Olívás falafel tahini szósszal
Olívás falafel tahini szósszal
Hozzávalók

A falafelhez

  • 1 kg száraz csicseriborsó
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek római kömény
  • 1 ek őrölt koriander
  • 1 csokor friss koriander
  • 2 csokor friss petrezselyem
  • 300 g fekete olíva (magozott)
  • 3-4 dl Floriol Omega 3&6

A tahini szószhoz

  • 100 g tahini
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • 1 tk római kömény
  • 5 ek Floriol Extra Szűz Olívaolaj
  • ~ 1 dl hideg víz
  • szezámmag

Olívás falafel tahini szósszal

Kalória: ~ 420 kcal

A falafel az egyik legjobb vendégváró fogás, sokféle szószt készíthetünk mellé, és akár húsok, akár saláták mellé tökéletes.

Elkészítés

  1. Áztassuk be egész éjjelre a csicseriborsót az adaghoz képest háromszoros mennyiségű vízben.
  2. Másnap tegyük nagy aprítógépbe a falafel összes hozzávalójával együtt, majd aprítsuk minél finomabbra, hogy könnyen gyúrható, zöldes masszát kapjunk.
  3. Formázzunk 5-6 centis apró korongokat vagy kis gömböket belőle.
  4. Hevítsünk bőséges mennyiségű Floriol Omega 3&6 étolajat. Ha elég forró, óvatosan helyezzük bele a falafel golyókat, majd néha átforgatva, 10-14 perc alatt süssük az összeset aranybarnára.
  5. Szedjük papírtörlőre és szárítsuk le a falafelt.
  6. Közben készítsük el a tahini mártást: mozsárban zúzzuk össze a fokhagymát a tahinivel, majd adjuk hozzá a fűszereket, és közben keverjük tovább. Finoman adagoljuk a Floriol Extra Szűz Olívaolajat, a citrom levét, végül pedig a vizet, és keverjük rendületlenül. Akkor jó, ha összeáll és sűrű csillogó mártás lesz belőle.
  7. Tálaljuk a falafellel és friss zöldségekkel!

Allergének

  • szezám

Tippek

  • Természetesen botmixerrel is elkészíthetjük a tahinit, így jelentős időt spórolunk magunknak.
  • Ha nincs nagy aprítógépünk, akkor több részletben aprítsuk a csicseriborsót. A lényeg, hogy finomra legyen aprítva
További receptjeink
Sült ratatouille kecskesajttal
Zöldfűszeres sajtkrémmel töltött pulykamell céklás tojássalátával
Medvehagymás muffin tükörtojással és pirított sonkával
Sáfrányos-póréhagymás bormártás
Sütőtökös-kelkáposztás farfalle
Gesztenyés-édesköményes kenyérsaláta sonkával
Rozmaringos fehérbab-krém
Borsófőzelék pulykafasírttal
Rukkolás cukordinnye saláta pármai sonkával
Bárány muszaka
Francia hagymaleves
Feketeolívás-rozmaringos focaccia
Sonkás-sajtos muffin
Chorizos csicseriborsó
Pisztáciás egrestorta
Olajban fagyasztott fűszerek
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.