Csirkés paella
Hozzávalók
4 főre
- 3 ek Floriol Extra Szűz Olívaolaj
- 2 ek Floriol Olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej hagyma
- 4 db csirke felsőcomb-filé
- 15 dkg kolbász
- 15-20 db garnéla
- 1 ek halszósz
- 3 ek sűrített paradicsom
- 2 kápia paprika
- 2 paradicsom
- 1 ek füstölt paprika
- 1 dl száraz fehérbor
- fél citrom leve
- 100 g rizs
- friss petrezselyem
Csirkés paella
Kalória: ~ 512 kcal
Vegyünk egy nagy serpenyőt, süssük össze a tengert a szárazfölddel, majd pirítsuk le alaposan: ez a paella, ami nem véletlenül vált Spanyolország nemzeti fogásává.
ELKÉSZÍTÉS
- Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Tegyük a kápia paprikákat a tepsire, majd az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük addig, amíg megfeketedik a héja. Ha elkészült, hagyjuk hűlni pár percig, majd húzzuk le a héját és távolítsuk el a magjait, csumáját. Ezután daraboljuk fel.
- Nagy serpenyőben hevítsünk Floriol Olívaolajat, majd helyezzük bele a csirke felsőcombokat, és pirítsuk 8-10 percig, amíg mindkét fele aranyszínű lesz. Vegyük ki a serpenyőből.
- Pirítsuk le 2-3 perc alatt a garnélát is a serpenyőben, majd szedjük ki.
- A visszamaradt szaftban futtassuk meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Hintsük be a füstölt paprikával, majd adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt, a sült kápiát és a felkockázott paradicsomot is. Keverjük hozzá a rizst, majd a sűrített paradicsomot.
- Öntsük fel a fehérborral, majd forrás után annyi vízzel (vagy zöldségalaplével), hogy ellepje a rizst. Főzzük közepes lángon, gyakran kavarva, az elpárolgott folyadékot mindig pótolva! Sózzuk ízlés szerint.
- Ha a rizs már majdnem puha, pótoljuk újra a folyadékot, tegyük vissza a serpenyőbe a csirkehúst, majd a garnélát is. Most már ne kavarjuk, főzzük közepes vagy kicsit gyengébb lángon, amíg a folyadékot magába szívja a rizs és teljesen megpuhul. Facsarjuk rá a citrom levét, majd tálaljuk forrón, friss petrezselyemmel.
TIPPEK
- Amikor a rizs már majdnem puha, bedobhatjuk a sütőbe is serpenyőstül! Itt vigyázzunk, hogy csak teljesen fém serpenyőt tegyünk a sütőbe.
- Akkor a legjobb, ha egy egészen kicsit már odakap az alja. Azért vigyázzunk, ne égessük oda!
- Ha nem kapunk rákot, készülhet simán csirkével és kolbásszal, de tehetünk hozzá zúzát vagy májat is.
ALLERGÉNEK
-
hal