https://www.traditionrolex.com/1

Így készüljünk fel a szeptemberre
Életmód

Így készüljünk fel a szeptemberre

Augusztus közepén már talán mindannyian úgy érezzük, hogy fél lábbal az őszbe lépünk, ahol megannyi újdonság, de rutin is vár bennünket. A gyermekek ismét visszatérnek az iskolába és az óvodába, nekünk pedig a megszokott kerékvágás az életünkbe.

szeptember-grill.jpg

A nyár utolsó hónapját érdemes nemcsak arra használni, hogy az ősz újdonságaira készüljünk, hanem a halogatott feladatoknak és az új hobbiknak, érdeklődési körök feltérképezésének is most van itt az ideje, mert szeptember előtt kapunk egy új lendületet a nyár erejének köszönhetően.

Új érdeklődési körök, hobbik és mozgásformák

Tudjuk már, hogy milyen és mennyi mozgást tervezünk ősztől az életünkbe vinni? Érdemes új edzőtermet találni, vagy a régiben körbenézni. Biztos vagyok benne, hogy az ősz náluk is hoz némi újítást, akár edzőkben, akár mozgásformákban vagy új gépek tekintetében.

Ha eddig nem mozogtunk rendszeresen, akkor bátran próbáljunk ki valamilyen új mozgásformát. A számunkra megfelelő mozgás kiválasztásában a legfontosabb szempont, hogy élvezzük, amit csinálunk. Fontos, hogy adjunk esélyt olyan dolgoknak, amik talán nem tűnnek a legszimpatikusabbaknak első látásra. Ahogy a mondás is tartja, ne a borítójáról ítéljük meg a könyvet, úgy a különböző mozgásokról se döntsünk a nélkül, hogy kipróbáltuk volna.

Azonban, hogy ne csak a testünkkel foglalkozzunk, érdemes valami olyan tevékenységet keresni, ami szellemileg is kikapcsol bennünket. Legyen az festés, olvasás, rajzolás vagy akár az egészséges ételek főzése és sütése is idetartozhat. Bármi, amiben úgy érezzük el tudunk merülni épp annyi időre, ami kissé kikapcsol bennünket a mindennapok terhe alatt.

Szezonális alapanyagok

Az évszakok változásával, nemcsak mi, hanem a környezetünk is változik. Érdemes figyelmet szentelni a különböző évszakok alapanyagainak, mindig a szezonális alapanyagokat válogatva friss gyümölcsöket és zöldségeket tenni az asztalra. Lassan leáldozóban vannak a nyár szezonalitásai, mint a paradicsom, dinnye, paprika, sárgabarack, egres, piszke, eper, málna vagy a meggy. Ám lassan előtérbe minden, ami őszi: a kukorica, naspolya, őszibarack, padlizsán, vagy a sütőtök.

Az elkészített ételeink minőségére és mennyiségére már csak azért is érdemes odafigyelnünk, mert a rengeteg aktív nyári program után, az ősz általában az új rend beállítása körül forog és kevésbé van fókuszban a szabadtéri programok, vagy a mozgás. Amennyiben az energiabevitel magasan marad, azonban aktivitás lecsökken, szervezetünk energiaigénye is csökken. Ez azt jelenti, hogy ugyanannyi étellel és kevesebb mozgással gyorsan hízás következhet be.

Méltó búcsú a nyártól

Mielőtt a változások bekövetkeznek, érdemes egy utolsó kerti parti erejéig összeülni a családdal, barátokkal. Figyeljünk arra, hogy ne csak a hús körül forogjon az étkezés. Nemcsak a húsokat, de a zöldségeket is érdemes grillezni, illetve őket is lehet pácolni. Érdemes jó minőségű növényi olajokat használni ezekhez a pácokhoz, amelyben az alapanyagok akár 24 órát is eltölthetnek, kivéve a halakat, amiket csak néhány órát szabad pácolni.

Milyen zöldségeket grillezzünk? Érdemes a kukoricát, a padlizsánt, a cukkinit, a különféle hagymákat, de ízlés szerint akár a sárgarépát, brokkolit vagy a karfiolt is grill-lapra dobni. Egyes zöldségek, mint a hagyma vagy a karfiol, grillezés után édesebbek lesznek, így a gyermekek is könnyebben elfogadják őket.

Mire figyeljünk még?

Készítsük mi magunk a pácokat, szószokat, mártogatósokat, kerüljük a hagyományos bolti késztermékeket.

Mindemellett jóminőségű pékárut is érdemes az asztalra tenni. Vásárolhatunk például pitát vagy tortillát is, sőt saját kezűleg is készíthetünk kenyérkéket, zsömléket, kifliket. Bármit is tegyünk vendégeink elé, érdemes minden termék teljeskiőrlésű megfelelőjét választani, de legalább abból is az asztalra tenni.

A nagy melegben igyunk minél több alkoholmentes folyadékot. Feldobhatjuk a vizet vagy szódát szezonális gyümölcsökkel, mint a dinnye, eper vagy a citrusfélék. Érdemes az estét egy tábortűz melletti zenéléssel, beszélgetéssel zárni.

Ím, néhány fitt receptötlet, ha szeretnétek grillezni:
https://www.floriol.hu/recept/grillezett-pisztrang-zellersalataval
https://www.floriol.hu/recept/perui-quinoas-avokadosalata
https://www.floriol.hu/recept/husmentes-feketebab-hamburger
https://www.floriol.hu/recept/hazi-worcestershire-szosz
https://www.floriol.hu/recept/epres-spenotsalata-fetaval

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

https://www.traditionrolex.com/1