https://www.traditionrolex.com/1

Készüljünk együtt az ünnepekre és az új évre!
Életmód

Készüljünk együtt az ünnepekre és az új évre!

Az év végének közeledtével sokan lelassulunk, az élet számos területén veszünk vissza a „tempóból”, míg más területeken, például a munkában ott az év végi hajrá.

uj-ev.jpg

Amíg igyekszünk a munkát szép lassan elengedni, amennyire csak lehet, lezárni és kicsit távol kerülni a mindennapos mókuskeréktől, úgy egyre jobban fordulunk az otthonunk, a családunk és a pihenés felé. Persze sokan vagyunk, akik nagytakarításba kezdünk és tervezgetjük az ünnepi menüsort.

Sokan vetnek számot ebben az időben, az elmúlt év eseményei és teljesítménye felett. Mi az, amit magunk elé kitűztünk, és mi az, amit meg is sikerült valósítani? Szinte mindig van legalább egy ember a családban, aki ilyenkor arról beszél, hogy tavaly is megígérte, hogy az idei év lesz a nagy fogyás éve, ám ezt 2022-ben sem sikerült beváltania. Az ünnepek és a karácsony, szilveszter hallatán általában mindenki sóhajtozik, hogy „jaj ne, az a sok étel” vagy „jaj ne, az a sok evés”.

Oszlassuk el a tévhiteket

Így 2022 végén, hadd osszam meg veletek a dietetikusi tanácsaimat az ünnepekkel és a jövendő év fogadalmaival kapcsolatban, ezzel is eloszlatva pár tévhitet.

“Jajj, az a sok étel!”

Bizony, bizony itt most lépten nyomon enni és inni kell az ünnepek alatt. De valóban kell?! Nagyon fontos leszögeznünk, hogy attól, hogy étellel kínálnak bennünket, azt nem kell elfogadnunk. Ha mégis, akkor az elfogyasztandó mennyiséget is érdemes átgondolni, azaz mértéket tartani. Mi magyarok sajnos nagyon jók vagyunk abban, hogy hogyan együnk minél többet.

“Jajj ne, az ünnepek alatt meg fogok hízni.”

Nos, valóban nem mindegy, hogy mennyit eszünk, és a nagy mennyiségű ételeket hány napon keresztül fogyasztjuk, legyenek azok „diétásan” vagy kalóriaszegényen elkészítve. Azonban fontos tudnunk, hogy a szénhidrátok és a só segíti a szervezet víztereinek feltöltését. Mivel ilyenkor valószínűleg a szokottnál többet fogunk belőlük fogyasztani, így 2-3 napos evészet után, 1-3 kg plusz még egyáltalán nem jelent zsírtöbbletet. Azonban, ha hetekig napi szinten rengeteg ételt fogyasztunk, az bizony meg fog látszódni.

Ne kössünk ki a sürgősségin!

Tudtátok, hogy karácsony és újév környékén, a legtöbb páciens, aki a sürgősségire besétál, az a túlivás és túlevés következményeivel küzd? Nyugodtan ehetünk és felelőségteljesen ihatunk bármit, de tartsuk a mértéket! Végig akarjuk enni az összes ételt, amit elénk felsorakoztattak? Semmi gond, csak szedjünk mindenből sokkal kevesebbet, mint amit egyébként szoktunk! Köszvényesek figyelem! Az előző pontban elhangzottak, rátok hatványozottan igazak!

Ünnepi ételeket lehet reform módon is készíteni

Ha szeretnétek a hagyományos ételektől kicsit eltérni egy egészségesebb irányba, azonban a tipikus karácsonyi fogásokat megtartanátok, akkor érdemes reform ételekben gondolkodni!

Nincs szükség méregdrága és speciális dolgokra, vegyünk első körben jó minőségű alapanyagokat. Megfelelő minőségű növényi olajokat ajánlok, amelyek nem kizárólag napraforgót, de repcét is tartalmaznak. Minimálisan mértékben fogyasszunk ilyenkor bő zsírban sült dolgokat!

