Sütőtökös krumplis gratin
Sütőtökös krumplis gratin
Hozzávalók
  • ½ sütőtök
  • 3 nagyobb krumpli
  • 2 fej lilahagyma
  • 5-8 szelet fekete erdő sonka
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás
  • 3 ek Floriol E-vitamin étolaj
  • 2-3 ág friss rozmaring
  • só, bors

Sütőtökös krumplis gratin

Kalória: ~ 434 Kcal kcal

Csuda őszi színekben pompázik ez a gratin! Hétvégi ebédre tökéletes!

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Pucoljuk meg a krumplikat és mossuk meg alaposan. Hámozzuk meg a sütőtököt, majd vájjuk ki kanállal a közepét.
  2. Vágjuk félbe a krumplit hosszában, majd szeleteljük fel 3-4 milliméteres darabokra. Vágjunk a sütőtökből is hasonló méretű és vastagságú szeleteket.
  3. Pucoljuk meg, majd vágjuk fel szintén 3-4 milliméteres szeletekre a lilahagymát. 
  4. Olajozzuk ki egy kör alakú tepsi alját, majd kezdjük el lerakni a szép színes hozzávalókat a tepsi széléről haladva. Először egy krumpli, aztán egy sütőtök, megint krumpli, megint sütőtök. 2-3 centiméterenként pedig jöhet egy lilahagyma is. Ezt ismételjük addig míg csigavonalban el nem jutunk a tál közepéig. Rendezzük minél szabályosabb alakzatba.
  5. Vágjuk ketté a sonkákat, majd csavarjuk fel, és tűzdeljük be 4-5 centiméterenként a rétegek közé.
  6. Nagy keverőtálban keverjük egyenletesre az egész tojásokat a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük a tepsibe, hogy mindenhova jusson belőle.
  7. Morzsoljunk friss rozmaringot a tepsiben lévő finomságokra!
  8. Tegyük sütőbe, és 30-37 perc alatt süssük aranybarnára.

Tippek

  • Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, így könnyebben kiszedhető.
  • Sonka helyett készíthetjük sajttal, úgy vegetáriánusok is fogyaszthatják.
  • Érdemes kipróbálni akár más zöldségekkel is, például cukkinivel.

Allergének

  • laktóz
  • tojás