Rostoncsirke mangónézes gőzbuciban
Hozzávalók
4 főre
Gőzbuci:
- 400 g liszt
- 7 g szárított élesztő
- 1 kk sütőpor
- fél kk szódabikarbóna
- 50 g vaj
- 1 ek cukor
- Floriol Olívaolaj
Roston sült csirkemell:
- 4 db bőrös csirkemell
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 tk őrölt koriander
- fél citrom leve
- só, bors
- 2 ek Floriol E-vitamin étolaj
Mangós majonéz:
- 1 mangó
- 1 tojás sárgája
- 1 kk cukor
- 1 kk só
- 1 dl Floriol E-vitamin étolaj
- 1 citrom leve
bébispenót vagy más friss saláta a tálaláshoz
kierezett, kimagozott chilipaprika
friss koriander
Rostoncsirke mangónézes gőzbuciban
A klasszikus csirke találkozása az ázsiai konyhával egyszerűen fantasztikus, ahogy a sima majonéz is, ha mangóval bolondítjuk meg.
Elkészítés
Elő és elkészítési idő: 120 perc
- Kezdjük a bucival: 2 dl langyos vízben keverjük el a cukrot, majd futtassuk fel a porélesztőt. Adjuk a liszthez a sütőporral és a szódabikarbónával együtt. Gyúrjuk hozzá a felolvasztott vajat is, majd gyúrjuk, amíg lágy tésztát kapunk. Fedjük le tiszta konyharuhával, és hagyjuk a duplájára kelni 40-50 perc alatt.
- Ha megkelt a tészta, vágjuk 8 egyenlő részre. Formázzunk golyót a darabokból, majd belisztezett felületen nyújtsuk ki fél centi vastagságúra a kezünkkel. Mindegyik tésztára helyezzünk kis darab sütőpapírt, majd hajtsuk rá a felét a tésztának, hogy félköröket kapjunk. Fedjük le, és hagyjuk kelni további 30 percig.
- Hámozzuk meg a mangót, magozzuk ki, majd aprítógépben pürésítsük le teljesen. Nagy keverőedényben készítsünk házi majonézt: Keverjük ki a tojás sárgáját kevés cukorral, majd folyamatos keverés mellett, cseppenként adagolva öntsük hozzá a Floriol étolajat. Facsarjuk bele a fél citrom levét is, majd keverjük hozzá a mangópürét. Sózzuk ízlés szerint!
- Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Dörzsöljük be a csirkemelleket a fűszerpaprikával és az őrölt korianderrel. Facsarjunk rá citromot, és sózzuk be finoman!
- Hevítsünk kanálnyi Floriol étolajat teflonserpenyőben, majd pirítsuk le a bőrével lefelé fordítva a csirkemelleket 3-4 perc alatt. Ha kész, szedjük a húst tepsibe bőrével felfelé, és tegyük az előmelegített sütőbe 12 percre.
- Forraljunk bőséges mennyiségű vizet. Helyezzük a megkelt bucikat gőzölő kosárba (egyszerre csak kettőt!), majd fedjük le, és tegyük a kosarat a gőz fölé. Gőzöljük készre 8-9 perc alatt, és ezt folytassuk, amíg el nem fogynak a bucik.
- Ha kész vagyunk minden szendvics alapanyaggal, vágjuk csíkokra a csirkehúst, és a mangós majonézzel meg a friss salátával állítsuk össze a szendvicseket!
Tippek
- Ha nincs bambuszgőzölőnk, forrásban lévő víz fölé helyezett tésztaszűrőben is el tudjuk készíteni a bucikat!
- Nem egy gyors recept, de némi odafigyelés árán fantasztikus finomsággal vendégelhetjük meg a szeretteinket!
- Megspórolhatunk egy kis időt, ha kész majonézzel keverjük ki a mangópürét.
Allergén
- glutén