Currys halleves
Currys halleves
Hozzávalók
  • 2 ek mustármag
  • 1 ek egész római kömény
  • 2 ek Floriol Omega 3&6 étolaj
  • 2 közepes fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • ujjnyi gyömbér lereszelve
  • 1 tk koriander
  • 1 ek kurkuma
  • 1 ek mangó curry
  • 8-10 szál halványító zeller
  • 200 g basmati rizs
  • 2-3 l víz
  • 2 dl kókusztej
  • 40 dkg tilápiafilé
  • 40 dkg lepényhalfilé
  • 2 ek halszósz
  • 1 citrom leve
  • só, bors
  • marék friss koriander
  • kierezett, kimagozott chilipaprika

Currys halleves

Kalória: ~370 kcal

Mi magyarok olyan kevés halat eszünk, pedig annyi féle levest és főételt lehet készíteni hallal. Ez a rizses, currys halleves nemcsak laktató, de főételnek is tökéletes.

Elkészítés

  1. Magas falú, nagy fazékban hevítsük a mustármagot és az evőkanálnyi egész római köményt. Ahogy elkezd pattogni, adjuk hozzá a Floriol Omega 3&6 étolajat, majd a felaprított hagymát is. Keverjük hozzá a lereszelt gyömbért és az apróra vágott fokhagymát, a megmosott és felkarikázott zeller felét, majd hintsük meg fűszerekkel: korianderrel, kurkumával, mangó curryvel. Gyakran kavarva pirítsuk további 3-4 percig, majd öntsük fel vízzel és forraljuk fel.
  2. Öntsük a kókusztejet és a két kanálnyi halszószt a leveshez, majd az átöblített rizst is. Főzzük közepes fokozaton 20-25 percig.
  3. Vágjuk 2-3 centis kockákra a megtisztított halfiléket, majd a maradék zellerrel együtt tegyük a levesbe. Forraljuk újra és állítsuk be a leves ízeit: facsarjunk hozzá citromlevet és sózzuk ízlés szerint.
  4. 5 perc múlva tálaljuk forrón, friss korianderrel és chilivel.

Tippek

  • Más fehér húsú tengeri hal is megfelelő a leveshez, de használhatunk garnélát is.
  • Inkább egytálétel, mint leves, de ha túl sűrűnek találjuk, hígítsunk az étel állagán kedvünk szerint.
  • A legvégén figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a halat - újraforrástól számítva 5, maximum 10 perc elegendő neki.

 

Allergének

  • hal
  • mustár
  • zeller
További receptjeink
Misos-körtés zellerkrémleves
Húsgolyók édeskömény salátával
Chorizos csicseriborsó
Miso leves
Padlizsános csirkepörkölt kuszkusszal
Rizsbundás szilva
Gombás-fenyőmagos vadrizs saláta
Morzsázott hal citromos-kapros krumplisalátával
Kapros spenótkrémleves főtt tojással
Csirkemell pirított mandulával és sült zöldségekkel
Achar csirke curry vadrizzsel
Mandulás narancstorta
Ötfűszeres hokkaido tökkrémleves pirított bulgurral
Nyúlvadas teljes kiőrlésű zsemlegombóccal
Császármorzsa narancsszósszal
Kókusztejes sárgaborsófőzelék zöld fasírttal
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.