Fűszeres és szaftos lazac, pirult krumplipüré, az ünnepi asztal repetázós egytálétele lesz ez a recept.
Lazacos pite
870 kCal / adag
20 perc
Hozzávalók
- 2 ek Floriol OMEGA+ étolaj
- 500 g lazac
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 nagyobb póréhagyma
- 2 édeskömény gumó
- 2 ek édeskömény mag
- 1 ek liszt
- 1 tk mustár
- 1 citrom leve
- 4 dl tejszín
- 1 gránátalma magjai
- 2 tk só
- 4 ek zsemlemorzsa
- 1 kg krumpli
- 2 dl tejszín
- 1 kk szerecsendió
- 1 tk mustár
- só
- Pucoljátok meg a krumplit, daraboljátok fel, majd enyhén sós vízben főzzétek puhára 40 perc alatt.
- Magas falú serpenyőben hevítsetek Floriol OMEGA+ étolajat. Adjátok hozzá az alaposan megtisztított, vékonyra szelt póréhagymát és pirítsátok amíg színt kap. Adjátok hozzá az összezúzott és felaprított fokhagymát és az édeskömény magot is.
- Keverjétek hozzá az apróra vágott édesköményt és pirítsátok további 3-4 percig. Hintsétek meg a kanálnyi liszttel, keverjétek el, majd öntsétek fel a tejszínnel. Adjátok hozzá a kanálnyi mustárt, a gránátalma magok felét és facsarjátok rá a citrom levét. Keverjétek a szószhoz a 3-4 centiméteres kockákra darabolt lazacot is. Sózzátok ízlés szerint, majd gyakran keverve főzzétek 7-9 percig.
- Melegítsétek elő a sütőt 190 fokra.
- Ha a krumpli megpuhult, szűrjétek le, majd törjétek össze. Öntsétek hozzá a forrásban lévő tejszínt, egy kis olajat, a szerecsendiót és a mustárt. Keverjétek egészen krémesre habverővel, vagy botmixerrel.
- Kenjetek ki egy magas falú hőálló tálat Floriol OMEGA+ étolajjal. Hintsétek meg zsemlemorzsával, majd szedjétek a tálba a sűrű lazacos póréhagymás szószt. Terítsétek el a tetejére a krumplipürét, majd tegyétek az előmelegített sütőbe és 30-35 perc alatt süssétek készre. Akkor jó, ha a krumplipüré aranybarnára pirul.
- Sütés után pihentessétek legalább 10 percet, majd tálaljátok forrón, gránátalma magokkal.
Hasonló receptek


