Lazac szőlőchutneyval
Lazac szőlőchutneyval
Hozzávalók

A chutneyhoz:

  • 1 kg fekete szőlő
  • 30 dkg lilahagyma
  • 1 ek őrölt koriander
  • 2-3 ek balzsamecet
  • 2-3 ek barnacukor
  • 3 ág friss rozmaring
  • 2 ek Floriol Omega 3&6 étolaj
  • csipet só

Krumplipüré:

  • 1,2 kg krumpli
  • 4 dl tejszín
  • 100 g vaj
  • 1 kk szerecsendió

A lazac:

  • 2x 18 dkg szelet bőrös lazac
  • 2 ek Floriol Omega 3&6 étolaj
  • só, bors

Lazac szőlőchutneyval

Most a legfinomabb a szőlő, érdemes belőle eltenni is akár egy chutneyt, amit aztán később is elővehetünk. 

Elkészítés

  1. Kezdjük a szőlővel: Vágjuk ketté a szőlőszemeket, majd szedjük ki a magját.
  2. Kevés Floriol Omega 3&6 étolajon futtassuk meg a felszeletelt lilahagymát. Viszonylag alacsony lángon fonnyasszuk 10-15 percig. Keverjük hozzá a barnacukrot és az őrölt koriandert, majd ahogy elkezdene odakapni, a szőlőt is. Fedjük le, és alacsony lángon néha átkavarva főzzük 70 percen keresztül.
  3. Az utolsó 20 percre távolítsuk el a fedőt, adjuk hozzá a balzsamecetet, majd így főzzük készre, amíg szinte lekvár lesz belőle. Végül sózzuk ízlés szerint!
  4. Magas falú edényben, bőséges mennyiségű sózott vízben 25 perc alatt főzzük puhára a megmosott, megpucolt, kockára vágott krumplit. Öntsük le a levét, majd krumplinyomóval törjük össze. Habverővel folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd a felforralt tejszínt is, hogy szinte krémet kapjunk. Keverjük hozzá a szerecsendiót és ízlés szerint sót is.
  5. Töröljük le a nedvességet a halszeletekről.
  6. Nagy teflon serpenyőben hevítsünk 2 kanálnyi Floriol Omega 3&6 étolajat, majd bőrrel lefelé helyezzük bele a lazac szeleteket. Figyeljük, hogy fehéredik ki a hal húsa a serpenyő felől - ha elért a hal ⅔-áig, akkor lehet forgatni. További 2-3 perc alatt pirítsuk körbe a hal minden oldalát, hogy színt kapjon. Végül tálalás előtt pihentessük még 3-4 percig.
  7. Sózzuk, borsozzuk, majd tálaljuk a krémes krumplipürével és a szőlő chutneyval.

Allergének

  • hal
  • laktóz
  • dió

TIPP

  • Tálalhatjuk akár sütőtökpürével is!
További receptjeink
Nyulas ravioli gombaszósszal
Morzsázott hal citromos-kapros krumplisalátával
Epres spenótsaláta fetával
Spanyol omlett
Málnás piskótatorta
Libacomb gyömbéres sült birsalmával
Köményes burgonyakrémleves burgonyachipsszel
Diós-Csokis keksz
Chorizós-krumplis taco
Rostoncsirke mangónézes gőzbuciban
Rebarbarás somlói
Lazacos zsemle tükörtojással és friss zöldségekkel
Rusztikus zöldségleves parmezánnal
Grillezett zöldségek mentaszósszal
Húsgolyók édeskömény salátával
Szilva chutney
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.