Rákkrémleves parmezánchipsszel
Hozzávalók
A leveshez:
- 200+150 g garnéla
- 1 kisebb póréhagyma fehér része
- 3 gerezd fokhagyma
- 7-8 szál halványító zeller
- 1 kis krumpli
- 1 tk füstölt paprika
- 2 dl száraz fehérbor
- 2 dl tejszín
- 1 citrom leve
- só, bors
- 4 ek Floriol BALANCE étolaj
- 1-2 ek Floriol Extraszűz Olívaolaj
A parmezánchipshez:
- 140 g parmezán
A tálaláshoz
- friss chili és petrezselyem
Rákkrémleves parmezánchipsszel
A rákkrémleves gyönyörű színével és telt ízével csodás ünnepi fogás, ami jól illik egy nehezebb főételhez.
Elkészítés
- A parmezánchips elkészítéséhez melegítsük elő a sütőt 210° fokra. Reszeljük le a parmezánt, majd formázzunk belőle kis kupacokat, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Tegyük az előmelegített sütőbe és 7-10 perc alatt süssük aranybarnára és ropogósra.
- Távolítsuk el a garnélák fejét, majd az állat hosszanti oldalán végigfutó fekete ereket és bélcsatornát is.
- Magas falú fazékban hevítsünk 2 kanálnyi Floriol BALANCE étolajat. Adjuk hozzá a vékonyra karikázott póréhagymát és a zúzott, majd felvágott fokhagymát.
- Amint színt kapnak a hagymák, keverjünk hozzá 200 g garnélát és pirítsuk le. Adjuk hozzá a megmosott és vékonyra szeletelt szálzellert, az apró kockákra vágott krumplit, majd egy teáskanálnyi füstölt paprikát is. Néha átkavarva pirítsuk további 1-2 percig.
- Ezután mehet rá a száraz fehérbor, amit forraljunk fel.
- Öntsük fel 1,4-1,6 liter vízzel a levest, majd főzzük 25-30 percig. Sózzuk ízlés szerint!
- Keverjük a leveshez a tejszínt, majd botmixerrel turmixoljuk egészen krémesre. Facsarjuk bele a citrom felének a levét, majd sózzuk meg a levest. Tegyük vissza a tűzre alacsony lángon, amíg befejezzük a garnélát.
- Nagy teflonserpenyőben hevítsünk kanálnyi Floriol BALANCE étolajat. Nagy lángon, 1-2 perc alatt pirítsuk meg a maradék, 150 g leszárított garnélát. Facsarjuk rá a citrom másik felét!
- Tálaljuk forrón a levest a frissen sült garnélával, ropogós parmezánchipsszel és egy kis chilivel. Tálaláskor locsoljuk meg vékony sugárban Floriol Extraszűz Olívaolajjal.
Allergének
- laktóz
- rák
- zeller
Tippek
- Használjunk közepes méretű garnélákat.
- Laktózérzékenyek kókusztejjel is elkészíthetik a levest.
- Ne süssük túl a garnélát a serpenyőben: akkor jó, ha a széle roppan, de a belseje még nem száradt ki és még nem ment nagyon össze.