Köményes burgonyakrémleves burgonyachipsszel
Köményes burgonyakrémleves burgonyachipsszel
Hozzávalók

5 főre

  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 ek Floriol Omega 3&6 étolaj
  • 1 ek egész kömény
  • 60 dkg burgonya
  • 3 babérlevél
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 dl tejszín
  • ~ 5-6 dl víz
  • só, bors

Köményes burgonyakrémleves burgonyachipsszel

Kalória: ~ 359 kcal

Mi dobhatná fel a hangulatot jobban egy rideg délutánon, mint egy forró burgonyaleves? Bolondítsuk meg sok-sok köménnyel!

Elkészítés

Elő és elkészítési idő: 30 + 10 perc

  1. Pucoljuk meg a krumplit és a petrezselyemgyökeret, majd szeljük minél vékonyabb karikákra.Magas falú fazékban hevítsünk étolajat, majd pirítsuk le az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Amint színt kapnak tegyük hozzá a feldarabolt krumplit, fehérrépát, babérleveleket. Hagyjunk a krumpliból egy keveset a chipszhez is!
  2. Öntsük fel a fehérborral, majd a tejszínnel a levest és forraljuk össze. Végül öntsük fel a vízzel és főzzük puhára a hozzávalókat. Távolítsuk el a babérleveleket és botmixer segítségével turmixoljuk egészen krémesre, majd tegyük vissza a lángra pár percre. Sózzuk ízlés szerint!
  3. Amíg a leves fő, készítsük el a chipszet, de még előbb pirítsunk köményt: Nagy teflonserpenyőben hevítsünk olaj nélkül egész köményt. 
  4. Ahogy felszáll az illata, és elkezd pattogni a serpenyőben adjuk a leturmixolt leveshez. Öntsünk kanálnyi étolajat a serpenyőbe, majd gyorsan pirítsuk át mindkét oldalát a hajszálvékonyra szelt krumpliknak.
  5. Tálaljuk forrón!

Tippek

  • Kanálnyi krémes tejföllel még finomabb lesz a leves!
  • A tejszínt akár el is hagyhatjuk, ha laktózmentesen szeretnénk elkészíteni.
  • Bármilyen színű krumpliból látványos lesz a leves!

Allergének

  • laktóz