https://www.traditionrolex.com/1

Új év, új én
Életmód

Új év, új én

Az új év kezdetén szinte mindannyian teszünk egy-két új fogadalmat. Ha nem is jelentjük ki, hogy mik azok a dolgok, amelyeken változtatni szeretnénk, akkor is úrrá lesz az emberen egy „tiszta lap” érzés. Ha rossz évet zárunk azért, ha jó évet zárunk, akkor meg azért.

uj-ev-uj-en.jpg

Sokan már csak legyintenek az újévi fogadalmakra, azonban igenis fontos, hogy miként gondolkodunk a jövőnket illetően. Év végén megálltunk egy kicsit, talán egy kis idő a pihenésre és a kikapcsolódásra is jutott közösen a családdal, és talán egyedül is.

Tervek a 2023-as évre

Beszélgetünk az új évről és arról, hogy mit várunk tőle. Miért fontos, hogy miként gondolkodunk róla? Nos, nevezhetjük karmának, istennek, vagy csak a vonzás törvényének, de a tudomány talaján maradva a pszichológiai is gyönyörűen megmagyarázza, hogy miért történik velünk az, amit magunkról elhiszünk.

Legtöbbünk ilyenkor az életmódján, az étkezésén vagy a mozgásán szeretne változtatni. Ideális esetben, ez a változás már sok évvel ezelőtt elkezdődött és a karácsonyi ünnepek idejére csupán csak felfüggesztésre került. Azonban, elkezdeni sosem késő!

12+1 lépés az életmódváltás útján

Mire figyeljünk akkor, ha életmódot szeretnénk váltani az új évben?

 1. Keressük meg azt a mozgásformát, amit élvezünk! Ha nem élvezzük a mozgást, nem fogjuk hosszan csinálni.
 2. Tűzzünk ki apró és rövidtávú célokat, amelyek belátható időn belül (1-3 hét) teljesíthetőek. Ne a végcél járjon az eszünkben!
 3. Keressük meg azt a dolgot, módszert, amivel mi magunk is könnyen mérni tudjuk azt, hogy megfelelően haladunk-e a céljaink felé! Ez lehet egy rendszeres testösszetétel mérés, vagy az edzésen belül az erőnk és állóképességünk fejlődésének követése.
 4. Legyenek segítőink az úton! Egy jó közösség vagy egy szakember, aki valóban motivál és akkor is kitart mellettünk, amikor úgy érezzük nem megy tovább.
 5. Kerüljük a szélsőségeket! Ne akarjunk egyből heti 5 edzésre járni, maratoni távokat futni vagy az étrendünket a feje tetejére állítani.
 6. Az edzés formáját és mennyiségét első sorban kedvünkhöz, de másodsorban az aktuális erőnlétünkhöz és fizikai állapotunkhoz kell alakítani.
 7. Kerüljük a divatdiétákat, a sztárok által hirdetett diétákat vagy azokat, amelyekhez mindenképp valamilyen speciális terméket kell megvásárolni. Ezektől csak a pénztárcánk lesz karcsúbb.
 8. Figyeljünk az alvásra! Elsősorban nem a mennyisége, hanem a minősége a legfontosabb.
 9. Igyunk elegendő folyadékot, leginkább vizet!
 10. Étkezzünk nyugodt körülmények között, nagyjából meghatározott időközönként. Testünk meghálálja a kiszámítható ritmust.
 11. Építsük be a friss zöldségeket és gyümölcsöket az étkezéseinkbe, kerüljük a feldolgozott élelmiszereket.
 12. Kerüljük a túl cukros élelmiszereket.

+1  Figyeljünk a minőségi zsiradékbevitelre.

Mi tehetünk, ha megakadunk?

Érdemes szakembereket felkeresni. Az étkezéshez való kapcsolatunk nem csupán vegetatív szükséglet, ez egy élmény, amelyben a pszichénknek is óriási szerepe van.

Például a gyerekek megfelelő táplálása azért is kulcskérdés, mert minden olyan élmény és berögződés, amely az étellel kapcsolatos, az a gyermekkorunkból, a családi mintákból származtatható. Ha étel megvonásával büntettek, vagy addig nem kelhettünk fel az asztaltól amíg nem volt üres a tányér, esetleg a szeretetünket mindig étellel próbálták kieszközölni, ez mind-mind a későbbiekben megmutatkozik.

Érdemes időt és energiát fektetni abba, hogy a berögzült szokások helyett újabbakat és egészségesebbeket kialakítani, az elakadásokat pedig akár egy pszichológus segítségével feloldani.

Kikapcsolódás és feltöltődés

Január egy nagyon borús hónap, a téli depresszió, a magányosság érzése ilyenkor sokaknak nyomja a vállát. Ez köszönhető annak, hogy már hónapok óta az időjárás hideg és a napos órák száma igencsak csekély.

Jó hír, hogy decemberben már megfordul ez az arányosság és egyre hosszabbak a nappalok. A karácsonyi ünnepek nem feltétlenül jelentenek örömet mindenki számára. Fontos, hogy figyeljünk környezetünkre, törődjünk egymással. Ne csak családunkkal, de a szomszédjainkkal, barátainkkal és munkatársainkkal is.

Fontos, hogy bármekkora problémánk is van a jelenben, találjunk egy olyan tevékenységet, ami csak a miénk, kikapcsol bennünket és képesek vagyunk általa feltöltődni. Erre általában a mozgás a legjobb lehetőség, de fejthetünk rejtvényt, festhetünk vagy puzzle-özni is érdemes. Ezek a tevekénységek mind elterelik a figyelmünket, kikapcsolnak, segítenek a feltöltődésben. A zene erejéről ne feledkezzünk meg, a hallgatása mellett a táncolás az egyik legjobb feszültségoldó tevékenység, amit otthon is bátran kipróbálhatunk!

Útravaló az új évre

Magyarországon komoly problémák vannak azzal kapcsolatban, hogy hogyan fogyókúrázzunk. Első sorban, a fogyókúra, mint név káros, ugyanis ez egy új életmód kellene legyen, nem pedig egy kúra. Másodsorban, ne azt nézzük, hogy hogyan tudunk kevesebbet enni, vagy kevesebb energiát bevinni, hanem hogyan tudjuk az energia igényünket növelni, felpörgetni az alapanyagcserénket.

Erre pedig az egyetlen helyes válasz a mozgás, úgyhogy azt kívánjuk, hogy 2023 mindenkinek szóljon az aktív életmódról és a mozgásról!

Természetesen azért itt van néhány finom recept januárra is, amit bátran próbáljatok ki a Floriol étolajok és olívaolajok felhasználásával!

https://www.floriol.hu/recept/gyomberes-keksz

https://www.floriol.hu/recept/konfitalt-lazac-parmezanos-karfiolkremmel

https://www.floriol.hu/recept/sonkas-sajtos-muffin

https://www.floriol.hu/recept/kaposztas-fasirtgolyok

 

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

https://www.traditionrolex.com/1