Spenótos újkrumpli saláta makrélával
Hozzávalók
A halhoz:
- 2-3 db makréla
- 2 ek Floriol Cardio étolaj
- só
- 1 citrom leve
A krumplisalátához:
- 40 dkg újkrumpli
- 100 g spenót
- 3 gerezd fokhagyma
- 4-5 ek kapribogyó
Az öntethez:
- 1 ek mustár
- 1 ek cukor
- 8 cl Floriol Cardio étolaj
- fél citrom leve
- 1 ek balzsamecet
- 1 tk só
Spenótos újkrumpli saláta makrélával
Kalória: ~ 990 kcal
Tavaszra ajánljuk ezt a friss, spenótos újkrumpli salátát, makrélával, hogy minél több hal kerüljön a tányérra.
Elkészítés
- Áztassátok be vízbe a kapribogyókat fél órára.
- Mossátok meg alaposan az újkrumplikat, finoman dörzsöljétek is le őket. Vágjátok fel 0,5 cm vastag karikákra, majd sózott vízben 20-30 perc alatt főzzétek őket puhára. Ha megpuhultak, folyó hideg víz alatt hűtsétek le az újkrumplit, majd tegyétek félre.
- Nagy teflonserpenyőben kevés Floriol Cardio étolajon futtassátok meg a vékonyra szelt fokhagymát, majd fonnyasszátok meg a megmosott spenótot és a feldarabolt kapribogyót is.
- Nagy salátástálban keverjétek össze az újkrumplival a fonnyasztott fokhagymás spenótot.
- Keverőedényben keverjétek ki a mustárt a cukorral. Finoman, cseppenként adagolva öntsétek hozzá a Floriol Cardio étolajat. Közben folyamatosan keverjétek, hogy homogén legyen az öntet. Adjátok hozzá a sót, a balzsamecetet, majd ízlés szerint a citrom levét is. Öntsétek az összekevert spenótos újkrumplira és forgassátok össze. Felhasználásig tegyétek hűtőszekrénybe az újkrumpli salátát.
- Tisztítsátok meg a makrélákat, majd tegyétek vágódeszkára. Éles késsel metsszétek végig a hal hátát a kopoltyúja mögött kezdve, egészen a farkáig - így tudjátok leszedni a filét a hal gerincéről. Ismételjétek meg a hal másik oldalán is, majd sózzátok meg finoman a halfilé mindkét oldalát.
- Nagy teflonserpenyőben hevítsetek kevés Floriol Cardio étolajat. Ha elég forró, tegyétek bele a halfiléket, a bőrös oldalával lefelé fordítva. Finoman nyomjátok le őket, hogy ne kunkorodjanak fel. 3-5 perc alatt ropogósra sül a hal bőre, ekkor óvatosan fordítsátok meg, majd süssétek további 3-5 percig a másik oldalát is. Ekkor már óvatosan nyúljatok a filékhez, hogy ne essenek szét.
- Tálaljátok a makrélát a hideg újkrumpli salátával, frissen őrölt borssal és ízlés szerint további citromlével.
Tippek
- Makréla helyett más közepes méretű tengeri halból is elkészíthetitek: pl. szardínia, szardella.
- Halfilézés közben vágjátok ki a filé tetején és alján futó szálkákat. A hal bordáit a gerinccel együtt lehet eltávolítani. Ekkor a szálkák nagy részével megvagytok, de azért óvatosan egyetek.
- Kapribogyó mellett vagy helyett kaprigyümölcsöt is használhattok.
Allergének
- hal
- mustár