Császármorzsa narancsszósszal
Hozzávalók
A szószhoz:
- 1 kg kezeletlen héjú narancs
- 1 db csillagánizs
- 80 g cukor
- 2 ek keményítő
A császármorzsához:
- 3 ek Floriol BALANCE étolaj
- 3 db tojás
- 350 ml tej
- 4 ek cukor
- csipet só
- 130 g liszt
- 3 ek mazsola
- porcukor
Császármorzsa narancsszósszal
Kalória: ~ 520 kcal
A gyömbértől különleges narancsszósz izgalmassá teszi a lágy, de mégis pirult tésztájú, hagyományos császármorzsát is.
Elkészítés
- Mossátok meg a narancsokat, majd a felének reszeljétek le a héját. Préseljétek ki a narancsok levét, keverjétek össze a cukorral és a lereszelt narancshéjjal, majd forraljátok fel a csillagánizzsal együtt, és főzzétek közepes lángon 20-30 percig.
- Vegyétek ki a csillagánizst. Keverjétek csomómentesre a keményítőt 0,8 dl vízzel, majd finoman csurgatva, folyamatos keverés közben adjátok a narancsszószhoz. Forraljátok újra és főzzétek készre 4-5 perc alatt.
- Válasszátok ketté a tojásokat, a fehérjét verjétek kemény habbá egy csipet sóval.
- A sárgáját verjétek fel a pár kanál cukorral és a tejjel, majd szitáljátok hozzá a lisztet is. Keverjétek csomómentesre, majd kezdjétek el hozzá lapátolni a keményre vert tojásfehérjehabot is. Szórjátok meg a mazsolával és forgassátok össze, hogy habos, lágy, híg tésztát kapjatok.
- Hevítsetek közepes lángon pár kanál Floriol BALANCE étolajat egy nagy serpenyőben. Ha elég forró, öntsétek bele a híg tésztát. Hagyjátok sülni 3-5 percig, majd finoman próbáljátok meg lapátkanállal elválasztani a serpenyőtől a tésztát. Ha tudjátok, megfordíthatjátok akár egészben is, de az sem baj, ha félbe vagy negyedbe vágjuk, és akkora darabokban fordítjátok a másik oldalára.
- Süssétek újra 3-5 percig, majd a lapátkanál segítségével daraboljátok fel 4-7 cm-es tésztakupacokra. Gyakran forgatva süssétek készre további 3-5 perc alatt. Akkor jó, ha a tésztakupacok közepe még habos és puha, de a széle már aranybarnára van pirulva.
- Tálaljátok a meleg császármorzsát a narancsszósszal és porcukorral!
Tippek
- A narancsnak csak a sárga héját reszeljétek le, a fehéret már ne, mert attól megkeseredik a szósz.
- Érdemes újra pár csepp olajat önteni a serpenyőbe, amikor először megfordítjátok a tésztát.
- Mazsola mellett vörösáfonyát, vagy más aszalt gyümölcsöt is használhattok.
Allergének
- glutén
- laktóz
- tojás