Mézes-pisztáciás lazac parmezános karfiolpürével
Hozzávalók
A halhoz:
- 1 egész bőrös lazac filé
- 5 ek méz
- 3 ek Floriol BODY étolaj
- 1 citrom leve
- 100 g pisztácia (héj nélküli)
- 50 g zsemlemorzsa
- 2 kk só
A körethez:
- 1 nagyobb karfiol
- 2 közepes krumpli
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g parmezán
- 1 ek Floriol BODY étolaj
- 3-4 db citrom
- só
Mézes-pisztáciás lazac parmezános karfiolpürével
Fantasztikusan finom az étel, csodálatosan fest az ünnepi asztalon, és biztosan emlékezetessé teszi az ünnepi vacsorát.
Elkészítés
- Egy magas falú, nagyobb edényben 40 perc alatt főzzétek puhára a megtisztított, feldarabolt karfiolt és a megpucolt, felkockázott krumplit. Tegyetek a zöldségek mellé két gerezd fokhagymát is, egészben.
- Melegítsétek elő a sütőt 200 °C-ra.
- Tisztítsátok meg az egész lazacot, és éles késsel formázzátok meg kicsit az oldalát, ha szükséges. Fektessétek a bőrös oldalára, majd egy csipesszel sorban szedjétek ki a halfilé felső harmadában húzódó szálkasort. Ujjbeggyel ellenőrizzétek, hogy maradt-e benne szálka. Fektessétek a halfilét nagy, Floriol BODY étolajjal enyhén kikent tepsibe. Helyezzetek a hal mellé vékony citromszeleteket, majd locsoljátok meg ezt is finoman a Floriol BODY étolajjal.
- Kis keverőedényben keverjétek össze a sót, a citrom levét, a mézet és a Floriol BODY étolajat. Finoman ecseteljétek le egyenletesen a lazac húsát. Hagyjátok száradni pár percet, majd folytassátok az ecsetelést, amíg el nem fogy a mézes-citromos pác.
- Konyhai aprítógépben daráljátok durvára a pisztáciát, majd keverjétek ki a zsemlemorzsával, és kevés sóval. Hintsétek a pácolt lazac tetejére, majd tenyérrel egyengessétek el, hogy mindenhol belepje a halat. Ezután tegyétek az előmelegített sütőbe.
- Süssétek készre a halat 14-17 perc alatt. Vigyázzatok arra, hogy ne szárítsátok ki! Ha elkészült a hal, vegyétek ki a sütőből és hagyjátok pihenni 4-6 percig.
- Ha puhára főtt a karfiol és a krumpli, öntsétek le a levét, csepegtessétek le, majd botmixerrel pürésítsétek le. Közben keverjétek hozzá az apróra reszelt parmezánt is, és sózzátok ízlés szerint.
- Lapátkanállal a bőréről elválasztva könnyen tudtok szedni az egészben sült lazacból. Tálaljátok forrón a parmezános karfiolpürével, sült citromszeletekkel és kevés pisztáciával.
Allergének
- hal
- diófélék
- laktóz
- glutén
Tippek
- A sütési idő hossza a hal vastagságától és a saját ízlésetektől is függ: centiméterenként 4-5 perccel szokás számolni. Egy 3 cm vastag halfilé alig átsütve elkészül 12 perc alatt, jobban átsütve 14-16 perc alatt.
- Ha van maghőmérőtök, használjátok! A lazac sütésekor az elérendő maghőmérséklet 62°-63°.