Fügével és manchego sajttal töltött csirkemell portói mártással
Fügével és manchego sajttal töltött csirkemell portói mártással
Hozzávalók

4 főre

A húshoz

  • 4 csirkemell
  • 15 dkg manchego sajt
  • 15 dkg aszalt füge
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 5 dkg bébispenót
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 2 ek Floriol E-vitamin étolaj
  • petrezselyem a tálaláshoz
  • só, bors

 

A mártáshoz

  • 2 dl portói bor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 1 kk mustár
  • 1 ág friss rozmaring

Fügével és manchego sajttal töltött csirkemell portói mártással

Kalória: ~ 501 kcal

A füge hozzátartozik a télhez. A manchegoval együtt még egy egyszerű csirkemellet is feldob és tökéletessé varázsol. A portóiból készült sűrű mártás pedig nem csak gyönyörű, de az ízével is megkoronázza a fogást!

ELKÉSZÍTÉS

  1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
  2. Tegyük vágódeszkára a csirkemelleket, széltében vágjuk át mindegyiket majdnem teljesen, majd hajtsuk ki őket, hogy nagyobb szeletet kapjunk. Húsklopfolóval puhítsuk meg kicsit, majd sózzuk, borsozzuk a szeleteket.
  3. Vágjuk a kolozsvári szalonnát, a sajtot és a fügét ugyanakkorára: egészen apróra. Keverjük össze.
  4. Béleljük ki a hússzeleteket kevés bébispenóttal, majd kanalazzuk rá vastag sávban a tölteléket. Óvatosan csavarjuk a töltelék köré fel a húst, majd cérnával vagy fogpiszkálóval rögzítsük.
  5. Tegyük a töltött husikat kevés Floriol E-vitamin étolajjal kikent tepsibe, dobáljunk mellé a fokhagymát és a maradék tölteléket. Tegyük az előmelegített sütőbe, és 40 perc alatt süssük aranybarnára.
  6. Közben magas falú szószos edénykében forraljuk fel a portói bort az apróra vágott fokhagymával, a mustárral és a szál rozmaringgal. Forraljuk 10 percig, majd öntsük fel a tejszínnel. Sózzuk ízlés szerint, és tálaljuk a frissen elkészült töltött hússal.

ALLERGÉNEK

  • laktóz
  • mustár

TIPPEK

  • Tálaljuk krumplipürével!
  • Öntsünk a sült hús szaftjából is a mártáshoz, majd botmixerrel dolgozzuk össze teljesen, hogy szép selymes legyen.
  • Legalább 10 percig főzzük a mártást, hogy elpárologjon az alkohol nagy része.