Sütőtökös krumplis gratin
Hozzávalók
- ½ sütőtök
- 3 nagyobb krumpli
- 2 fej lilahagyma
- 5-8 szelet fekete erdő sonka
- 2 dl tejszín
- 2 tojás
- 3 ek Floriol E-vitamin étolaj
- 2-3 ág friss rozmaring
- só, bors
Sütőtökös krumplis gratin
Kalória: ~ 434 Kcal kcal
Csuda őszi színekben pompázik ez a gratin! Hétvégi ebédre tökéletes!
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Pucoljuk meg a krumplikat és mossuk meg alaposan. Hámozzuk meg a sütőtököt, majd vájjuk ki kanállal a közepét.
- Vágjuk félbe a krumplit hosszában, majd szeleteljük fel 3-4 milliméteres darabokra. Vágjunk a sütőtökből is hasonló méretű és vastagságú szeleteket.
- Pucoljuk meg, majd vágjuk fel szintén 3-4 milliméteres szeletekre a lilahagymát.
- Olajozzuk ki egy kör alakú tepsi alját, majd kezdjük el lerakni a szép színes hozzávalókat a tepsi széléről haladva. Először egy krumpli, aztán egy sütőtök, megint krumpli, megint sütőtök. 2-3 centiméterenként pedig jöhet egy lilahagyma is. Ezt ismételjük addig míg csigavonalban el nem jutunk a tál közepéig. Rendezzük minél szabályosabb alakzatba.
- Vágjuk ketté a sonkákat, majd csavarjuk fel, és tűzdeljük be 4-5 centiméterenként a rétegek közé.
- Nagy keverőtálban keverjük egyenletesre az egész tojásokat a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük a tepsibe, hogy mindenhova jusson belőle.
- Morzsoljunk friss rozmaringot a tepsiben lévő finomságokra!
- Tegyük sütőbe, és 30-37 perc alatt süssük aranybarnára.
Tippek
- Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, így könnyebben kiszedhető.
- Sonka helyett készíthetjük sajttal, úgy vegetáriánusok is fogyaszthatják.
- Érdemes kipróbálni akár más zöldségekkel is, például cukkinivel.
Allergének
- laktóz
- tojás