Császármorzsa narancsszósszal
Császármorzsa narancsszósszal
Hozzávalók

A szószhoz:

  • 1 kg kezeletlen héjú narancs
  • 1 db csillagánizs
  • 80 g cukor
  • 2 ek keményítő

A császármorzsához:

 

  • porcukor

Császármorzsa narancsszósszal

Kalória: ~ 520 kcal

A gyömbértől különleges narancsszósz izgalmassá teszi a lágy, de mégis pirult tésztájú, hagyományos császármorzsát is. 

Elkészítés

  1. Mossátok meg a narancsokat, majd a felének reszeljétek le a héját. Préseljétek ki a narancsok levét, keverjétek össze a cukorral és a lereszelt narancshéjjal, majd forraljátok fel a csillagánizzsal együtt, és főzzétek közepes lángon 20-30 percig.
  2. Vegyétek ki a csillagánizst. Keverjétek csomómentesre a keményítőt 0,8 dl vízzel, majd finoman csurgatva, folyamatos keverés közben adjátok a narancsszószhoz. Forraljátok újra és főzzétek készre 4-5 perc alatt.
  3. Válasszátok ketté a tojásokat, a fehérjét verjétek kemény habbá egy csipet sóval.
  4. A sárgáját verjétek fel a pár kanál cukorral és a tejjel, majd szitáljátok hozzá a lisztet is. Keverjétek csomómentesre, majd kezdjétek el hozzá lapátolni a keményre vert tojásfehérjehabot is. Szórjátok meg a mazsolával és forgassátok össze, hogy habos, lágy, híg tésztát kapjatok.
  5. Hevítsetek közepes lángon pár kanál Floriol BALANCE étolajat egy nagy serpenyőben. Ha elég forró, öntsétek bele a híg tésztát. Hagyjátok sülni 3-5 percig, majd finoman próbáljátok meg lapátkanállal elválasztani a serpenyőtől a tésztát. Ha tudjátok, megfordíthatjátok akár egészben is, de az sem baj, ha félbe vagy negyedbe vágjuk, és akkora darabokban fordítjátok a másik oldalára.
  6. Süssétek újra 3-5 percig, majd a lapátkanál segítségével daraboljátok fel 4-7 cm-es tésztakupacokra. Gyakran forgatva süssétek készre további 3-5 perc alatt. Akkor jó, ha a tésztakupacok közepe még habos és puha, de a széle már aranybarnára van pirulva.
  7. Tálaljátok a meleg császármorzsát a narancsszósszal és porcukorral!

Tippek

  • A narancsnak csak a sárga héját reszeljétek le, a fehéret már ne, mert attól megkeseredik a szósz.
  • Érdemes újra pár csepp olajat önteni a serpenyőbe, amikor először megfordítjátok a tésztát.
  • Mazsola mellett vörösáfonyát, vagy más aszalt gyümölcsöt is használhattok.

Allergének

  • glutén
  • laktóz
  • tojás
További receptjeink
Pisztáciás panforte
Boeuf Bourguignon
Sült ratatouille kecskesajttal
Répás mungóbab saláta
Sült karfiol bulgurral és gránátalmával
Vöröstonhal és krumplisaláta fekete retekkel
Rákkrémleves parmezánchipsszel
Fokhagymás-spenótos garnéla
Fügével és manchego sajttal töltött csirkemell portói mártással
Sütőtökös csirkecurry
Nyári bableves bulgurral
Fitt zserbó
Lazac szezámmagkéregben tahinivel és rizzsel
Fügelekváros muffin
Sült csirkemáj humusszal és kápiasalátával
Rizslisztben rántott mini sajtgolyók
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.