Olívás falafel tahini szósszal
Hozzávalók
A falafelhez
- 1 kg száraz csicseriborsó
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek római kömény
- 1 ek őrölt koriander
- 1 csokor friss koriander
- 2 csokor friss petrezselyem
- 300 g fekete olíva (magozott)
- só
- 3-4 dl Floriol Omega 3&6
A tahini szószhoz
- 100 g tahini
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- 1 tk római kömény
- 5 ek Floriol Extra Szűz Olívaolaj
- ~ 1 dl hideg víz
- só
- szezámmag
Olívás falafel tahini szósszal
Kalória: ~ 420 kcal
A falafel az egyik legjobb vendégváró fogás, sokféle szószt készíthetünk mellé, és akár húsok, akár saláták mellé tökéletes.
Elkészítés
- Áztassuk be egész éjjelre a csicseriborsót az adaghoz képest háromszoros mennyiségű vízben.
- Másnap tegyük nagy aprítógépbe a falafel összes hozzávalójával együtt, majd aprítsuk minél finomabbra, hogy könnyen gyúrható, zöldes masszát kapjunk.
- Formázzunk 5-6 centis apró korongokat vagy kis gömböket belőle.
- Hevítsünk bőséges mennyiségű Floriol Omega 3&6 étolajat. Ha elég forró, óvatosan helyezzük bele a falafel golyókat, majd néha átforgatva, 10-14 perc alatt süssük az összeset aranybarnára.
- Szedjük papírtörlőre és szárítsuk le a falafelt.
- Közben készítsük el a tahini mártást: mozsárban zúzzuk össze a fokhagymát a tahinivel, majd adjuk hozzá a fűszereket, és közben keverjük tovább. Finoman adagoljuk a Floriol Extra Szűz Olívaolajat, a citrom levét, végül pedig a vizet, és keverjük rendületlenül. Akkor jó, ha összeáll és sűrű csillogó mártás lesz belőle.
- Tálaljuk a falafellel és friss zöldségekkel!
Allergének
- szezám
Tippek
- Természetesen botmixerrel is elkészíthetjük a tahinit, így jelentős időt spórolunk magunknak.
- Ha nincs nagy aprítógépünk, akkor több részletben aprítsuk a csicseriborsót. A lényeg, hogy finomra legyen aprítva