https://www.traditionrolex.com/1

Májgombócleves palacsintatésztával
Májgombócleves palacsintatésztával
Májgombócleves palacsintatésztával
Hozzávalók

A leveshez

  • 1 marhaszegycsont
  • 4 liter víz
  • 3-4 közepes répa
  • 1 zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors

A gombóchoz

  • 500 g csirkemáj
  • 1,5 dl tej
  • 1 szikkadt kifli vagy zsemle
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek vaj
  • 2 tojás
  • 200 g zsemlemorzsa
  • 2 csokor petrezselyem
  • só,bors

A palacsintához

Májgombócleves palacsintatésztával

Kalória: ~ 440 kcal

Nincs is jó egy egész napos sielés vagy szánkózás után egy nagy adag májgombóclevesnél. A hütték kedvenc levese most otthon az asztalon. 

Elkészítés

  1. Először tegyük fel a levest. A csonttal együtt lassú tűzön gyöngyözve forraljuk fel egy fazékban a vizet. Tartsuk forrásponton, közben folyamatosan habozzuk le egy szűrő segítségével. Fél óra múlva mehetnek bele egészben a megpucolt zöldségek.
  2. Eközben elkészíthetjük a májgombócokat. A májat mossuk meg alaposan, töröljük át, és szedjük le róla a hártyákat egy kés segítségével. Tegyük félre, közben a szikkadt pékárut áztassuk be 1,5 dl tejbe, majd ha megpuhult, alaposan nyomkodjuk ki.
  3. Ezután pucoljuk meg a hagymát, fokhagymát, majd vágjuk őket apróra. A petrezselymet  mossuk meg, és szintén vágjuk fel. Vegyünk elő egy teflont, majd kevés vajon pirítsuk meg a hagymát és a petrezselymet.
  4. Vegyük elő az aprítógépet, és turmixoljuk össze a májat, a pékárut és a hagymás masszát. Adjuk hozzá a tojást, sózzuk borsozzuk, és adagoljunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy a massza jól formázható legyen, majd gyúrjunk belőle 3-4 cm átmérőjű, szabályos gömböket.
  5. Míg a leves gyöngyözik, elkészíthetjük a palacsintatésztát is: Üssük fel a tojásokat, majd botmixer segítségével keverjük hozzá a liszet, és adagoljuk hozzá a tejet, illetve a szódát. Keverjünk hozzá egy csipet sót, és öntsünk a tésztába 2 evőkanál Floriol BALANCE étolajat.
  6. Hevítsünk fel egy palacsintasütőt, kenjük meg kevés Floriol BALANCE étolajjal, majd merőkanál segítségével adagoljuk ki a palacsintákat, és süssük barnára mindkét oldalukat. Ha készen vannak, tegyük őket félre.
  7. A levest nagyjából 3 órán át főzzük, ekkor szedjük ki belőle a zöldségeket, és a csontot. Majd főzzük ki benne a gombócokat. Akkor jók, mikor feljönnek a leves tetejére.

Allergének

  • glutén
  • laktóz
  • tojás

Tippek

  • Minél tovább főzzük a levest annál finomabb, ha nem sietünk, akár egész éjjel hagyhatjuk alacsony lángon a tűzhelyen.
  • Érdemes nagy adag palacsintát készíteni, tökéletes második fogás a leves mellé.
  • Ha szeretjük a csípőset, adjunk a leves mellé hegyes erős paprikát. 

 

Jöhet a tálalás:  Tekerjünk fel egy palacsintát, és vágjunk belőle 1 cm széles csíkokat. Tegyük egy levesetányérra belőle 2-3 csíkot, majd szedjünk mellé 2-3 gombócot és egy szép szelet répát. Végül öntsük fel az alaplével. 

További receptjeink
Miso leves
Fügés-csokis energiagolyó
Chorizós-krumplis taco
Olívás mangó pop
Sült tök és patisszonsaláta quinoával
Ricottás rakott zöldbabos lasagne
Nyulas ravioli gombaszósszal
Répa-retek-mogyoró saláta
Olívás falafel tahini szósszal
Medvehagymás muffin tükörtojással és pirított sonkával
Új!
Steak, balzsamecetes sült kelbimbóval
Fahéjas-mandulás olívaolaj-torta
Epres spenótsaláta fetával
Tormakrémes-lazacos kréker
Meggy sorbet pisztáciás keksszel
Vöröslencse shakshuka
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

https://www.traditionrolex.com/1