Lazac szőlőchutneyval
Hozzávalók
A chutneyhoz:
- 1 kg fekete szőlő
- 30 dkg lilahagyma
- 1 ek őrölt koriander
- 2-3 ek balzsamecet
- 2-3 ek barnacukor
- 3 ág friss rozmaring
- 2 ek Floriol Omega 3&6 étolaj
- csipet só
Krumplipüré:
- 1,2 kg krumpli
- 4 dl tejszín
- 100 g vaj
- 1 kk szerecsendió
- só
A lazac:
- 2x 18 dkg szelet bőrös lazac
- 2 ek Floriol Omega 3&6 étolaj
- só, bors
Lazac szőlőchutneyval
Most a legfinomabb a szőlő, érdemes belőle eltenni is akár egy chutneyt, amit aztán később is elővehetünk.
Elkészítés
- Kezdjük a szőlővel: Vágjuk ketté a szőlőszemeket, majd szedjük ki a magját.
- Kevés Floriol Omega 3&6 étolajon futtassuk meg a felszeletelt lilahagymát. Viszonylag alacsony lángon fonnyasszuk 10-15 percig. Keverjük hozzá a barnacukrot és az őrölt koriandert, majd ahogy elkezdene odakapni, a szőlőt is. Fedjük le, és alacsony lángon néha átkavarva főzzük 70 percen keresztül.
- Az utolsó 20 percre távolítsuk el a fedőt, adjuk hozzá a balzsamecetet, majd így főzzük készre, amíg szinte lekvár lesz belőle. Végül sózzuk ízlés szerint!
- Magas falú edényben, bőséges mennyiségű sózott vízben 25 perc alatt főzzük puhára a megmosott, megpucolt, kockára vágott krumplit. Öntsük le a levét, majd krumplinyomóval törjük össze. Habverővel folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd a felforralt tejszínt is, hogy szinte krémet kapjunk. Keverjük hozzá a szerecsendiót és ízlés szerint sót is.
- Töröljük le a nedvességet a halszeletekről.
- Nagy teflon serpenyőben hevítsünk 2 kanálnyi Floriol Omega 3&6 étolajat, majd bőrrel lefelé helyezzük bele a lazac szeleteket. Figyeljük, hogy fehéredik ki a hal húsa a serpenyő felől - ha elért a hal ⅔-áig, akkor lehet forgatni. További 2-3 perc alatt pirítsuk körbe a hal minden oldalát, hogy színt kapjon. Végül tálalás előtt pihentessük még 3-4 percig.
- Sózzuk, borsozzuk, majd tálaljuk a krémes krumplipürével és a szőlő chutneyval.
Allergének
- hal
- laktóz
- dió
TIPP
- Tálalhatjuk akár sütőtökpürével is!