Currys halleves
Currys halleves
Hozzávalók
  • 2 ek mustármag
  • 1 ek egész római kömény
  • 2 ek Floriol Omega 3&6 étolaj
  • 2 közepes fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • ujjnyi gyömbér lereszelve
  • 1 tk koriander
  • 1 ek kurkuma
  • 1 ek mangó curry
  • 8-10 szál halványító zeller
  • 200 g basmati rizs
  • 2-3 l víz
  • 2 dl kókusztej
  • 40 dkg tilápiafilé
  • 40 dkg lepényhalfilé
  • 2 ek halszósz
  • 1 citrom leve
  • só, bors
  • marék friss koriander
  • kierezett, kimagozott chilipaprika

Currys halleves

Kalória: ~370 kcal

Mi magyarok olyan kevés halat eszünk, pedig annyi féle levest és főételt lehet készíteni hallal. Ez a rizses, currys halleves nemcsak laktató, de főételnek is tökéletes.

Elkészítés

  1. Magas falú, nagy fazékban hevítsük a mustármagot és az evőkanálnyi egész római köményt. Ahogy elkezd pattogni, adjuk hozzá a Floriol Omega 3&6 étolajat, majd a felaprított hagymát is. Keverjük hozzá a lereszelt gyömbért és az apróra vágott fokhagymát, a megmosott és felkarikázott zeller felét, majd hintsük meg fűszerekkel: korianderrel, kurkumával, mangó curryvel. Gyakran kavarva pirítsuk további 3-4 percig, majd öntsük fel vízzel és forraljuk fel.
  2. Öntsük a kókusztejet és a két kanálnyi halszószt a leveshez, majd az átöblített rizst is. Főzzük közepes fokozaton 20-25 percig.
  3. Vágjuk 2-3 centis kockákra a megtisztított halfiléket, majd a maradék zellerrel együtt tegyük a levesbe. Forraljuk újra és állítsuk be a leves ízeit: facsarjunk hozzá citromlevet és sózzuk ízlés szerint.
  4. 5 perc múlva tálaljuk forrón, friss korianderrel és chilivel.

Tippek

  • Más fehér húsú tengeri hal is megfelelő a leveshez, de használhatunk garnélát is.
  • Inkább egytálétel, mint leves, de ha túl sűrűnek találjuk, hígítsunk az étel állagán kedvünk szerint.
  • A legvégén figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a halat - újraforrástól számítva 5, maximum 10 perc elegendő neki.

 

Allergének

  • hal
  • mustár
  • zeller