kell, egyből ki lehet nyújtani. Nyújtsátok kb. 1 cm vastagságúra, majd pogácsaszaggatóval szaggassatok kis korongokat a tésztából. Helyezzétek a korongokat egyből sütőpapírral bélelt tepsire.
- A maradék tésztát mindig gyúrjátok újra, majd ismét nyújtsátok ki, és ezt folytassátok, amíg elfogy a tészta.
- Kanálnyi vízzel elkevert tojással kenjétek le a tepsiben várakozó pogácsákat. Hintsétek meg tökmaggal, majd tegyétek a tepsit az előmelegített sütőbe.
- 20-25 perc alatt süssétek készre!
Tippek
- Hintsétek meg a pogikat sütés előtt nagyszemű sóval!
- Ha nagyobb formával szaggattok, vagy vastagabbra nyújtjátok a tésztát, akkor hosszabb sütési idővel kell számolni.
- Gluténmentes lisztből is könnyen elkészíthető.
Allergének
- glutén
- laktóz
- tojás