Sült céklás almasaláta mézzel pirított kölessel
Hozzávalók
- 5 nagy cékla
- 100 g köles
- 2-3 Golden alma
- 1 jégsaláta
- 2 ek méz
- só, bors
- 4 ek Floriol Extraszűz Olívaolaj
Sült céklás almasaláta mézzel pirított kölessel
Kalória: ~ 380 kcal
Egy csodálatos őszi saláta almával, céklával és kölessel. Kiváló könnyű ebéd vagy vacsora, de akár még köretnek is tökéletes.
Elkészítés
- Melegítsétek elő a sütőt 200 ºC-ra. Mossátok meg a céklát alaposan, majd tegyétek tepsiben az előmelegített sütőbe, és 45 perc alatt süssétek puhára. Ha elkészült, hagyjátok hűlni pár percet, majd hámozzátok meg és daraboljátok fel 1-2 cm-es kockákra.
- Főzzétek puhára a kölest kétszeres mennyiségű, enyhén sózott vízben, alacsony lángon, fedő alatt párolva 25 perc alatt. Ha elkészült a köles, hevítsetek fel nagy lángon egy serpenyőt. Tegyétek bele a kölest, majd gyakran kavarva 10 perc alatt pirítsátok meg aranybarnára. Ha már majdnem kész, adjatok hozzá pár kanál mézet és pirítsátok addig, amíg ropogósra karamellizálódik a kölessel.
- Mossátok meg az almát, távolítsátok el a szárát és a magházát, aztán daraboljátok fel 2-3 cm-es darabokra.
- Mossátok meg a jégsalátát, szárítsátok le, majd daraboljátok fel 3-5 cm-es részekre.
- Forgassátok össze a sült céklát az almával és a jégsaláta levelekkel. Keverjétek össze a ropogós kölessel, facsarjátok rá fél citrom levét. Locsoljátok meg Floriol Extraszűz Olívaolajjal, majd sózzátok-borsozzátok ízlés szerint!
Tippek
- Balzsamecetet is használhatok a salátához!
- Sült húsokhoz köretként is megállja a helyét.
- Maradék kölessel is elkészíthetitek, a lényeg, hogy pirításkor kiszárítsátok és ropogós legyen.