Gyümölcsös-mandulás karácsonyi keksz
Hozzávalók
160 g liszt
160 g mandulaliszt
150 g mandula, dió, török mogyoró vegyesen
1 tk sütőpor
2 tojás
180 g cukor
120 g Floriol Kevert Olívaolaj
1 kezeletlen citrom lereszelt héja
fél rúd vanília
fél kk só
Gyümölcsös-mandulás karácsonyi keksz
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Nagy tepsiben terítsük el a mandulát, diót, mogyorót vegyesen, majd 10-13 perc alatt pirítsuk meg.
- Nagy keverőedényben forgassuk össze a lisztet a mandulaliszttel, a sóval és a vaníliarúd kikapart magjaival. Keverjük hozzá a megpirított magokat is.
- Konyhai robotgépben verjük 3-4 percig a tojást a cukorral, amíg fehér nem lesz, majd adagoljuk hozzá a Floriol Kevert Olívaolajat. Közben keverjük hozzá a kezeletlen, megmosott citrom lereszelt héját is.
- Fokozatosan adagolva keverjük a krémes masszához a magos lisztkeveréket, hogy tapadós tésztát kapjunk. Ne keverjük túl!
- Felezzük el a tésztát, mindkét félből formázzunk 3-4 centi széles, 2 centi magas rudat, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Süssük 15 percig az előmelegített sütőben, majd forgassuk meg a tepsit, és süssük újabb 15 percig.
- Csökkentsük a sütő hőfokát 130 fokra.
- Hagyjuk hűlni a kekszrudakat 20 percig, majd éles késsel vágjuk 1,5-2 cm vastag szeletekre.
- Terítsük el a biscottikat újra a tepsiben, a vágott oldalukkal felfelé, majd tegyük vissza a sütőbe.
- Süssük további kétszer 8-10 percig, vagy amíg egyenletesen aranybarna és ropogós lesz a süti széle.
Tippek
- Mivel a tészta ragadós, formázzuk benedvesített kézzel!
- Kedvünk szerint keverhetünk aszalt gyümölcsöket is a tésztához.
- Légmentesen lezárt fémdobozban tárolva hetekig rájárhatunk a biscottira!
Allergének
- glutén
- diófélék
- tojás