Fügével és manchego sajttal töltött csirkemell portói mártással
Hozzávalók
4 főre
A húshoz
- 4 csirkemell
- 15 dkg manchego sajt
- 15 dkg aszalt füge
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 5 dkg bébispenót
- 4-6 gerezd fokhagyma
- 2 ek Floriol POWER étolaj
- petrezselyem a tálaláshoz
- só, bors
A mártáshoz
- 2 dl portói bor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejszín
- 1 kk mustár
- 1 ág friss rozmaring
- só
Fügével és manchego sajttal töltött csirkemell portói mártással
Kalória: ~ 501 kcal
A füge hozzátartozik a télhez. A manchegoval együtt még egy egyszerű csirkemellet is feldob és tökéletessé varázsol. A portóiból készült sűrű mártás pedig nemcsak gyönyörű, de az ízével is megkoronázza a fogást!
ELKÉSZÍTÉS
- Melegítsétek elő a sütőt 190° fokra.
- Tegyétek vágódeszkára a csirkemelleket, széltében vágjátok át mindegyiket majdnem teljesen, majd hajtsátok ki őket, hogy nagyobb szeletet kapjatok. Húsklopfolóval puhítsátok meg kicsit, majd sózzátok, borsozzátok a szeleteket.
- Vágjátok a kolozsvári szalonnát, a sajtot és a fügét ugyanakkorára: egészen apróra. Keverjétek össze.
- Béleljétek ki a hússzeleteket kevés bébispenóttal, majd kanalazzátok rá vastag sávban a tölteléket. Óvatosan csavarjátok a töltelék köré fel a húst, majd cérnával vagy fogpiszkálóval rögzítsétek.
- Tegyétek a töltött husikat kevés Floriol POWER étolajjal kikent tepsibe, dobáljatok mellé a fokhagymát és a maradék tölteléket. Tegyétek az előmelegített sütőbe, és 40 perc alatt süssétek aranybarnára.
- Közben magas falú szószos edénykében forraljátok fel a portói bort az apróra vágott fokhagymával, a mustárral és a szál rozmaringgal. Forraljátok 10 percig, majd öntsétek fel a tejszínnel. Sózzátok ízlés szerint, és tálaljátok a frissen elkészült töltött hússal.
ALLERGÉNEK
- laktóz
- mustár
TIPPEK
- Tálaljátok krumplipürével!
- Öntsetek a sült hús szaftjából is a mártáshoz, majd botmixerrel dolgozzátok össze teljesen, hogy szép selymes legyen.
- Legalább 10 percig főzzétek a mártást, hogy elpárologjon az alkohol nagy része.