Sütőtökös krumplis gratin
Sütőtökös krumplis gratin
Hozzávalók
  • ½ sütőtök
  • 3 nagyobb krumpli
  • 2 fej lilahagyma
  • 5-8 szelet fekete erdő sonka
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás
  • 3 ek Floriol E-vitamin étolaj
  • 2-3 ág friss rozmaring
  • só, bors

Sütőtökös krumplis gratin

Kalória: ~ 434 Kcal kcal

Csuda őszi színekben pompázik ez a gratin! Hétvégi ebédre tökéletes!

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Pucoljuk meg a krumplikat és mossuk meg alaposan. Hámozzuk meg a sütőtököt, majd vájjuk ki kanállal a közepét.
  2. Vágjuk félbe a krumplit hosszában, majd szeleteljük fel 3-4 milliméteres darabokra. Vágjunk a sütőtökből is hasonló méretű és vastagságú szeleteket.
  3. Pucoljuk meg, majd vágjuk fel szintén 3-4 milliméteres szeletekre a lilahagymát. 
  4. Olajozzuk ki egy kör alakú tepsi alját, majd kezdjük el lerakni a szép színes hozzávalókat a tepsi széléről haladva. Először egy krumpli, aztán egy sütőtök, megint krumpli, megint sütőtök. 2-3 centiméterenként pedig jöhet egy lilahagyma is. Ezt ismételjük addig míg csigavonalban el nem jutunk a tál közepéig. Rendezzük minél szabályosabb alakzatba.
  5. Vágjuk ketté a sonkákat, majd csavarjuk fel, és tűzdeljük be 4-5 centiméterenként a rétegek közé.
  6. Nagy keverőtálban keverjük egyenletesre az egész tojásokat a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük a tepsibe, hogy mindenhova jusson belőle.
  7. Morzsoljunk friss rozmaringot a tepsiben lévő finomságokra!
  8. Tegyük sütőbe, és 30-37 perc alatt süssük aranybarnára.

Tippek

  • Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, így könnyebben kiszedhető.
  • Sonka helyett készíthetjük sajttal, úgy vegetáriánusok is fogyaszthatják.
  • Érdemes kipróbálni akár más zöldségekkel is, például cukkinivel.

Allergének

  • laktóz
  • tojás
További receptjeink
Tejfölös nyúlraguleves
Spanyol omlett
Mentás-korianderes grillezett kukoricasaláta
Tapenád kovászos bagettel
Currys halleves
Káposztás mazsolás curry papadammal
Kurkumás-almás sárgarépakrémleves
Brokkoli rizottó
Diós-zöldséges tatin kéksajttal
Rizsbundás szilva
Pirított kel csicseriborsóval és aszalt paradicsommal
Zöldbabos burgonyaleves sonkával
Lazacos zsemle tükörtojással és friss zöldségekkel
Mini Margherita pizza
Ötfűszeres hokkaido tökkrémleves pirított bulgurral
Spárgás csigatészta
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.