Rostoncsirke mangónézes gőzbuciban
Rostoncsirke mangónézes gőzbuciban
Hozzávalók

4 főre

Gőzbuci:

  • 400 g liszt
  • 7 g szárított élesztő
  • 1 kk sütőpor
  • fél kk szódabikarbóna
  • 50 g vaj
  • 1 ek cukor
  • Floriol Olívaolaj

Roston sült csirkemell:

  • 4 db bőrös csirkemell
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 tk őrölt koriander
  • fél citrom leve
  • só, bors
  • 2 ek Floriol E-vitamin étolaj

Mangós majonéz:

  • 1 mangó
  • 1 tojás sárgája
  • 1 kk cukor
  • 1 kk só
  • 1 dl Floriol E-vitamin étolaj
  • 1 citrom leve

bébispenót vagy más friss saláta a tálaláshoz

kierezett, kimagozott chilipaprika

friss koriander

Rostoncsirke mangónézes gőzbuciban

A klasszikus csirke találkozása az ázsiai konyhával egyszerűen fantasztikus, ahogy a sima majonéz is, ha mangóval bolondítjuk meg.

Elkészítés

Elő és elkészítési idő: 120 perc

  1. Kezdjük a bucival: 2 dl langyos vízben keverjük el a cukrot, majd futtassuk fel a porélesztőt. Adjuk a liszthez a sütőporral és a szódabikarbónával együtt. Gyúrjuk hozzá a felolvasztott vajat is, majd gyúrjuk, amíg lágy tésztát kapunk. Fedjük le tiszta konyharuhával, és hagyjuk a duplájára kelni 40-50 perc alatt.
  2. Ha megkelt a tészta, vágjuk 8 egyenlő részre. Formázzunk golyót a darabokból, majd belisztezett felületen nyújtsuk ki fél centi vastagságúra a kezünkkel. Mindegyik tésztára helyezzünk kis darab sütőpapírt, majd hajtsuk rá a felét a tésztának, hogy félköröket kapjunk. Fedjük le, és hagyjuk kelni további 30 percig.
  3. Hámozzuk meg a mangót, magozzuk ki, majd aprítógépben pürésítsük le teljesen. Nagy keverőedényben készítsünk házi majonézt: Keverjük ki a tojás sárgáját kevés cukorral, majd folyamatos keverés mellett, cseppenként adagolva öntsük hozzá a Floriol étolajat. Facsarjuk bele a fél citrom levét is, majd keverjük hozzá a mangópürét. Sózzuk ízlés szerint!
  4. Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Dörzsöljük be a csirkemelleket a fűszerpaprikával és az őrölt korianderrel. Facsarjunk rá citromot, és sózzuk be finoman!
  5. Hevítsünk kanálnyi Floriol étolajat teflonserpenyőben, majd pirítsuk le a bőrével lefelé fordítva a csirkemelleket 3-4 perc alatt. Ha kész, szedjük a húst tepsibe bőrével felfelé, és tegyük az előmelegített sütőbe 12 percre.
  6. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet. Helyezzük a megkelt bucikat gőzölő kosárba (egyszerre csak kettőt!), majd fedjük le, és tegyük a kosarat a gőz fölé. Gőzöljük készre 8-9 perc alatt, és ezt folytassuk, amíg el nem fogynak a bucik.
  7. Ha kész vagyunk minden szendvics alapanyaggal, vágjuk csíkokra a csirkehúst, és a mangós majonézzel meg a friss salátával állítsuk össze a szendvicseket!

Tippek

  • Ha nincs bambuszgőzölőnk, forrásban lévő víz fölé helyezett tésztaszűrőben is el tudjuk készíteni a bucikat!
  • Nem egy gyors recept, de némi odafigyelés árán fantasztikus finomsággal vendégelhetjük meg a szeretteinket!
  • Megspórolhatunk egy kis időt, ha kész majonézzel keverjük ki a mangópürét.

Allergén

  • glutén