Pisztáciás egrestorta
Pisztáciás egrestorta
Hozzávalók

12 szelet

  • 5 tojás
  • 200 g kristálycukor
  • 1 dl joghurt
  • 70 ml Floriol Extra Szűz Olívaolaj
  • 150 g egres
  • 200 g mandulaliszt
  • 100 g durvára aprított pisztácia
  • 1 kk sütőport
  • 1 kk szódabikarbóna
  • porcukor és pisztácia a díszítéshez

Pisztáciás egrestorta

Az egres fanyarságáról ismert gyümölcs. Érdemes kipróbálni sütikben, hiszen jól kiegyensúlyozza az édességüket!

Elkészítés

Elő és elkészítési idő: 10+40 perc

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Válasszuk szét a tojás sárgáját a fehérjétől. A cukor felét és a tojássárgáját verjük fehéredésig. Egy másik keverőedényben pedig verjük kemény habbá a tojásfehérjét a maradék cukorral.
  3. Adjuk hozzá a tojássárgás krémhez a mandulalisztet, a joghurtot, az olívaolajat, a sütőport és a szódabikarbónát. Keverjük egyenletesre. Óvatosan, hogy ne törjük össze, forgassuk hozzá a keményre vert fehérjét.
  4. Mossuk meg az egrest, szárítsuk le. Vágjuk félbe hosszában, majd forgassuk ezt is a híg tésztához, ahogy a darabolt pisztáciát is.
  5. Kenjünk ki olajjal egy kapcsos tortaformát, majd öntsük bele a sütemény tésztáját, és tegyük a sütőbe.
  6. Süssük 45 percen keresztül, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Hagyjuk hűlni akár egy éjszakát is, mielőtt felszeleteljük!
  7. Tálalás előtt hintsük meg a porcukorral és a maradék  pisztáciával. 

Tippek

  • Pisztácia helyett dióval vagy mandulával is nagyon finom.
  • Laktózérzékenyek váltsák ki a sima joghurtot laktózmentes változattal.
  • Ha nem találunk egrest, készíthetjük eperrel is, úgy kicsit édesebb lesz az eredmény.

Allergének

  • laktóz
  • mandula
  • diófélék
  • tojás