Berobbant a nyár, vár bennünket a strand, a Balaton, a tópart vagy épp a tengerpart, és ezzel együtt a rengeteg lángosos-palacsintás-fagyizós délután. Mi lesz most a nyári formával?floriol-coach-julius.jpg

Hogyan tartsuk meg azt a külsőt, amiért oly keményen megdolgoztunk, és mi az, amire oda kell figyeljünk ahhoz, hogy egészségünknek se fordítsunk hátat?

Először is, ha az volt a motiváció, hogy a nyaralásra csúcsformába kerüljünk, akkor vélhetően nagy munka van abban, hogy ezt sikerült elérni, ezért pedig mindenképpen jár az elismerés. Ám tényleg jó megfogalmazás ez a nyári forma? Tényleg az számít, hogy nyárra elérjük az álomalakot vagy ennél hosszabb távú céljaink vannak?

Az biztos, hogy a vakáció beköszöntével óriási teher hárul a szülőkre, és sokszor a nagyszülőkre is. Ha nincsenek gyerekeink akkor is “bajban” vagyunk, ugyanis sűrűsödnek a baráti összejövetelek, a délutáni - kora esti találkozók, és ott van még a nyaralás is.

Étkezési tippek a nyári szünetre

Azokra, akiknek a gyerekei a tanévben nap közben a menzán étkeznek, ebben az időszakban több feladat hárulhat a konyhában, mint a tanév ideje alatt. A szezon hoz magával mindent, ami finom, de nem feltétlenül jó. Az idény jellegű gyümölcsök, mint a dinnyefélék, nagyon sok variációt kínálnak nekünk különböző ételek és italok elkészítésére. A cukiban vásárolt fagyi helyett bátran próbálkozzunk házi készítésűvel, amely elkészítése során érdemes a kicsiket is bevonni a folyamatba.

Igyekezzünk a nagy melegben minél több folyadékot és minél kevesebb zsíros ételt fogyasztani. Ehhez hozzá tudnak járulni a különböző növényi olajok, például a Floriol étolajok és Olívaolajok, amelyek összetétele megfelelő a szervezetünk számára. Telítetlen zsírsavakban gazdagok, melyeket általában könnyebb emészteni és pozitív hatásaik révén jótékonyak egészségünkre nézve.

A gyermekek étkezését, bár úgy gondoljuk, hogy mi szülők formáljuk, ez valójában kisebb részben igaz, ugyanis némely gyermeknek egészen pontos elképzelése van azzal kapcsolatban, hogy mi az, amit szeretne és nem szeretne enni. Azoknak, akiknek nincs gyermekünk, vagy már idősebbek, ajánlom, hogy bátran próbálkozzanak a magyar konyha ételeivel reform módon. Itt az egyik legfontosabb alappillér, hogy nem használunk állati zsiradékokat, helyettük a növényi olajokat preferáljuk, és nem sütünk bőzsírban.

A nyaralás szóljon a kikapcsolódásról és a pihenésről

Bárhogyan is álljon össze a család, legyen az két-három vagy akár öt tagú, esetleg négylábúval kiegészülve, a közelgő nyaralás mindenkinek problémát szokott jelenteni.
Ekkor szoktam viccesen megkérdezni, hogy legyen szó egészségről vagy életmódváltásról, de mi az, ami a problémákat okozza a nyaralás alatt? Az, hogy mit eszünk abban a 10 napban, vagy nem lehet, hogy inkább az számít igazán, hogy mit eszünk a többi 355 napon keresztül?

Ilyenkor azért megérezzük a súlyát annak, hogy nem szabadna 1-2 hét miatt szoronganunk. A nyaralás arról kell szóljon, hogy végre a családunkkal vagyunk, pihenünk, időt töltünk együtt. Fagyit eszünk, palacsintát, lángost és persze helyi különlegességeket. Járjunk étterembe, rendeljünk ételt vagy főzzünk előre több napra. A pihenés ideje alatt ne a ház körüli teendőket helyezzük előtérbe, hanem a családot, a kikapcsolódást és az együtt töltött időt!

Csak aktívan!

Ha szeretnénk fittek maradni, érdemes nyaralás alatt is valamilyen aktív programot szervezni. Menjünk kerékpározni, evezni, úszni vagy strandröpizni.

Egyébként a nyaraláson való átmozgatás vagy kocogás sem ördögtől való tevékenység. Ez nem csak a testnek, de a léleknek is felemelő. A sportnak közösség kovácsoló ereje van, ami a család egységét is erősítheti.