Hosszútávú terveink sikeres kivitelezéséhez elengedhetetlen a megfelelő motiváció. Nélküle céljaink megvalósítása jóval tovább tarthat, mint ahogy azt gondolnánk.floriol-coach-2023-junius.jpg

Mit értünk a nem megfelelő motiváció alatt?

Azokat a dolgokat, amelyek rosszul motiválnak bennünket. Ilyen például edzőterembe járni kizárólag azért, hogy valahogy kinézzünk. Mivel a testünk állandóan változik, reagálva a környezetre és egyéb hatásokra is, amelyek bennünket érnek, így a kinézetünk is bizonyos kereteken belül változó lesz. Tehát, ezt nem tudjuk mindig megfelelően kontrollálni.

Ha elértük azt, amivel elégedettek vagyunk, itt nagyon sokszor hátra is dőlünk, ami pedig visszarepít bennünket szépen lassan oda, ahonnan indultunk. Általában ezzel párhuzamban, a nyári alakért való harc közepette, elkezdjük étkezésünket is radikálisan megváltoztatni. Ezt a legtöbbször kizsigerelő magatartást, 2-3 hónapnál tovább nem is vagyunk képesek fenntartani.

A nulláról hirtelen heti 2-3 alkalomra emelt edzések száma, és a több ezer kalória helyett bevitt 1500 kcal igencsak megviseli szervezetünket. Bár az elején még komolyan gondoljuk, hogy mi ezt egész évben tartani fogjuk, hamarosan kopni fog a lendület. Nagyjából 1-2 hónap után, már csak a szívünk tartja bennünk a lelket, hogy ha már idáig eljutottunk, ne a strandszezon előtt adjuk fel.

Milyen a jó, vagyis a megfelelő motiváció?

A megfelelő motiváció úgy hangzana, hogy az egészségünk és a fittségünk miatt választunk egy olyan mozgásformát, amelyet örömmel végzünk. Nem csupán a jelenlegi egészséges test kialakítása miatt, de a jövőbeni egészségünk megőrzéséért is.

Ha időnként nem jutunk el heti 3 alkalommal edzeni, akkor sem dől össze a világ, és emellé igyekszünk egy olyan étrendet felállítani, ami megfelelő energia- és tápanyagtartalmú. Támogatja a fejlődésünket, nem sanyargat bennünket, de kihagyás esetén sem okoz komolyabb testsúly ingadozást, mindezek mellett pedig hosszú távon tartható.

Olyan, mintha sok-sok kritériumnak kellene megfelelni és bonyolultnak is hangozhat, azonban logikusan nézve, ez az egyetlen módja annak, hogy megfelelő motivációnk legyen az életmódváltáshoz.

Étrend, táplálkozás, saját készítésű ételek

Azonban ez csak egy példa volt arra, hogy mi és hogyan szokott bennünket motiválni, vagy épp mit rontunk el. Van, aki nem életmódot szeretne váltani, mert rendszeresen mozog, figyel arra, hogy pihenjen eleget, relaxáljon és tudjon nemet mondani, viszont az étkezésével nincs megelégedve.

Amit mindenképpen javaslok, hogy lehetőség szerint mindig mi magunk készítsük el az ételeinket. Természetesen erre sincs mindig mód vagy lehetőség, de tervezéssel sok minden kivitelezhető.

Az első pontja a saját magunk által készített ételeknek, hogy találjuk meg az irányt, amit követünk. Mi alapján és milyen receptekkel dolgozzunk? Keressünk egy szimpatikus szakembert, aki rendszeresen oszt meg recepteket és azok közül szemezgetünk? Esetleg receptkönyvet ragadunk, vagy mi magunk kezdünk kísérletezni? Ezt mindenki döntse el maga, de az biztos, hogy a Floriol.hu oldalon szuper recepteket osztunk meg veletek, és mindig szem előtt tartjuk, hogy változatos, és tápanyagdús fogásokat ajánljunk.

Az alapanyagok szerepe

Miután a recepteket tisztába tettük, érdemes az alapanyagokra is időt szánni. Mindenképp helyezzük előtérbe azokat a nyersanyagokat és élelmiszereket, amelyek magyar gyártótól származnak. A gyártókon belül is érdemes megfigyelni, hogy ki mennyi erőforrást használ fel arra, hogy a termékekről megfelelő információt juttasson el hozzánk.

A Floriol étolajokról és olívaolajokról a gyártó minden információt biztosít a fogyasztó számára. A honlapon arról is tájékozódhattok, hogy melyik Floriol olajat mikor és hogy használjuk fel. A gyártó figyel arra is, hogy mi a fogyasztók igénye, elvégre a termék van értük és nem fordítva.

Forduljunk megfelelő szakemberhez!

Ha azt érezzük, hogy nekünk ez sok, nehéz kiigazodni a megfelelő étrend, edzés és mindenféle területek között, szakemberek hada várja, hogy segíthessen bennünket. Például számos főző kurzus létezik, ahol akar többed magunkkal ellátogatva sajátíthatjuk el a főzés tudományát.

Ha szeretnénk magunkat motiválni, úgy mindenképp érdemes minél több dolgot dokumentálni. Ez segíthet tartani a fókuszt, és tudunk koncentrálni arra, amit elkezdtünk. Ha időnként úgy érezzük, nincs elég motivációnk, akkor csak nézzük át, mennyi mindent tettünk meg eddig.

Az önismeret nélkülözhetetlen! Olvashatunk önsegítő könyveket, vagy hallgathatjuk is azokat, de természetesen a terápia nagyon-nagyon hasznos tud lenni – bármikor, bárkinek.

A közösség ereje

Azt is jó tudni, hogy mások motiválása bennünket is tud motiválni. Vezessünk blogot, vlogot vagy bármilyen közösségi oldalon dokumentálhatjuk az életmódváltás-utazásunkat. Osszuk meg másokkal a sikereinket és akár a nehézségeinket is, azt ahogyan eljutottunk oda, ahol vagyunk.

Mindenképp érdemes valamilyen támogató közeget keresni. Ha nem szeretjük a nagy nyilvánosságot, akkor az is elég, ha a párunk személyében találjuk meg azt az embert, aki segít bennünket a mindennapokban.