Pestós lazac fehérbab gratinnal
Hozzávalók
- 800 g fehérbab (konzerv)
- 2 ek Floriol Active étolaj
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 g tejszín
- 200 g gruyere sajt
- friss kakukkfű
- só, bors
- 100 g vörös pesto
- 4x180 g bőr nélküli lazac filé
- só, bors
- 30 g friss petrezselyem
Pestós lazac fehérbab gratinnal
Kalória: 1050 kcal
Könnyed babos étel, amely selymességével kiválóan kiegészíti a lazac karakterét.
Elkészítés
- Melegítsétek elő a sütőt 190 fokra.
- Hevítsetek Floriol Active étolajat magas falú fazékban, majd futtassátok meg benne az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Ha már megpirultak, öntsétek fel a tejszínnel és adjátok hozzá a leöntött, lecsepegtetett fehér babot is. Sózzátok, borsozzátok ízlés szerint. Morzsoljatok rá friss kakukkfüvet, majd forraljátok fel.
- Kenjetek ki kanálnyi Floriol Acive étolajjal közepes méretű hőálló üveg tálat, vagy tepsit. Öntsétek bele a tejszínes fehérbabot, majd keverjétek el a lereszelt gruyere sajttal. Végül szórjátok meg alaposan a zsemlemorzsával, és tegyétek az előmelegített sütőbe. Süssétek készre 25-30 perc alatt, amikor már ropogósnak tűnik a gratin széle.
- Tisztítsátok meg a lazac filéket. Kenjétek be alaposan vörös pestóval, majd helyezzétek őket egy Floriol Active étolajjal enyhén kikent tepsibe. Tegyétek az előmelegített sütőbe és 13-14 perc alatt süssétek készre.
- Tálaljátok a krémes-ropogós gratinnal és friss petrezselyemmel a pirult pestos lazac szeleteket!
Tippek
- Tálaláskor facsarjatok pár csepp citromlevet a halakra!
- Száraz babból is elkészíthetitek: áztassátok be a babot előző este, majd a hagymás-fokhagymás lepirítást követően főzzétek félpuhára bőséges mennyiségű vízben 45-50 perc alatt. Ekkor öntsétek le a vizet és folytassátok a bab főzését a tejszínben. Végül a sütés közben fog teljesen megpuhulni.
- 1-2 teáskanálnyi édeskömény maggal is feldobhatjátok a fehérbab gratint.
Allergének
- laktóz, glutén, hal