https://www.traditionrolex.com/1

Készüljünk fel az évszakváltás kihívásaira!
Életmód

Készüljünk fel az évszakváltás kihívásaira!

Az év kilencedik hónapja, szeptember, gyakran ambivalens érzéseket kelt az emberekben. A nyár végével együtt jár az évszakváltás is, amelynek hatásai nemcsak a környezetünkre, hanem a saját érzelmi és fizikai jólétünkre is hatással lehetnek.coach-cikk-szeptember.jpg

A szociális jóllét ebben az időszakban különösen fontossá válik, hiszen a nyár könnyedségének elmúlása, a sötétedő napok, rövidülő nappalok okozta változások rányomhatják a bélyeget az életminőségénünkre is, ha nem készülünk fel tudatosan arra, hogy minden visszatér a „régi” kerékvágásba.
A szeptember magával hozza a nyár lassú lezárását. Azok az érzések, amelyeket az elhalványuló napsütés és a hűvösebb idő kivált, sokfélék lehetnek. A nyári pihenést és szabadságérzetet gyakran felváltja az egész éves rutin és a munka. A nyár után sokan szembesülnek az iskola, a munkahely és a mindennapok monotonitásával, ami stresszt és szorongást okozhat.

ÉVSZAKVÁLTÁS ÉS BIORITMUS

Az évszakváltások hatással vannak biológiai ritmusainkra is. A napfény mennyiségének csökkenése például befolyásolhatja az alvás-ébrenlét ciklusunkat és a hangulatunkat. Szeptemberben gyakran találkozhatunk azzal a jelenséggel, amit őszi fáradtságként emlegetnek, amikor az emberek nehezebben kelnek reggel, és általában kevesebb energiával rendelkeznek.
A hormonszintünkben is észlelhető változás, ami kihatással van a szervezetünk energiaháztartására. Azonban ilyenkor kínálkozik kiváló lehetőség arra, hogy felülvizsgáljuk étkezési szokásainkat és szembenézzünk azokkal az érzéseinkkel, amelyek az ételekhez kapcsolódnak. A nyári időszak könnyedebb ételei és piknikei után a hidegebb időjárás és az otthon töltött idő arra ösztönözhet bennünket, hogy a táplálóbb, melegebb ételeket részesítsük előnyben.

A TÁRSAS EGYÜTTLÉTEK ÉS AZ ÉTKEZÉS KAPCSOLATA

Az étkezés és a szociális együttlétek összefonódása is fontos aspektus. Sok kultúrában az ételek körül zajló közösségi események mély kapcsolatot jelentenek az emberek között. Az őszi-téli szezonban, amikor az emberek talán kevésbé preferálják a szabadtéri tevékenységeket, az étkezés gyakran kerül a központba.
Fontos, hogy ne engedjük, hogy az evés legyen a fő motiváció, inkább helyezzük előtérbe szociális kapcsolatainkat. A hagyományos ételeinket nem kell mellőzni, de kis odafigyeléssel minőségükön nagyban javíthatunk. A rostban gazdag ételek fogyasztása például segíthet az emésztésben és a teltség érzésének fenntartásában. A magyar konyha is számtalan lehetőséget kínál arra, hogy egészségesebb ételeket fogyasszunk, például a hagyományos ételek zsírszegény változataival.

VÁLASSZUK AZ ŐSZI FINOMSÁGOKAT!

Az étkezési szokások mellett a testmozgás és a pihenés is kiemelt figyelmet érdemel ebben az időszakban. A testmozgás segíthet az energiaszint fenntartásában és a hangulat javításában, míg a pihenés és a stresszkezelés módszerei segíthetnek az évszakváltás okozta kihívások leküzdésében.
Az ősz lassan beköszönt és a természet elkényeztet bennünket olyan gyümölcsökkel és zöldségekkel, amelyek nem csak ízletesek, hanem tele vannak vitaminokkal, ásványi anyaggal és antioxidánssal, segítenek erősíteni az immunrendszert és fenntartani az egészséget. Íme néhány, a szeptemberi hónap kincsei közül.

Szilva

A szilva tele van rostokkal, polifenolokat, antociánokat tartalmaz és K-vitaminban gazdag. Ezek a tápanyagok hozzájárulnak az emésztési folyamatok javításához, a bőr egészségének megőrzéséhez és a csontok erősítéséhez. A szilvából készült lekvárok és kompótok nem csak ízletesek, hanem tökéletesek a reggeli pirítósokhoz vagy süteményekhez.

Körte

A körte szintén szeptemberi kincs rostban különösen gazdag. Így a körte rendszeres fogyasztása segíthet az emésztés serkentésében. Frissen fogyasztva vagy salátákhoz hozzáadva tökéletesen kiegészíti az étrendünket.

Sütőtök

Az őszi ikon, már szeptemberben is megjelenik. A sütőtök tele van béta-karotinnal, amely előanyaga a szervezet számára elengedhetetlen A-vitaminnak. Az A-vitamin fontos a jó látás és a bőr egészségének fenntartásához. A sütőtökkrémleves, sütőtökös tészta vagy akár sütőtökös pite kiváló módja annak, hogy élvezzük a sütőtök ízét és tápanyagait.

Káposztafélék

Szeptemberben számos káposztafélét találhatunk, mint például a kelkáposzta, vöröskáposzta és brokkoli. Ezek a zöldségek tele vannak rostokkal, C- és A-vitaminnal. Ezek fogyasztása hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a bőr és a látás, valamint a vasanyagcsere normál állapotának fenntartásához. Lehetőség van saláták, levesek és főételek készítésére is ezekkel a típusú alapanyagokkal.

Alma

Az alma szeptemberben is kitűnő választás, hiszen telis-tele van rostokkal és antioxidánsokkal. Az almafogyasztás segíthet az emésztés szabályozásában is. Friss almát snackként fogyaszthatunk, de akár süteményekhez is felhasználhatjuk.

AZ ALAPANYAGOK EGÉSZSÉGES FELHASZNÁLÁSA

A szeptemberi gyümölcsök és zöldségek sokféleképpen felhasználhatók az egészséges étrend részeként. Lehetőség van frissen fogyasztásra, salátákhoz, smoothiekhoz, levesekhez és főételekhez való hozzáadásra is. Fontos azonban, hogy a főzés vagy sütés során ne veszítsenek el túl sok tápanyagot, illetve, hogy mi is olyan más alapanyagokat adjunk hozzájuk, amelyek hozzájárulnak a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozáshoz.
Érdemes az állati zsiradékok helyett növényi olajokat használni, például a Floriol POWER, BODY és BALANCE étolajokat, vagy a Floriol Kevert Olívolajat és Extraszűz Olívaolajat.

Szeptember az év egy olyan időszaka, amikor az érzések és az évszakváltás hatásai összefonódnak. A szociális jóllét fenntartása és az étkezési szokások megváltoztatása kulcsfontosságú lehet az életminőség javításában ebben az időszakban. Az évnek ezen időszakában érdemes szembenézni a kihívásokkal, és pozitív változásokat bevezetni az életünkben, hogy képesek legyünk megbirkózni az évszakváltásokkal járó érzelmi és fizikai változásokkal.

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

https://www.traditionrolex.com/1