Currys halleves
Hozzávalók
- 2 ek mustármag
- 1 ek egész római kömény
- 2 ek Floriol Omega 3&6 étolaj
- 2 közepes fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- ujjnyi gyömbér lereszelve
- 1 tk koriander
- 1 ek kurkuma
- 1 ek mangó curry
- 8-10 szál halványító zeller
- 200 g basmati rizs
- 2-3 l víz
- 2 dl kókusztej
- 40 dkg tilápiafilé
- 40 dkg lepényhalfilé
- 2 ek halszósz
- 1 citrom leve
- só, bors
- marék friss koriander
- kierezett, kimagozott chilipaprika
Currys halleves
Kalória: ~370 kcal
Mi magyarok olyan kevés halat eszünk, pedig annyi féle levest és főételt lehet készíteni hallal. Ez a rizses, currys halleves nemcsak laktató, de főételnek is tökéletes.
Elkészítés
- Magas falú, nagy fazékban hevítsük a mustármagot és az evőkanálnyi egész római köményt. Ahogy elkezd pattogni, adjuk hozzá a Floriol Omega 3&6 étolajat, majd a felaprított hagymát is. Keverjük hozzá a lereszelt gyömbért és az apróra vágott fokhagymát, a megmosott és felkarikázott zeller felét, majd hintsük meg fűszerekkel: korianderrel, kurkumával, mangó curryvel. Gyakran kavarva pirítsuk további 3-4 percig, majd öntsük fel vízzel és forraljuk fel.
- Öntsük a kókusztejet és a két kanálnyi halszószt a leveshez, majd az átöblített rizst is. Főzzük közepes fokozaton 20-25 percig.
- Vágjuk 2-3 centis kockákra a megtisztított halfiléket, majd a maradék zellerrel együtt tegyük a levesbe. Forraljuk újra és állítsuk be a leves ízeit: facsarjunk hozzá citromlevet és sózzuk ízlés szerint.
- 5 perc múlva tálaljuk forrón, friss korianderrel és chilivel.
Tippek
- Más fehér húsú tengeri hal is megfelelő a leveshez, de használhatunk garnélát is.
- Inkább egytálétel, mint leves, de ha túl sűrűnek találjuk, hígítsunk az étel állagán kedvünk szerint.
- A legvégén figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a halat - újraforrástól számítva 5, maximum 10 perc elegendő neki.
Allergének
- hal
- mustár
- zeller