Spárgakrémleves
Hozzávalók
- 2 ek Floriol BALANCE étolaj
- 1 köteg zöldspárga
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 szál halványító zeller
- 1 közepes krumpli
- 200 ml tejszín
- só, bors
- 5 szelet füstölt sonka
- 3 szelet pirítós
- 5 ek Floriol Extraszűz Olívaolaj
Spárgakrémleves
Használjátok ki a szezon utolsó napjait, és készítsetek zöldspárgából levest, amit sonkával spékelhettek meg.
Elkészítés
- Mossátok meg a spárgát, majd roppantsátok el a szárát az alsó negyedében. A letört alsó darabra nem lesz szükségünk. A maradékot daraboljátok fel, a felső rügyes részt tegyétek félre!
- Hevítsetek Floriol BALANCE étolajat magas falú fazékban. Ha elég forró, adjátok hozzá a spárgát és a fokhagymát. Pirítsátok meg, majd adjátok hozzá a megmosott és feldarabolt zellert és a meghámozott krumplit is.
- Öntsétek fel 1,6 liter vízzel, majd főzzétek puhára a zöldségeket. Sózzátok ízlés szerint! Ha megpuhultak, adjátok hozzá a tejszínt is. Forraljátok fel, majd botmixerrel pürésítsétek krémesre pár perc alatt.
- Nagy serpenyőben hevítsetek egy evőkanálnyi Floriol BALANCE étolajat. Pár perc alatt pirítsátok meg benne a szorosan felcsavart füstölt sonkát és a spárgák felső, rügyes részét.
- Tálaljátok forrón a levest pirított sonkával és spárgarüggyel. Hintsétek meg 1 cm-es kockára darabolt pirítóssal, frissen őrölt borssal, végezetül locsoljátok meg Floriol Extraszűz Olívaolajjal.
Tippek
- A főzés közben önthettek 1 dl száraz fehérbort is a levesbe.
- Fehérspárgából is elkészíthetitek, ezt célszerű meghámozni darabolás előtt.
- Parmezánnal is nagyon finom!
Allergének
- laktóz
- zeller
- glutén