Sütőtökös krumplis gratin
Sütőtökös krumplis gratin
Hozzávalók
  • ½ sütőtök
  • 3 nagyobb krumpli
  • 2 fej lilahagyma
  • 5-8 szelet fekete erdő sonka
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás
  • 3 ek Floriol E-vitamin étolaj
  • 2-3 ág friss rozmaring
  • só, bors

Sütőtökös krumplis gratin

Kalória: ~ 434 Kcal kcal

Csuda őszi színekben pompázik ez a gratin! Hétvégi ebédre tökéletes!

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Pucoljuk meg a krumplikat és mossuk meg alaposan. Hámozzuk meg a sütőtököt, majd vájjuk ki kanállal a közepét.
  2. Vágjuk félbe a krumplit hosszában, majd szeleteljük fel 3-4 milliméteres darabokra. Vágjunk a sütőtökből is hasonló méretű és vastagságú szeleteket.
  3. Pucoljuk meg, majd vágjuk fel szintén 3-4 milliméteres szeletekre a lilahagymát. 
  4. Olajozzuk ki egy kör alakú tepsi alját, majd kezdjük el lerakni a szép színes hozzávalókat a tepsi széléről haladva. Először egy krumpli, aztán egy sütőtök, megint krumpli, megint sütőtök. 2-3 centiméterenként pedig jöhet egy lilahagyma is. Ezt ismételjük addig míg csigavonalban el nem jutunk a tál közepéig. Rendezzük minél szabályosabb alakzatba.
  5. Vágjuk ketté a sonkákat, majd csavarjuk fel, és tűzdeljük be 4-5 centiméterenként a rétegek közé.
  6. Nagy keverőtálban keverjük egyenletesre az egész tojásokat a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük a tepsibe, hogy mindenhova jusson belőle.
  7. Morzsoljunk friss rozmaringot a tepsiben lévő finomságokra!
  8. Tegyük sütőbe, és 30-37 perc alatt süssük aranybarnára.

Tippek

  • Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, így könnyebben kiszedhető.
  • Sonka helyett készíthetjük sajttal, úgy vegetáriánusok is fogyaszthatják.
  • Érdemes kipróbálni akár más zöldségekkel is, például cukkinivel.

Allergének

  • laktóz
  • tojás
További receptjeink
Házi joghurtfagyi granolával és sült barackkal
Káposztás mazsolás curry papadammal
Fahéjas-mandulás olívaolaj-torta
Patatas bravas és vörösboros chorizo olívabogyóval
Császármorzsa narancsszósszal
Kókusztejes vajbabfőzelék
Gomba shakshuka
Kapros-fokhagymás kenyérlángos
Mandulás narancstorta
Pestós lazac fehérbab gratinnal
Új!
Cukkini lasagne
Póréhagymás csirkecomb vöröslencsepürével
Tökfőzelék cukkini ropogóssal
Chorizos csicseriborsó
Ricottás rakott zöldbabos lasagne
Málnás piskótatorta
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.