Az életmódváltás nem könnyű feladat és addig, amíg nem épülnek be az új szokások az életvitelünkbe, kifejezetten stresszes is tud lenni. Ráadásul az életünk nemcsak az életmódváltás körül forog.

tavaszi-megujulas.jpg

Hiszen ott van még a munka, a párkapcsolat, a család, és ezek mellett is vannak még más feladataink, teendőink, amelyek néha felemészthetik minden energiánkat.

Ráadásul a hetek óta tartó, borzasztó események fényében az is stresszel és szorong valamilyen szinten, akire eddig ez kevésbé volt jellemző. Aki viszont szorongó típus, az most minden bizonnyal túltelítődött.

Biztonság és megújulás

Az egyik legalapvetőbb szükségletünk az, hogy biztonságban érezzük magunkat. Az életmódváltás változás, ami kimozgat minket a komfortzónánkból. A januári lelkesedés márciusra sokszor, akár drasztikusan is csökkenhet, de a természet tudja, mire van ilyenkor szükségünk – megújulásra.

Ahogy melegszik az idő, nő a napsütéses órák száma, úgy érezzük mi is napról napra jobban és motiváltabbnak magunkat. Mintha több erőnk lenne, nagyobb lendülettel vetnénk bele magunkat a feladatainkba, és pont erre is van most szükség!

A minket körülvevő világ

Nem lehet elmenni ma szó nélkül a ránk ömlő híráradat mellett, ami most különösen is fojtogató a szomszédban zajló események miatt. A 2 éve tartó világjárvány, a klímahelyzet, a fenntarthatóság kérdésköre eleve megterhelő, sok embernek változott meg alapjaiban az élete, amit csak tetéz a szomszédban zajló háború valóságossága. 

Teljesen jogosan érezzük azt, hogy ez túl sok, és például az életmódváltás nehézsége eltörpül mellette. Mégis azt tanácsoljuk, hogy koncentráljunk arra, amire a közvetlen környezetünkben befolyással, hatással lehetünk. Segítsünk a nehéz helyzetben lévőknek akár közvetlenül, akár egy szervezeten keresztül. 

Korlátozzuk azt az időt, amit hírolvasással vagy nézéssel töltünk. Ne az legyen az első dolog reggel ébredés után, hogy átfutjuk a híreket, hanem adjuk meg a módját az ébredésnek. Nyugalomban elfogyasztott tea, egy frissítő tusolás – csináljuk azt, amivel be tudjuk indítani a napot, és közben nincs stressz, csak nyugalom, befelé figyelés.

Stressz- és szorongáscsökkentés

A stresszt nem lehet elkerülni. A jó stressz jó hatással lehet ránk, a teljesítményünkre. Viszont fontos, hogy az „rossz” stresszt, ami akár túlzott aggódással vagy szorongással is eltölthet, megtanuljuk kezelni, kordában tartani.

 

Tippek, ötletek

  • Mit tehetsz? Először is lélegezz mélyeket! Relaxálj, meditálj! A neten sok ilyen gyakorlat van fenn, próbáld ki őket, és tapasztald meg, hogy melyik segít neked.
  • Találkozz a családoddal, barátaiddal, törődj azokkal, akik fontosak számodra! Egy kis odafigyeléstől, törődéstől vagy egy beszélgetéstől biztosan jobb lesz a kedved
  • Digitális detoxolj, azaz szabadulj meg a képernyőidtől egy időre, de legalábbis limitáld a képernyő előtt töltött órák számát. Helyette sétálj egy nagyot, kirándulj a szabadban, törekedj a tudatos jelenlétre. Kapcsolj ki!
  • Főzz otthon! Az ételkészítésnek terápiás hatása lehet. Rádásul új dolgokat is kipróbálhatsz közben: egy új technika, új fűszerek, új alapanyagok... kísérletezz! És élvezd az ételek elfogyasztását. Rágj meg minden falatot sokszor, érezd az ízeket. Ne csak egyél, hanem táplálkozz!
  • A jól működő rutinok kialakítása is segít, mert így megtapasztalod, hogy vannak dolgok, amik felett van kontrollod. Ilyen lehet például az életmódváltással kapcsolatos rutinok kialakítása: menütervezés, bevásárlás, ételkészítés, rendszeres mozgás beépítése, a jó alvás kialakítása.
  • És még egy utolsó tanács: aludj jól és eleget! Ha alvási nehézséggel küzdesz, akkor az alvás körüli rutinokkal is foglalkoznod kell. Mert pihentető alvás nélkül nem csak fáradt, hanem ingerült is leszel, ami kihat a hangulatodra és a szervezeted működésére is.

Tudjuk, hogy nehéz változtatni a szokásokon, de bízunk benne, hogy tudtunk néhány ötletet adni, ami segíthet neked is!