Mandulás-zsályás muffin
Mandulás-zsályás muffin
Hozzávalók

12 muffinhoz

  • 3-4 szár zsálya friss levelekkel
  • 1,6 dl tej
  • 8 cl Floriol Omega 3&6 étolaj
  • 100 g liszt
  • 100 g mandulaliszt
  • 4 ek cukor
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • 1 dl natúr joghurt
  • 100 g darabolt vagy egész mandula
  • 2 ek karamell

Mandulás-zsályás muffin

Kalória: ~ 212 kcal

A zsálya izgalmasan különlegessé teszi ezt a könnyű, puha édességet. Irány a kert: csak tépjünk belőle egy marékkal, és már mehet is a sütibe!

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  2. Forraljuk fel a tejet a megmosott zsályával együtt, majd fedjük le és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, szedjük és nyomkodjuk ki alaposan a leveleket. Végül tegyük a tejet nagy keverőedénybe, és konyhai robotgéppel, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a Floriol étolajat.
  3. További keverés mellett szitáljuk hozzá a lisztet, a mandulalisztet, a csipet sót, a sütőport és a cukrot, majd végül a joghurtot is.
  4. Béleljük ki muffin papírokkal a muffin sütőformát, majd öntsük bele a híg tésztát. Mindegyik formát elég a ⅔-ig tölteni. Dobáljunk a formákba aprított mandulát és darabolt karamellt, majd tegyük az előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük készre.
  5. Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni!

Tippek

  • Ellenőrizzük tűpróbával, hogy elkészült-e a muffin: ha beleszúrunk és már nem ragad a tűre a tészta, kész! Vigyázzunk, ne süssük túl!
  • Készítsünk házi karamellt: 200 g cukrot óvatosan olvasszunk fel, majd karamellizáljuk. Ahogy barnulni kezd, adjunk hozzá 1 dl előmelegített tejszínt, és hagyjuk kihűlni. Vigyázzunk amikor hozzáadjuka hideg tejszínt, fröcskölni fog!
  • Elkészíthetjük bármilyen gluténmentes lisztkeverékkel is.

Allergének

  • glutén
  • laktóz