https://www.traditionrolex.com/1

A legnagyobb kincsünk az idő és az egészségünk
Életmód

A legnagyobb kincsünk az idő és az egészségünk

Talán többen is egyetértünk abban, hogy az életet úgy érdemes élni, hogy tele legyen jó élményekkel, megtaláljunk benne a helyünket, a célunkat, de közben odafigyeljünk másokra és magunkra, a testünk és a lelkünk karbantartására.floriol-coach-aprilis.jpg

Az időnk véges, pont ezért fontos jól gazdálkodni vele. Minden egyes nap lehetőség arra, hogy tegyünk az egészségünkért, hogy minőségi életet élhessünk, és ez nem azon múlik, hogy mennyi pénzünk van.

Tanuljunk meg nemet is mondani

Nagyon sok kifogásunk van arra, hogy miért nem foglalkozunk többet magunkkal.

Frappánsabbnál frappánsabb indokokat hozunk fel arra, hogy miért nem járunk rendszeresen mozogni, hogy miért nem tudunk egy-egy munkára vagy munkahelyi extra kérésre nemet mondani. Állandóan el vagyunk halmozva feladatokkal, már azt sem tudjuk, hogyan tartsuk őket számon. Pörgetjük a mókuskereket megállás nélkül.

Ha elhatároztuk, hogy szeretnénk magunkra több időt fordítani, nagyon fontos, hogy megtanuljunk nemet mondani.

Az odafigyelés 3 alapköve

Nos, biztosan számos felosztás létezik, azonban szerintem 3 dolgon nyugszik a magunkra való odafigyelés. Az első a fizikai aktivitás, a második a szellemi jóllét és végül az étkezés.

Ha nem figyelünk oda akár csak az egyikre, a másik kettő nem elegendő. Ugyanis, hiába eszünk jól, ha nem edzünk. És hiába edzünk, ha nem táplálkozunk megfelelően. Ha rendben van a mozgás és az étkezés, azonban belül állandóan kattogunk, feszülünk a munkán és nem tudunk leengedni, akkor szintén sikertelenséggel fogunk szembenézni. Azt fogjuk elérni, hogy minden téren kizsigereltek leszünk.

Találjuk meg az arany középutat!

Amikor valaki elkezd azon dolgozni, hogy jól legyen, gyakran a mozgás és az étkezés az, amit azonnal helyre tud tenni szakemberek segítségével. Azonban a mentális rész már sokkal nehezebb. Nehéz fejben elengedni magunkat. Ráadásul sokunknak kell kisebb-nagyobb szorongással is megküzdeni nap mint nap.

Érdemes lehet szakember segítségét kérni, azonban vannak olyan technikák, amelyek segíthetnek csökkenteni a stresszt és a szorongást.

Használjunk például olyan applikációkat, amelyek segítenek az időmenedzsmentben, vezethetjük bennük a feladatokat. Ha nem tudunk késő éjjel aludni, mert pörög az agyunk, írjuk le az ötleteinket. Ismerkedjünk meg a mindfulness fogalmával, vagyis a tudatos jelenléttel. Tanuljunk meg jól lélegezni.

Azoknak, akik szellemi munkát végeznek, vagy épp nagyon nagy a monotonitás, jó lehet egy olyan hobbit találni, ami kifejezetten manuális. Ilyen lehet a puzzle, a festés, agyagozás vagy akár a kézművesség.

Tervezés és időmenedzsment

Ami rengeteg bosszankodást okoz, az mindig a “mit egyek ma?!” kérdése. Nos, ez is egy olyan faktor, amin feleslegesen rugózunk, azonban mégis fontos. Gyakran ér bennünket csalódás az aznapi menü láttán, esetleg nem vagyunk feltétlenül elégedettek az adott menü minőségével. Ha valamilyen étrendet próbálunk követni, akkor pedig teljes embert kíván az, hogy mit, mennyit és mikor együnk.

Így egy napba sűrítve önmagában azzal foglalkozni, hogy 3 óránként mit együnk és hogyan jussunk hozzá, egy óriási nyomás, de még tegyük hozzá a munkát, a magánéletet és a bennünket körülvevő egyéb dolgokat. Amivel mindezt tudjuk oldani, az a gondos tervezés és az időmenedzsment, tehát meg kell tanulnunk jól bánni az időnkkel.

Ételek szempontjából nagyon sok időt (és pénzt) takarítunk meg, ha előre megtervezzük a heti menüt, majd így főzünk és igen, dobozolunk is. Ennek megfelelően érdemes rendezni a nagybevásárlást is. Arról nem is beszélve, hogy így a saját igényeinket maximálisan kitudjuk elégíteni. Figyelünk az ételek mennyiségére és minőségére, és arra, hogy miből és hogyan készüljenek. A Floriol étolajok és olívaolajok pedig remek választás a tudatos menütervezéshez.

Spóroljunk időt okosan!

Ma már sok-sok olyan alkalmazás létezik akár mobilon akár asztali verzióban, ami segít a tervezésben. Ezekkel könnyen tudunk időt is spórolni, vagy épp to do listát írni. Mivel nem lehet mindig mindent észben tartani, bátran írjuk le a teendőinket.

Ha az appok nem, hanem inkább a manuális dolgok jönnek, akkor érdemes utána nézni a Pomodoro technikának, a Fontos és sürgős mátrixnak vagy a GDT technikának.

Az eredmény majdnem mindig ugyan az: csökken a stressz, a teendők priorizálódnak, követni lehet a feladatokat és nem érezzük magunkat elúszva!
Miután priorizáltuk a feladatokat, előre gondolkodhatunk, sokkal tisztábban látjuk a hetet és végső soron akár még kipihentebbek is leszünk, és több energiánk lesz.

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

https://www.traditionrolex.com/1