- 2 ek Floriol POWER étolaj
- 1 póréhagyma
- 5-7 db zellerszár
- 2-3 db fokhagyma
- 40 dkg sárgarépa
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 cl balzsamecet
- só, bors
- 20 dkg mungóbab
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 babérlevél
- 1 tk só
- 70 g tökmag
- 70 g napraforgómag
- 80 g petrezselyem
- 2 cl fehérbor ecet
- 3-5 ek Floriol Extraszűz Olívaolaj
- 2 dl tejföl vagy labneh
Répás mungóbab saláta
Kalória: ~ 613 kcal
Hús nélkül is teljes értékű, ízletes és könnyű saláta, ami ebédre és vacsorára is tökéletes.
Elkészítés
- Melegítsétek elő a sütőt 210 ºC-ra.
- Pucoljátok meg a répát, ha szükséges, daraboljátok fel 10 cm hosszúra, 6-9 mm vastagra. Mossátok meg a póréhagymát és a zellerszárat, majd szeljétek vékony karikákra.
- Öntsetek egy kis Floriol POWER étolajat egy tepsibe, majd halmozzátok rá a darabolt póréhagymát, zellert, és helyezzétek rá a répákat. Ezután mehet bele a fehérbor, még egy kevés Floriol POWER étolaj, majd sózzátok, borsozzátok a zöldségeket. Locsoljátok meg balzsamecettel, fedjétek be fóliával, majd tegyétek az előmelegített sütőbe 25 percre.
- Egy másik tepsibe tegyétek a tökmagot, a napraforgómagot, majd 7-8 perc alatt pirítsátok meg - szintén a sütőben.
- 25 perc elteltével távolítsátok el a tepsiről a fóliát, és süssétek készre további 15 perc alatt, amíg megpirul a répa és a póréhagyma.
- Bőséges mennyiségű sózott vízben, fokhagyma és babérlevél társaságában főzzétek éppen puhára a mungóbabot 20-25 perc alatt. Ha megpuhult, szűrjétek és öblítsétek le.
- Nagy salátástálban keverjétek össze a répa alól a zelleres póréhagymát a mungóbabbal. Locsoljátok meg Floriol Extraszűz Olívaolajjal és kevés fehérbor ecettel.
- Tálaljátok a pirított magokkal, a sült répával és egy kis apróra vágott petrezselyemmel. Kínáljatok hozzá krémes labnéht, vagy sűrű tejfölt.
Tippek
- Figyeljetek arra, hogy ne főzzétek túl a mungóbabot.
- A saláta hidegen és melegen is fogyasztható.
- Lencsével is elkészíthetitek.