Extra szűz olivaolaj
Extra szűz olivaolaj

a kiegyensúlyozott táplálkozásért

A Floriol extraszűz olívaolajak közvetlenül az olajbogyókból, kizárólag mechanikai eszközökkel előállított olajak, amelyek első osztályú alapanyagot biztosítanak ételeidhez.

Extra szűz olivaolaj

Extra szűz olivaolaj

a kiegyensúlyozott táplálkozásért

A Floriol extraszűz olívaolajak közvetlenül az olajbogyókból, kizárólag mechanikai eszközökkel előállított olajak, amelyek első osztályú alapanyagot biztosítanak ételeidhez.

  • Közvetlenül olajbogyókból, kizárólag mechanikai eszközökkel előállított első osztályú olívaolaj.
  • Kiválóan alkalmas mediterrán jellegű ételek készítéséhez; elsősorban salátákhoz, zöldségekhez, öntetekhez, majonézhez és különböző hideg ételekhez ajánlott.

 

A mediterrán országok ízvilága rendkívül változatos, de az olívaolaj mindennapi étkezésük részét képezi, legyen szó salátákról, grill húsokról, vagy akár egy ízletes leves elkészítéséről.  Az itt élők már évezredek óta ismerik a „folyékony aranynak” is nevezett, karakteres ízéről ismert olajat, mely amellett, hogy minden ételnek sajátos, különleges ízt ad, több olyan tulajdonsággal is rendelkezik, melyek jótékony hatással vannak az egészségre .

Mindenképpen szükséges szót ejtenünk a különböző olívaolajokról, illetve azok felhasználásáról. A legismertebb és talán legtöbbet emlegetett típus az extraszűz olívaolaj, mely valóban az étolajok királynője.  Különlegessége abban rejlik, hogy az olívabogyókat a közvetlenül szüretelésük után (de legkésőbb 24 órán belül) préselik, így a bogyó megőrzi értékes összetevőit.  Ezután az olívaolajat szűrik, annak érdekében, hogy az esetleg mag- vagy gyümölcsmaradványok ne kerüljenek a palackba, így növelve a késztermék eltarthatóságát.  Az így készült extra szűz olívaolaj karakteres ízének köszönhetően kiváló alapanyaga salátáknak, önteteknek, de tökéletes egyéb hideg ételek elkészítéséhez is. Sütéshez azonban – nagy szabadzsírsav- és viasztartalma miatt – az extraszűz olívaolaj nem alkalmas, mert e komponensek hevítve erősen oxidálódnak, ill. megégnek; az eredmény avas ízű, büdös, égett, keserű étel lenne.

Az extra szűz olívaolajok természetüktől fogva gazdagok egyszeresen telítetlen zsírsavakban, azonban ennél sokkal fontosabb, hogy néhány természetes összetevőjük igazán különlegessé teszi őket.. Ilyen összetevők a polifenolok, melyekből az extraszűz olívaolajok akár 5%-nyit is tartalmazhatnak. A polifenolok igen jó antioxidánsok; jól megkötik az oxidatív szabad gyököket, így védik a vér- és érsejteket az oxidációtól.