https://www.traditionrolex.com/1

Turbózzuk fel a télre szervezetünket!
Életmód

Turbózzuk fel a télre szervezetünket!

Miután sütöttük, főztük, faragtuk és fúrtuk is már azt a bizonyos sütőtököt, ideje máshogyan is felkészülni az előttünk álló téli időszakra.

turbozzuk-fel.jpg

A testünkre és a mentális jóllétünkre is jobban oda kell figyelnünk, főleg, hogy a nappalok egyre rövidebbek, a hosszabb éjszakák pedig nincsenek túl jó hatással a hangulatunkra.

Mi az, ami miatt különös figyelmet kell fordítanunk magunkra?

A borongós, sötét téli napokon nagyon kevés fény ér bennünket. Legtöbbünk még sötétben megy dolgozni és már sötétben jön haza a nap végén.

A megfelelő D-vitamin ellátottság nem csak azért fontos, hogy az idegrendszerünk, hanem az immunrendszerünk is megfelelően működhessen. Az idegrendszernek köze van a teherbírásunkhoz és a kedvünkhöz is. Télen mindenki kicsit zárkózottabb és jobban magába fordul, gyakrabban produkálunk szinte depresszív tüneteket. Aki erre kicsit is hajlamos, annak a megfelelő D-vitamin ellátottság segíthet.

Ha nincs D-vitamin hiány a szervezetben, akkor egy felnőtt napi D-vitamin igénye nagyjából 800-1000 NE, melyet könnyen pótolhatunk, erre számos étrend-kiegészítő ad lehetőséget. A napsütötte évszakokban napi 15 perc a napon már biztosítani tudja a megfelelő D-vitamin bevitelt.

D-vitamin és táplálkozás

A D-vitamint számos étel is tartalmazza, például a halak, a tej, a tojás vagy a zabpehely. Jellemző még rá, hogy zsírban oldódó vitamin, tehát étkezés közben érdemes étrend-kiegészítő formájában bevinnünk, mivel a megfelelő zsiradékok segítik a felszívódását.

Erre mi sem alkalmasabb, mint a megfelelő minőségű növényi olajokkal elkészített ételek. Ha végig gondoljuk a napi étkezéseinket, nem csak az ebédhez adott olajok, de a reggeli tojásrántotta vagy egy esti saláta is könnyedén tartalmazhat növényi eredetű zsiradékot. A növényi olajok nemcsak a D-vitamin felszívódása miatt hasznosak, hanem a megfelelő zsírsav-összetétel miatt is.

A bélflóra-egyensúly

A szélsőségektől mentes, egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás számos ok miatt fontos, azonban amikor erről beszélünk, a bélflóránk valahogy sosem kerül szóba.

A bélflóra azon baktériumok összesége, amelyekkel szimbiózisban élünk. Számos számunkra emészthetetlen anyagot bontanak le, és közben vitaminokat, ásványi anyagokat termelnek szervezetünkben.

Amikor táplálkozásunk egyoldalú, gyakran fogyasztunk szénsavas dolgokat vagy alkoholt, akkor az egyes baktériumok kipusztulhatnak és mások “erőre kapva” elszaporodhatnak. Nagyjából akkor is ez történik, amikor gyógyszereket kell használnunk. Tipikus példája az antibiotikum kúra (az antibiotikumok kizárólag a baktériumokra hatnak), amikor nem csak a számunkra problémát okozó baktériumok, hanem a “jó” baktériumok is elpusztulnak. Ilyenkor ajánlatos probiotikumot alkalmazni, amivel pótoljuk a jó bacikat, hogy visszaállítsuk a bélflóra-egyensúlyt.

Azonban, ha táplálkozásunk egyoldalú, nem megfelelően kiegyensúlyozott, hamar újabb emésztőrendszeri panaszaink lesznek, amivel ismételten felborult a bélflóra egyensúlya. Azon baktériumok, amik ekkor a panaszt okozzák elszaporodásukkal, nem feltétlenül “rosszak”, csupán túlságosan sok lesz belőlük a bélrendszerben.

Télen is együnk sok gyümölcsöt, zöldséget

Mivel hazánkban igen kevés gyümölcs mondható idényjellegűnek a téli időszakban, így érdemes bátran a trópusi gyümölcsök irányába is nyúlni a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében.

Ha eddig nem szerettük a fagyasztott termékeket, esetleg nem “bíztunk” bennük, úgy nyugodtan vásároljuk meg, mivel sokszor sokkal több tápanyagot is tartalmazhatnak, mint friss társaik. A fagyasztott gyümölcsök akkor kerülnek leszedésre, amikor megértek és azonnal sokkolják őket, ami egy fagyasztási eljárás. Tápanyagukat felengedés után is változatlanul megőrzik. Ezzel hozzájárulva a vitamin- és ásványianyagban gazdag étkezéseinkhez.

A legfontosabb üzenetünk a téli időszakra az, hogy mindig legyen a tányérunkon valamilyen zöldség, és igyekezzünk minél több gyümölcsöt fogyasztani, mellőzzük a gyorséttermeket, az alkoholt, a szénsavat, és együnk jó minőségű, növényi olajjal készült, tápláló ételeket.

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

https://www.traditionrolex.com/1