Olasz (húsvéti) pite sonkával
Hozzávalók
- 2 ek Floriol Omega 3&6 étolaj
- 80 g spenót
- 80 g rukkola
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 keményre főzött tojás
- 100 g főtt sonka
- 200 g ricotta
- 200 g natúr sajtkrém
- 1 tk só
- 1 csomag leveles tészta (2 lap elegendő)
- só, bors
Olasz (húsvéti) pite sonkával
Fantasztikusan krémes pite, belül sárgálló tojással. Nem csak finom, de pénztárcabarát és laktató is.
Elkészítés
- Mossuk meg alaposan a rukkolát és a spenótot, majd szárítsuk le. A spenót nagyobb szárait tépkedjük le.
- Nagy teflonserpenyőben hevítsünk Floriol Omega 3&6 étolajat, majd futtassuk meg benne a megpucolt és vékony szeletekre vágott fokhagymát. Fél perc után tegyük hozzá a megmosott spenótot és rukkolát, majd néha átkavarva hagyjuk teljesen összeesni. Sózzuk finoman, majd tegyük tésztaszűrőre és csepegtessük le teljesen.
- Keverjük ki a ricottát a natúr sajtkrémmel, sózzuk, majd forgassuk össze a fonnyasztott zöldségekkel.
- Melegítsük elő a sütőt 175° fokra.
- Nyújtsuk ki a leveles tészta lapokat 2-3 mm vastagságúra. Kenjünk ki finoman pár cseppnyi Floriol Omega 3&6 étolajjal egy piteformát, majd az egyik tésztával béleljük ki úgy, hogy bőven maradjon visszahajtható tésztarész.
- Kenjünk egy réteg ricottás-sajtkrémes-spenótos réteget a leveles tésztára, majd helyezzük el rajta az 5 db félbevágott keménytojást, azaz a 10 db fél tojást. Hintsük meg az egészet fél centis csíkokra szelt főtt sonkával, majd kenjük rá a maradék ricottás krémet is. Végül helyezzük rá a másik 2-3 mm vastagságúra nyújtott leveles tésztát, és kicsit összenyomva, hajtsuk vissza a lelógó tésztarészt.
- Kenjük meg a tésztát felvert tojással, majd tegyük az előmelegített sütőbe 35-40 percre, vagy amíg szépen megpuffad, és aranybarna lesz a teteje.
- Fogyasztás előtt hagyjuk hűlni kicsit!
Tippek
- Ne ijedjünk meg, ha a tészta nagyon felpuffadna a piteformában sütés közben - ahogy hűl, vissza fog ereszkedni. Ha nincs otthon fagyasztott leveles tészta, készíthetünk mi magunk is.
- Tehetünk bazsalikomot is a spenót és a rukkola mellé.
- Tálaláskor locsoljuk meg Floriol Extraszűz Olívaolajjal.
Allergének
- laktóz
- glutén
- tojás