Mindenkiből különböző érzéseket vált ki az, ha ezeket a szavakat egymás után elolvassa. Lehet, hogy elsőre egy már sikerre vitt projektre gondolunk, és ez büszkeséggel tölt el bennünket.

floriol-coach-cikk-majus-2023.jpg

Azonban, ha azok a dolgok jutnak eszünkbe, amelyek nem sikerültek, amelyeket félbe hagytunk vagy elrontottunk, akkor, ha mélyen magunkba nézünk, azt is tudjuk, hogy mi volt az oka a „kudarcnak”.

Megtalálni a jó motivációt

A motiváció megtalálása talán a legegyszerűbb, akár sima hétköznapi dolgok mentén is kialakulhat. Például: “szeretnék izmosabb, erősebb lenni”, “szeretnék már abban a ruhában fantasztikusan mutatni”, vagy “szeretném a saját vállalkozásom építeni”.

A motiváció megválasztása kulcskérdés. Ha az hajt bennünket, hogy lefogyjunk 5 kilót, vagy beleférjünk egy ruhába, mi történik akkor, amikor elérjük azt? Sokszor találkozom olyan kliensekkel, akik hasonló célok mentén állandóan oda-vissza jojóznak. Amikor elérik a célt, egyszerűen fogják és elengedik magukat, elkényelmesednek. Így hamarosan vissza is érkeznek oda, ahonnan indultak.

Érdemes kicsiben gondolkodni és különböző távú célokat megadni. Lehet olyan célunk is, ami nehezen mérhető. Például, szeretnék 10 kilót fogyni és egészségesebbek lenni. Az egészségünk mértékét számokba is lehet önteni (például a laborértékek változása), de fontosabb, hogy hosszú távon tartson ki az elhatározásunk.

A változás és a komfort zóna kéz a kézben jár egymással

Amíg egyiket nem vagyunk hajlandóak elhagyni, addig a másik nem tud érvényesülni. Az agy sémák alapján működik, és úgy gondolja, hogy minden, ami ismerős az jó, az a biztonságos, még akkor is, ha valójában az rossz nekünk.

Minden, ami ismeretlen, az pedig csak rossz lehet vagy egy óriási kérdőjelként nyom, szorongat bennünket, mert félünk a változástól. Mert változni nehéz, és nagyon kemény munka.

Szokások megváltoztatása

Ám nem kell mindenre jóként vagy rosszként gondolni. Ott van például a főétkezés utáni édesség. A teljesség igénye nélkül, 10 magyar családból átlagosan 9-ben napi szinten fogyasztanak valamilyen édességet ebéd után. Ez egy olyan szokás, amelytől nagyon nehéz megválni, vagyis változtatni rajta, azaz a komfort zónán kívülre kerülni.

Már-már azt érezhetjük, hogy kínzó az édesség hiánya a főétkezés után. Olyanokat is szoktak mondani a kliensek, hogy “muszáj” enni, legalább egy falat édeset.

Nem, ezt nem muszáj, ez csak egy szokás, amelyhez a kultúránk és a családunk szoktatott hozzá bennünket. El lehet hagyni, de természetesen ez egy komfort zónán kívüli történet, tehát küzdelmekkel jár.

És mi az a bizonyos X rész?

Itt szeretnék egyben egy filmajánlót is prezentálni a kedves olvasóinknak; a tavalyi évben jelent meg a “A Phil Stutz-módszer”, ami egy pszichiáterről szól, aki a történetben Jonah Hillt kezeli. Érdemes megnézni.

Jonah Hill egy mindig is elhízott, egészségére keveset adó személy volt (ezt ő maga sem tagadja), ami miatt sok bántás érte. A filmben pedig megjelenik ez a bizonyos X rész, ami bennünket foglalkoztat. A pszichiáter azt magyarázza, hogy mindannyiunknak van egy olyan része, amely bármit is gondolunk, mint a kisördög, azt sugdossa a fülünkbe, hogy ez “lehetetlen”. Tulajdonképpen egy negatív hang, ami állandóan lebeszél bennünket dolgokról. Kiemeli mindazt, amitől félünk, emlékezett bennünket a kudarc esélyességére.

Nos, ha eddig nem is volt neve, illetve a létezéséről sem tudtunk, valójában tényleg mindig ott van valamilyen intő, negatív hangvételű gondolat, ami visszaránt minket a földre. Ami miatt nem kezdjük el az életmódváltást ismét, mert úgysem sikerül, ami miatt belefáradunk az ötödik sikertelen fogyásba. Ami miatt azt gondoljuk, hogy a másik embernek valami természetesen adott, míg nekünk az sohasem sikerülhetne.

Ezt a részt kikapcsolni nem lehet, de időről időre át tudjuk venni felette a hatalmat.

A változtatás képessége

Előző havi cikkünkben beszéltünk már a mindfulness fogalmáról, ami szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy mennyire tudunk bizonyos dolgokon változtatni.

Ha megvan a megfelelő motiváció, ami nem túl nagy, fenntartható és nem is túl rövid időre szól, leginkább belülről jön, akkor érdemes a belső negatív gondolatainkkal vitába szállni a cél érdekében.

Ha sikerült magunkat meggyőzni arról, hogy igenis képesek vagyunk fejlődni és nekünk is bármi sikerülhet, akkor lépünk ki a komfort zónánkból és indulunk el a változás útján.

A Floriol segít nektek

Keressünk olyan platformokat, amelyek kész, kézzel fogható segítséget nyújtanak motivációban, mozgásban vagy akár az étkezésben. Érdemes olyan termékeket keresni, amelyek valóban célul tűzték ki azt, hogy a fogyasztóik egészséges, fitt életmódját megkönnyítsék, segítsék.

Válasszátok például a Floriol étolajakat, amelyek támogatnak a kiegyensúlyozott táplálkozás kialakításában és fenntartásában.

A Floriol POWER finomított napraforgó-étolaj hozzáadott A-, D-, E-vitaminnal, ahogy a neve is elárulja, E-vitaminban gazdag, így nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz. Az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, ezért érdemes beépíteni az étrendbe. Az A-vitamin szerepet játszik a sejtek differenciálódásában és hozzájárul a bőr normál állapotának fenntartásához. Az A- és E-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a D-vitamin pedig részt vesz a sejtosztódásban és a normál csontozat fenttartásában.

A Floriol BALANCE finomított repceétolaj (70%) és nagy olajsavtartalmú napraforgó-étolaj (30%) keveréke, omega-3, -6 és -9 zsírsavak természetes forrása.

A Floriol BODY 100% repceétolaj, ennek köszönhetően K-vitamin és Omega-3 zsírsav természetes forrása. Az étrendben a telített zsírsavak helyettesítése telítetlen zsírsavakkal hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához.

További részleteket itt találtok: https://www.floriol.hu/#termekek