Ricottás rakott zöldbabos lasagne
Hozzávalók
6 főre
- 70 dkg zöldbab
- 3 ek Floriol Olívaolaj
- 5 gerezd fokhagyma
- 4 ek liszt
- só
- 6 dl tej
- 400 g ricotta
- 1 cs lasagne tészta
- 150 g mozzarella
- só, bors
Ricottás rakott zöldbabos lasagne
Krémes, friss, mégis laktató a zöldbabos lasagne, ami tökéletes nyári ebéd az egész családnak.
Elkészítés
Elő és elkészítési idő: 25 + 45 perc
- Forraljunk bőséges mennyiségű sózott vizet, majd dobjuk bele az átmosott zöldbabot, és 1 perc alatt főzzük elő. Szűrjük le.
- Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
- Magas falú fazékban kevés olívaolajon pirítsuk meg a felaprított fokhagymát. Kanalanként adagoljuk hozzá a lisztet, majd keverjük addig, amíg kis színt kap. Öntsük fel az előmelegített tejjel, majd keverjük csomómentesre a besamelt. Sózzuk ízlés szerint és gyakran kavarva, alacsony lángon főzzük további 5-6 percig, amíg besűrűsödik.
- Magas falú tepsit kenjünk ki kevés olívaolajjal. Kezdjük a lasagne rétegezését egy sor zöldbabbal. Terítsünk rá egyenletes rétegben a besamelből, majd fedjük be lasagne lapokkal. Ismételjük meg a következő rétegnél ugyanezt, de a zöldbabra ezúttal rakjunk a kikevert ricottából is. Folytassuk a rétegezést, amíg tele lesz a tepsi, és elfogynak a hozzávalóink. Végül fedjük le besamellel és szeletelt mozzarellával.
- Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük készre 40-45 perc alatt.
- Tálaljuk forrón, kevés frissen őrölt borssal.
Tippek
- Ha túl sűrű a besamel, hígítsuk még tejjel! A sütőben meg fog szilárdulni.
- Tehetünk mozzarella szeleteket a rétegek közé is.
- Az előfőzéstől megpuhul a zöldbab, de még roppanós lesz!
Allergének
- laktóz
- glutén
- tojás