Mézes-pisztáciás lazac parmezános karfiolpürével
Mézes-pisztáciás lazac parmezános karfiolpürével
Hozzávalók

A halhoz:

  • 1 egész bőrös lazac filé
  • 5 ek méz
  • 3 ek Floriol BODY étolaj
  • 1 citrom leve
  • 100 g pisztácia (héj nélküli)
  • 50 g zsemlemorzsa
  • 2 kk só

 

A körethez:

  • 1 nagyobb karfiol
  • 2 közepes krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 g parmezán
  • 1 ek Floriol BODY étolaj
  • 3-4 db citrom

 

Mézes-pisztáciás lazac parmezános karfiolpürével

Fantasztikusan finom az étel, csodálatosan fest az ünnepi asztalon, és biztosan emlékezetessé teszi az ünnepi vacsorát.

Elkészítés

  1. Egy magas falú, nagyobb edényben 40 perc alatt főzzétek puhára a megtisztított, feldarabolt karfiolt és a megpucolt, felkockázott krumplit. Tegyetek a zöldségek mellé két gerezd fokhagymát is, egészben.
  2. Melegítsétek elő a sütőt 200 °C-ra.
  3. Tisztítsátok meg az egész lazacot, és éles késsel formázzátok meg kicsit az oldalát, ha szükséges. Fektessétek a bőrös oldalára, majd egy csipesszel sorban szedjétek ki a halfilé felső harmadában húzódó szálkasort. Ujjbeggyel ellenőrizzétek, hogy maradt-e benne szálka. Fektessétek a halfilét nagy, Floriol BODY étolajjal enyhén kikent tepsibe. Helyezzetek a hal mellé vékony citromszeleteket, majd locsoljátok meg ezt is finoman a Floriol BODY étolajjal.
  4. Kis keverőedényben keverjétek össze a sót, a citrom levét, a mézet és a Floriol BODY étolajat. Finoman ecseteljétek le egyenletesen a lazac húsát. Hagyjátok száradni pár percet, majd folytassátok az ecsetelést, amíg el nem fogy a mézes-citromos pác.
  5. Konyhai aprítógépben daráljátok durvára a pisztáciát, majd keverjétek ki a zsemlemorzsával, és kevés sóval. Hintsétek a pácolt lazac tetejére, majd tenyérrel egyengessétek el, hogy mindenhol belepje a halat. Ezután tegyétek az előmelegített sütőbe.
  6. Süssétek készre a halat 14-17 perc alatt. Vigyázzatok arra, hogy ne szárítsátok ki! Ha elkészült a hal, vegyétek ki a sütőből és hagyjátok pihenni 4-6 percig.
  7. Ha puhára főtt a karfiol és a krumpli, öntsétek le a levét, csepegtessétek le, majd botmixerrel pürésítsétek le. Közben keverjétek hozzá az apróra reszelt parmezánt is, és sózzátok ízlés szerint.
  8. Lapátkanállal a bőréről elválasztva könnyen tudtok szedni az egészben sült lazacból. Tálaljátok forrón a parmezános karfiolpürével, sült citromszeletekkel és kevés pisztáciával.

Allergének

  • hal
  • diófélék
  • laktóz
  • glutén 

Tippek

  • A sütési idő hossza a hal vastagságától és a saját ízlésetektől is függ: centiméterenként 4-5 perccel szokás számolni. Egy 3 cm vastag halfilé alig átsütve elkészül 12 perc alatt, jobban átsütve 14-16 perc alatt.
  • Ha van maghőmérőtök, használjátok! A lazac sütésekor az elérendő maghőmérséklet 62°-63°.

 

További receptjeink
Kapros spenótkrémleves főtt tojással
Sárgabarackos batátakrémleves
Káposztás fasírtgolyók
Olívás falafel tahini szósszal
Őszi skillet
Pirított tavaszi tekercs rákkal
Halloumi sajtos bulgursaláta dinnyével és bazsalikommal
Fitt zserbó
Spenótos tofu-paneer
Brokkoli rizottó
Perui quinoás avokádósaláta
Vegán töltött káposzta
Cukkini lasagne
Répa-retek-mogyoró saláta
Lazac mazsolás rizzsel és citromszósszal
Spenótos újkrumpli saláta makrélával
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.