Mákos tészta vagy mákosguba? Készítsük teljes kiőrlésű tésztából vagy kifliből! A halászlé vagy a töltött káposzta mellé vegyünk teljes kiőrlésű kenyeret.

Jövő évi célok

Legyünk mindig reálisak. Megfelelő mennyiségű mozgás és kiegyensúlyozott étrend mellett a fogyás egészséges üteme heti 0,5-1 kg! Azonban, a fogyás nem lineáris! Tehát nem érdemes úgy kalkulálni vele, hogy ha törik, ha szakad, akkor is havonta 2-4 kg-tól fogunk megszabadulni. Időnként tapasztalható stagnálás, visszaesés még akkor is, ha mindent a lehető legjobban csinálunk. Megfelelő sporttal pedig az izomtömeg növekedése miatt sem feltétlenül megy lejjebb a mérleg mutatója.

Azoknak, akik szeretnének életmódváltásba kezdeni, ajánlom, hogy ne csupán a súly alapján figyeljétek a változást, érdemes testösszetétel-mérést igénybe venni, ahol a dietetikusok megállapítják a szervezet izom és vízháztartását is.

Nem az hizlal, amit karácsony és újév között eszünk, hanem amit újév és karácsony között!

Tervezés és megvalósítás

Mind a mozgás, mind az ételek terén akkor tudunk sikeresen eredményt elérni, ha tervezeket készítünk, és igyekszünk azokhoz tartani is magunkat. A „bummbele”-módszer itt nem működik.

Ha akkor gondolkodunk azon, hogy mit kellene ennünk, amikor már éhesek vagyunk, akkor sosem fogunk megfelelő mennyiségű és minőségű ételt választani. Ha nem készítünk tervet az edzés idejével, milyenségével és céljaival kapcsolatban, nem fogunk tudni rendszeresen sportolni. Nem kell természetesen nagy dolgokra gondolni! Javaslom például a különböző csoportos órák látogatását, ahol szakemberek segítenek bennünket a mozdulatok helyes kivitelezésében, illetve megfelelően összeállított edzéstervet követhetünk végig.

Számos módszer létezik arra, hogy tervezzünk. Lehetnek ezek applikációk, hagyományos naptárak vagy az én módszerem. Személy szerint, én minden évben megírom a következő évi céljaimat. Felírom egy papírra azt, hogy mit szeretnék elérni a következő évben és ezt a pénztárcámban őrizgetem. Összehajtom, majd felírom rá, hogy “Ezt fogom elérni 2023-ban”. Ezek a kívánságok, tervek, pozitív üzenetek egész évben jönnek velem mindenhova.

Szigorúan tilos elővenni, nem nézegetem, kizárólag év végén veszem elő, hogy számon kérjem magam, mit sikerült elérnem. Ez azért érdekes, mert sokszor a felére sem emlékszem annak, amit előző évben megfogalmaztam. Ilyenkor érik meglepetések az embert!

Ünnepi finomságok a Floriollal

Ha szeretnétek még ötleteket, inspirációt gyűjteni a karácsonyi menühöz, akkor ajánlom nektek az alábbi recepteket, amelyek Floriol étolajokkal készülnek, bízom benne, hogy mindenki megtalálja a neki tetsző fogásokat belőlük!

Karácsonyi ételsor:

https://www.floriol.hu/recept/csirke-makos-bundaban-hajdinaval-es-salataval

https://www.floriol.hu/recept/porehagymas-csirkecomb-voroslencsepurevel

https://www.floriol.hu/recept/konfitalt-lazac-parmezanos-karfiolkremmel

Desszertek:

https://www.floriol.hu/recept/gyomberes-keksz

https://www.floriol.hu/recept/fitt-zserbo

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

https://www.traditionrolex.com/1