Császármorzsa narancsszósszal
Császármorzsa narancsszósszal
Hozzávalók

A szószhoz:

  • 1 kg kezeletlen héjú narancs
  • 1 db csillagánizs
  • 80 g cukor
  • 2 ek keményítő

A császármorzsához:

 

  • porcukor

Császármorzsa narancsszósszal

Kalória: ~ 520 kcal

A gyömbértől különleges narancsszósz izgalmassá teszi a lágy, de mégis pirult tésztájú, hagyományos császármorzsát is. 

Elkészítés

  1. Mossátok meg a narancsokat, majd a felének reszeljétek le a héját. Préseljétek ki a narancsok levét, keverjétek össze a cukorral és a lereszelt narancshéjjal, majd forraljátok fel a csillagánizzsal együtt, és főzzétek közepes lángon 20-30 percig.
  2. Vegyétek ki a csillagánizst. Keverjétek csomómentesre a keményítőt 0,8 dl vízzel, majd finoman csurgatva, folyamatos keverés közben adjátok a narancsszószhoz. Forraljátok újra és főzzétek készre 4-5 perc alatt.
  3. Válasszátok ketté a tojásokat, a fehérjét verjétek kemény habbá egy csipet sóval.
  4. A sárgáját verjétek fel a pár kanál cukorral és a tejjel, majd szitáljátok hozzá a lisztet is. Keverjétek csomómentesre, majd kezdjétek el hozzá lapátolni a keményre vert tojásfehérjehabot is. Szórjátok meg a mazsolával és forgassátok össze, hogy habos, lágy, híg tésztát kapjatok.
  5. Hevítsetek közepes lángon pár kanál Floriol BALANCE étolajat egy nagy serpenyőben. Ha elég forró, öntsétek bele a híg tésztát. Hagyjátok sülni 3-5 percig, majd finoman próbáljátok meg lapátkanállal elválasztani a serpenyőtől a tésztát. Ha tudjátok, megfordíthatjátok akár egészben is, de az sem baj, ha félbe vagy negyedbe vágjuk, és akkora darabokban fordítjátok a másik oldalára.
  6. Süssétek újra 3-5 percig, majd a lapátkanál segítségével daraboljátok fel 4-7 cm-es tésztakupacokra. Gyakran forgatva süssétek készre további 3-5 perc alatt. Akkor jó, ha a tésztakupacok közepe még habos és puha, de a széle már aranybarnára van pirulva.
  7. Tálaljátok a meleg császármorzsát a narancsszósszal és porcukorral!

Tippek

  • A narancsnak csak a sárga héját reszeljétek le, a fehéret már ne, mert attól megkeseredik a szósz.
  • Érdemes újra pár csepp olajat önteni a serpenyőbe, amikor először megfordítjátok a tésztát.
  • Mazsola mellett vörösáfonyát, vagy más aszalt gyümölcsöt is használhattok.

Allergének

  • glutén
  • laktóz
  • tojás
További receptjeink
Chorizós csirkemáj csicseriborsóval
Datolyás-diós rétes
Cukkini lasagne
Csicsókakrémleves füstölt lazaccal
Boeuf Bourguignon
Rizslisztben rántott mini sajtgolyók
Őszi skillet
Sült kecskesajtos spárgasaláta
Teriyaki lazac rizstésztával
Húsmentes feketebab hamburger
Hajdinasaláta sült fetával
Bárány muszaka
Diós-Csokis keksz
Paradicsomos gratin
Húsvéti sonkasaláta
Fügés-csokis energiagolyó
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.