Olívás falafel tahini szósszal
Olívás falafel tahini szósszal
Hozzávalók

A falafelhez

  • 1 kg száraz csicseriborsó
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek római kömény
  • 1 ek őrölt koriander
  • 1 csokor friss koriander
  • 2 csokor friss petrezselyem
  • 300 g fekete olíva (magozott)
  • 3-4 dl Floriol Omega 3&6

A tahini szószhoz

  • 100 g tahini
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • 1 tk római kömény
  • 5 ek Floriol Extra Szűz Olívaolaj
  • ~ 1 dl hideg víz
  • szezámmag

Olívás falafel tahini szósszal

Kalória: ~ 420 kcal

A falafel az egyik legjobb vendégváró fogás, sokféle szószt készíthetünk mellé, és akár húsok, akár saláták mellé tökéletes.

Elkészítés

  1. Áztassuk be egész éjjelre a csicseriborsót az adaghoz képest háromszoros mennyiségű vízben.
  2. Másnap tegyük nagy aprítógépbe a falafel összes hozzávalójával együtt, majd aprítsuk minél finomabbra, hogy könnyen gyúrható, zöldes masszát kapjunk.
  3. Formázzunk 5-6 centis apró korongokat vagy kis gömböket belőle.
  4. Hevítsünk bőséges mennyiségű Floriol Omega 3&6 étolajat. Ha elég forró, óvatosan helyezzük bele a falafel golyókat, majd néha átforgatva, 10-14 perc alatt süssük az összeset aranybarnára.
  5. Szedjük papírtörlőre és szárítsuk le a falafelt.
  6. Közben készítsük el a tahini mártást: mozsárban zúzzuk össze a fokhagymát a tahinivel, majd adjuk hozzá a fűszereket, és közben keverjük tovább. Finoman adagoljuk a Floriol Extra Szűz Olívaolajat, a citrom levét, végül pedig a vizet, és keverjük rendületlenül. Akkor jó, ha összeáll és sűrű csillogó mártás lesz belőle.
  7. Tálaljuk a falafellel és friss zöldségekkel!

Allergének

  • szezám

Tippek

  • Természetesen botmixerrel is elkészíthetjük a tahinit, így jelentős időt spórolunk magunknak.
  • Ha nincs nagy aprítógépünk, akkor több részletben aprítsuk a csicseriborsót. A lényeg, hogy finomra legyen aprítva
További receptjeink
Vöröslencse shakshuka
Zöldséges muhammara papadammal
Csicseriborsó fasírt joghurtos céklasalátával
Chorizós csirkemáj csicseriborsóval
Pirított tavaszi tekercs rákkal
Brokkoli rizottó
Pisztáciás egrestorta
Olívás brownie
Zöldbabos burgonyaleves sonkával
Rostoncsirke mangónézes gőzbuciban
Kolokithokeftedes tzatzikivel
Szilva chutney
Káposztás mazsolás curry papadammal
Narancsos-citromfüves pulyka
Fekete kagyló spagettivel
Adventi bonbonok
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.