Misos-körtés zellerkrémleves
Hozzávalók
- 3 ek Floriol Kevert Olívaolaj
- 1 póréhagyma (fehér része)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek méz
- 1 nagy zeller gumó
- 2 db körte
- 2 ek vörös miso paszta
- 2-3 szál újhagyma
- friss chili
- só, bors
Misos-körtés zellerkrémleves
Kalória: ~ 310 kcal
A körte úgy dobja fel a zellerkrémlevest, mint semmi más, főleg akkor, ha egy japán eredetű miso szósszal is megbolondítjuk.
Elkészítés
- Magas falú fazékban hevítsetek Floriol Kevert Olívaolajat. Adjátok hozzá a felaprított póréhagymát, fokhagymát, majd pirítsátok üvegesre. Keverjétek hozzá a mézet, majd hagyjátok karamellizálódni 1-3 percig.
- Hámozzátok meg a zellergumót, daraboljátok fel 2-3 cm-es kockákra. Keverjétek a hagymákhoz!
- Hámozzátok meg a körtéket, távolítsátok el a magházát, majd daraboljátok fel, és keverjétek a zellerhez. Keverjétek a miso pasztát is a zelleres körtéhez, majd pirítsátok 1-2 percig.
- Öntsétek fel 1,6 liternyi vízzel vagy zöldségalaplével és főzzétek 35-50 percig, amíg megpuhul a zeller. Finoman sózzátok meg!
- Ha megpuhult a zeller, botmixerrel pürésítsétek le az egész levest, amíg krémes lesz. Kóstoljátok újra, ha szükséges adjatok hozzá egy kanálnyi misot, vagy szójaszószt. Tálaljátok forrón egy kevés friss újhagymával és chilivel!
Tippek
- Fél citrom levével savanyítsatok rajta, ha túl édesnek találnátok.
- Sűrűbb lesz a leves, ha 1 db burgonyát is puhára főztök a zeller mellett.
- Körte helyett almával is kipróbálhatjátok.
Allergének
- szója
- glutén
- zeller