- 2 ek Floriol E-vitamin étolaj
- 3 nagyobb sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 6-8 szál angol zeller
- negyed kelkáposzta
- 2-4 gerezd fokhagyma
- 2-4 sonkahagyma
- ~ 2 l zöldség alaplé / víz
- 5 db babérlevél
- 4-8 db egész bors
- 400 g vörös bab (konzerv)
- 100 g parmezán
- só
- friss petrezselyem a tálaláshoz
Rusztikus zöldségleves parmezánnal
Kalória: ~ 194 kcal
Könnyű, mégis intenzív ízű leves, amiből egy tányér nem elég – a puha bab és az olvadozó parmezán szuper kombinációja!
Elkészítés
-
Pucoljátok meg, majd daraboljátok fel a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret. Alapos mosás után vágjátok fel a kelkáposztát és az angol zellert. A megpucolt sonkahagymát és fokhagymát hagyjátok meg egészben.
-
Magas falú fazékban hevítsetek pár kanálnyi Floriol E-vitamin étolajat. Ha elég forró, futtassátok meg benne a felaprított zöldséget, fokhagymát, sonkahagymát is. Néha átkeverve pirítsátok 4-5 percig, majd öntsétek fel két liternyi zöldség alaplével vagy vízzel. Tegyétek a levesbe a babérleveleket és az egész borsot.
-
Sózzátok finoman, majd fedjétek le, forraljátok fel, és közepesnél alacsonyabb lángon főzzétek 30 percig.
-
Öntsétek le a babkonzerv levét, majd adjátok hozzá a babot a leveshez. Főzzétek készre további 10 perc alatt. Sózzátok, ha még szükséges.
-
Tálaljátok forrón – reszelt parmezánnal és friss petrezselyemmel.
Tippek
- Nem muszáj konzervbabot használnotok, az ételt fejtett babbal is elkészíthetitek. Áztassátok be előző este, főzéskor pedig számoljatok kétszeres, két és félszeres főzési idővel.
- Vörös bab helyett fehéret vagy tarkát is használhattok.
- Pecorino sajttal is nagyon finom!